Lolitopages

Friday, December 31, 2010

Top tech stories 2010

Παρά την οικονομική κρίση που σκίασε τη χρονιά που τελειώνει, δεν έλειψαν οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις. Το 2010 ήταν η χρονιά του iPad, του iPhone και της πλατφόρμας Android. Ήταν η χρονιά που το 3D μπήκε στη ζωή μας και ξοδέψαμε αρκετές ώρες στα social networks. Ήταν η χρονιά των αποκαλύψεων της WikiLeaks, αλλά και της πιο έντονης μετάβασης των media στο Internet. Ήταν η χρονιά όπου το cloud μπήκε στον επιχειρηματικό οπλοστάσιο. Ήταν, τέλος, η χρονιά που άρχισε η προσπάθεια για την ανακάλυψη του "σωματιδίου του Θεού"…

Το iPad και οι άλλοι…
Τα tablets είναι η κατηγορία gadgets που ακούστηκε φέτος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Το δρόμο άνοιξε το iPad της Apple με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο, επιτυγχάνοντας εκεί όπου άλλες προσπάθειες του παρελθόντος είχαν αποτύχει παταγωδώς. Η εταιρεία έπεισε τους καταναλωτές ότι χρειάζονται ένα ακόμη gadget και κατάφερε να πουλήσει περισσότερες από 8 εκατ. συσκευές από τον Απρίλιο που πρωτοπαρουσιάστηκε έως τον περασμένο Οκτώβριο όπου έχουν ανακοινωθεί στοιχεία.
Ενώ η Apple ήταν μόνη της στην αγορά για σχεδόν ολόκληρη τη χρονιά, το 2011 η εικόνα θα είναι πολύ διαφορετική, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους πληθώρα tablets και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί εντονότερα τη νέα χρονιά. Το παζλ θα είναι σαφώς πιο πολύχρωμο, αλλά η σύνθεσή του θα καθοριστεί από τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Όλα στο σύννεφο
Αυτό ήταν το μήνυμα της χρονιάς που πέρασε και πολλές εταιρείες έσπευσαν να το κάνουν πράξη, είτε σε επίπεδο υποδομής, πλατφόρμας ή εφαρμογών. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η μεταφορά των εφαρμογών γραφείου στο cloud, όπου πλέον πέραν της Google και της Microsoft έκανε την παρουσία της και η Oracle. Η Google δε παρουσίασε και μία δοκιμαστική έκδοση του Chrome OS, του πρώτου cloud λειτουργικού το οποίο απευθύνεται σε mobile συσκευές.
Στο εξωτερικό τα πράγματα κινούνται σαφώς πιο γρήγορα, αν και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις ψάχνονται τελευταία στο πλαίσιο περικοπής των λειτουργικών δαπανών τους, να μεταφέρουν τμήμα ή το σύνολο της υποδομής τους στο cloud.
Τα πράγματα θα εξελιχθούν προς όφελος του cloud το 2011, καθώς όπως εκτιμά η IDC το 15% των δαπανών σε IT θα αφορούν το cloud.
WikiLeaks: η χρονιά των αποκαλύψεων
Η υπηρεσία WikiLeaks δεν είναι καινούρια ούτε έχει απασχολήσει πρώτη φορά την επικαιρότητα. Έγινε κυρίως γνωστή από τη δημοσίευση απόρρητων στοιχείων κυρίως για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, παρουσιάζοντας πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους που κάθε άλλο υπακούουν στις διεθνείς συμβάσεις.
Τώρα επανήλθε, έχοντας στην κατοχή της περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, τα οποία δημοσιεύει με ρυθμούς… σταγόνας. Πρωταγωνιστής των ημερών είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας Julian Assange ο οποίος κατηγορείται από τις σουηδικές αρχές για σεξουαλικά αδικήματα. Φυλακίστηκε για λίγες ημέρες στη Βρετανία, ενώ πλέον είναι ελεύθερος με εγγυητικούς όρους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για σκευωρία που έχει σαν στόχο να σταματήσει την ανάρτηση των εγγράφων, ενώ εκφράζει φόβους για έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Τώρα το πόσο "καθαρή" είναι η υπόθεση της WikiLeaks και πόσο ελεγχόμενες και από ποιους είναι οι αποκαλύψεις της, δύσκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς…
iPhone 4 vs Android
Πρόκειται για την κόντρα της χρονιάς, εκτός αν η Microsoft κάνει την έκπληξη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το iPhone δημιούργησε και άνοιξε την αγορά των smartphones και με την έκδοση 4 έθεσε νέα standards σε θέματα design, ποιότητας κατασκευής και λειτουργικότητας. Παραμένει βέβαια ένα "κλειστός κόσμος" όπου όλα ελέγχονται από την Apple.
Αντιθέτως, το Android αποτελεί ένα ανοικτό σύμπαν (όπου οι κατασκευαστές προσθέτουν τις δικές τους σχεδιαστικές πινελιές) και αυτή τη στιγμή αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα για smartphones, έχοντας ευρεία υποστήριξη από μεγάλους κατασκευαστές. Στην αγορά πάντως εξακολουθεί να προηγείται το λειτουργικό Symbian, καθώς υποστηρίζεται από τη Nokia. Οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι η φιλανδική εταιρεία θα υποχρεωθεί σταδιακά να ασπαστεί και αυτή την πλατφόρμα Android. Ο άγνωστος X της εξίσωσης είναι τα Windows Phone, το πρώτο πραγματικό λειτουργικό για smartphones της Microsoft. Τι περιθώρια έχει να κερδίσει ένα αξιόλογο μερίδιο της αγοράς με τέτοια χρονική καθυστέρηση; Mόνο η αγορά μπορεί να απαντήσει…
Microsoft Kinect: το χειριστήριο είσαι εσύ!
