Lolitopages

Tuesday, December 21, 2010

Σκληρές οι συνθήκες κράτησης του αμερικανού στρατιώτη που εικάζεται ότι παρέδωσε έγγραφα στο WikiLeaks

Οι σκληρές συνθήκες κράτησης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του αμερικανού στρατιώτη που εικάζεται ότι παρέδωσε τα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης στην ιστοσελίδα WikiLeaks, είδαν το φως της δημοσιότητας. Τους τελευταίους επτά μήνες ο 23χρονος Μάνινγκ κρατείται σε ένα μικρό κελί στην πτέρυγα απομόνωσης των στρατιωτικών φυλακών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια και δεν έρχεται σε επαφή παρά μόνο με ελάχιστους ανθρώπους.

Εκεί ξυπνάει κάθε ημέρα στις πέντε το πρωί και δεν επιτρέπεται να ξανακοιμηθεί καθόλου μέχρι τις οκτώ το βράδυ, ενώ σε περίπτωση που αποκοιμηθεί οι φύλακες τον υποχρεώνουν να σταθεί όρθιος. Του επιτρέπεται μόλις μία ώρα άσκησης την ημέρα και αυτή όχι στο προαύλιο των φυλακών αλλά σε ένα μικρό δωμάτιο, όπου περπατάει σε «οκτάρια».

Επιπλέον δεν επιτρέπεται να έλθει σε επαφή με τους συγκρατούμενούς του και δεν έχει συναντήσει ποτέ κανέναν από αυτούς. Ο Μάνινγκ μπορεί να παρακολουθήσει τηλεόραση - μόνο τοπικά κανάλια - τρεις ώρες την ημέρα, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε εκτενή ειδησεογραφική κάλυψη.

Οι φύλακες ελέγχουν κάθε πέντε λεπτά τί κάνει και εκείνος πρέπει να επιβεβαιώνει μιλώντας δυνατά ότι είναι καλά. Οι έλεγχοι γίνονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας και αν είναι σκεπασμένος με τέτοιο τρόπο που οι φύλακες δεν μπορούν να τον δουν, τον ξυπνούν. Άτομα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον του Μάνινγκ αναφέρουν ότι οι σκληρές συνθήκες κράτησής του είναι ένας τρόπος πίεσης προκειμένου ο νεαρός στρατιώτης να δώσει στις αμερικανικές Αρχές στοιχεία που να ενοχοποιούν τον ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 52 χρόνια.