Lolitopages

Monday, March 15, 2010

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο (ohlala)

Με αφορμή την "Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο",που ορίστηκε συμβολικά η 22η Μαρτίου 2008 για την Ελλάδα,το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας - Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών,καλεί όλους τους Ελληνες οδηγούς να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με την οδηγική μας συμπεριφορά και να δείξουμε σημάδια ευγένειας όταν κρατάμε το τιμόνι του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας,του ποδηλάτου, όταν περπατάμε στο δρόμο,όταν μετακινούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και γενικότερα.

Σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς,το επικοινωνιακό πρόγραμμα ενημέρωσης για την " Ευγένεια στο δρόμο", με κεντρικό μήνυμα.

"Ευγένεια στο δρόμο... Πολιτισμός & Ασφάλεια στη Ζωή μας! Ο δρόμος ανήκει σε όλους μας", θα ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου με προβολή σποτ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, με banner σε ελληνικά sites,με αφίσες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου από τα διόδια της Αττικής Οδού και τη Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου.

Παράλληλα το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς",σύμφωνα με ανακοίνωσή του,θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σχετικά με την Ευγένεια στο δρόμο και τη συμπεριφορά των οδηγών,γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα,αφού εστιάζει στην οδηγική συμπεριφορά του έλληνα οδηγού,παρέχοντας και τη δυνατότητα σύγκρισης με άλλες 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία, Εσθονία, Πολωνία και Βουλγαρία).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, είναι χαρακτηριστικό ότι,σε σύγκριση με τους οδηγούς από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι έλληνες οδηγοί φαίνονται να υιοθετούν την πιο υβριστική και επιθετική συμπεριφορά, ενώ ως χρήστες των δρόμων στο εξωτερικό τείνουν να είναι πιο ευγενικοί από ό,τι στην πατρίδα τους.

Μέσα στα πλαίσια της καμπάνιας,εκδόθηκε και η χάρτα της καλής οδηγικής συμπεριφοράς,με τους ακόλουθους 10 κανόνες ευγένειας στο δρόμο:

1. Συγκεντρώνομαι στην οδήγηση σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

2. Παραμένω ήρεμος όταν οδηγώ, ειδικά όταν αντιμετωπίζω επικίνδυνες καταστάσεις

3. Παραχωρώ χώρο με χαμόγελο και ευχαριστώ με μια ευγενική χειρονομία

4. Σέβομαι τους άλλους χρήστες του δρόμου

5. Δεν χρησιμοποιώ τους προβολείς ή την κόρνα

6. Δεν παρκάρω το αυτοκίνητό μου σε καθορισμένες θέσεις αναπήρων ούτε στις ζώνες πεζών

7. Δεν πίνω και οδηγώ / Δεν οδηγώ όταν είμαι κουρασμένος

8. Χρησιμοποιώ το Bluetooth για το κινητό μου όταν οδηγώ

9. Κάνω τακτικά έλεγχο του αυτοκινήτου μου και φροντίζω για την καλή του κατάσταση για την ασφάλεια όλων

10. Δεν κάνω άσκοπες μετακινήσεις. Επιλέγω να χρησιμοποιώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σέβομαι το περιβάλλον- σβήνω πάντα τη μηχανή όταν το όχημά μου βρίσκεται σε στάση.