Το Kinect δεν είναι ένα απλό χειριστήριο. Είναι η κατάργηση του χειριστηρίου. Δημιουργήθηκε για την πλατφόρμα Xbox 360, συνεχίζοντας την τάση που επικρατούσε στο χώρο για πιο διαδραστικά μέσα παιχνιδιού. Την αρχή είχε κάνει η Nintendo με το Wii, ενώ η Sony λάνσαρε το PlayStation Move.
Η διαδραστική τεχνολογία του Kinect δεν αναμένεται να μείνει μόνο στην αγορά του gaming. Είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας του ανθρώπου με τον υπολογιστή.
Η κρίση γεννά… sites ευκαιριών
Πρόταση έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων (!) έκανε η Google προκειμένου να αποκτήσει την Groupon, την οποία απέρριψε η τελευταία. Και μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει την αξία που έχουν αποκτήσει οι υπηρεσίες που ανήκουν στην κατηγορία του social buying, ιδίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα εν λόγω sites προσφέρουν μαζικές εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών, που ισχύουν όταν επιτευχθεί ένας αριθμός αγοραστών.
Το φαινόμενο ξεκίνησε στο εξωτερικό, αλλά φέτος έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση και στην Ελλάδα. Τυχαίο; Δε νομίζω… Μεταξύ των γνωστότερων sites που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες περιλαμβάνονται τα groupon.gr, skroutzdeals.gr και tsoonami.gr. Άχαστο είναι δε το στοίχημα ότι οι υπηρεσίες αυτές θα πάνε ακόμη καλύτερα το 2011 αν κρίνουμε από την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση…
Media: από τα έντυπα στο online
Η τάση μετάβασης από τα έντυπα στα online μέσα συνεχίστηκε αρκετά έντονα και φέτος, τόσο από τους μεγάλους όσο και από τους μικρούς εκδότες. Οι λόγοι δεν ήταν μόνο τεχνολογικοί, αλλά κυρίως οικονομικοί. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όμως της χρονιάς στο χώρο των media είναι η απόπειρα των εκδοτών να βγάλουν χρήματα από αυτή τη μετάβαση, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τα έντυπα μέσα.
Χωρίς να υπάρχει ακόμη ένα σαφές μοντέλο χρέωσης του περιεχομένου, έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα οι πρώτες απόπειρες από γνωστές εφημερίδες όπως η Καθημερινή και Τα Νέα. Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν όμως είναι να πείσουν τους αναγνώστες να πληρώσουν για το online περιεχόμενο, σε ένα Internet-ικό κόσμο όπου όλα θεωρούνται δωρεάν…
Η τρίτη διάσταση είναι εδώ
Το 2010 ήταν η χρονιά του 3D. Στον κινηματογράφο η ταινία-φαινόμενο Avatar του James Cameron έκανε την αρχή, για να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς αρκετές ταινίες σε 3D, δίνοντας κυριολεκτικά μία νέα διάσταση στον κινηματογράφο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από την κρίση και την πειρατεία.
Το 3D δεν θα μπορούσε να λείψει από το χώρο της τηλεόρασης. Οι περισσότεροι κορυφαίοι κατασκευαστές έχουν ήδη παρουσιάσει 3D τηλεοπτικούς δέκτες και γυαλιά, ενώ οι τιμές τους πέφτουν με πολύ ταχείς ρυθμούς.
Η τρίτη διάσταση όμως… ακολούθησε και άλλες συσκευές. Για παράδειγμα το Nintendo 3DS που θα κυκλοφορήσει το 2011 θα έχει 3D οθόνη που δεν θα χρειάζεται γυαλιά, ενώ ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, notebooks και οθόνες.
Τα social networks απογειώνονται…
Περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρήστες στο Facebook. 175 εκατομμύρια χρήστες στο Twitter. 85 εκατομμύρια συνδρομητές στο LinkedIn. Και μόνο τα νούμερα αυτά δείχνουν ένα μέρος της δυναμικής που έχουν αποκτήσει τον τελευταίο χρόνο τα sites κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Mark Zuckenberg, ένας εκ των ιδρυτών του Facebook ανακηρύχθηκε άνθρωπος της χρονιάς από το περιοδικό Time. Ούτε άλλωστε η κυκλοφορία της ταινίας The Social Network, η οποία αποτυπώνει στη μεγάλη οθόνη την ίδρυση του Facebook…
Σε εξέλιξη το πείραμα του αιώνα
Τον περασμένο Μάρτιο ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του περίφημου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) τέθηκε σε λειτουργία μετά την αποκατάσταση της σοβαρής βλάβης που τον είχε θέσει εκτός λειτουργίας για πολλούς μήνες. Τα δεδομένα από τις συγκρούσεις των σωματιδίων που πραγματοποιούνται στις σήραγγες 27 χιλιομέτρων του LHC θα αναλυθούν από τους επιστήμονες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ρίξουν περισσότερο φως στις απαρχές του Σύμπαντος και να επαληθεύσουν πειραματικά αρκετά ευρήματα της θεωρητικής Φυσικής.
Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι εντός της προσεχούς διετίας θα καταφέρουν να εντοπίζουν το μποζόνιο Higgs, ένα σωματίδιο που έχει πάρει το όνομά του από τον Σκωτσέζο φυσικό που προέβλεψε την ύπαρξή του προκειμένου να ερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίο η ύλη αποκτά μάζα. Η εύρεση του αποκαλούμενου ως "σωματιδίου του Θεού" αποτελεί ένας από τους βασικότερους στόχους του πειράματος…