Lolitopages

Monday, December 27, 2010

Αυξήσεις ΦΠΑ και νέες μειώσεις μισθών την τριετία 2012-14

χρόνια πολλά και καλή χρονιά....
από το Υπουργείο Οικονομικών...

Νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα και νέες περικοπές σε ΔΕΚΟ και δαπάνες υγείας, περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 12,7 δισ. ευρώ την τριετία 2012 -2014 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση του Μαρτίου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.

Στα μέτρα που αναμένονται να συμφωνηθούν επίσημα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου αποτελούν σε γενικές γραμμές προέκταση των όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί με τον προϋπολογισμό του 2011 και αφορούν τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Στην έκθεση διευκρινίζεται όμως ότι σε κάθε περίπτωση στα μέτρα της επόμενης τριετίας μπορούν να συμπληρωθούν περαιτέρω μέτρα αν σημειωθούν αποκλίσεις σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί για το 2011. Ανεξάρτητα από αυτό όμως προβλέπει νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ, το σύστημα υγείας και το μισθολογικό κόστος του δημοσίου.

Το περιεχόμενο των μέτρων που θα ακολουθήσουν πέραν όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο προϋπολογισμό του 2011 δίνεται στη λίστα των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, μέσα στις υποχρεώσεις για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου περιλαμβάνονται:

1. Ο δραστικός περιορισμός της λίστας των προϊόντων που φορολογούνται με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Αυτό σημαίνει ότι βασικά είδη διατροφής, εισιτήρια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μη αλκοολούχα ποτά, λιπάσματα θα υποστούν νέα αύξηση του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Αν η αύξηση φτάσει το συντελεστή στο 23% θα παρασύρει και όσα προϊόντα και υπηρεσίες φορολογούνται με τον υπερμειωμένο συντελεστή (το μισό του 13% δηλαδή 6,5% στον οποίο πρόσφατα εντάχθηκαν ξενοδοχεία και φάρμακα). Επίσης, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της βάσης του ΦΠΑ θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν με γεωγραφικά κριτήρια.

2. Αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους. Στόχος σύμφωνα με την έκθεση είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την έρευνα που ανακοίνωσε προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ το όριο είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα. Παράλληλα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επανεξέταση παροχών, ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 300 εκ. ευρώ από την κατάργηση επιδομάτων που θα χαρακτηριστούν παράνομα ή μη αποτελεσματικά.

3. Νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με την έκθεση στα τέλη Απριλίου θα εξεταστεί το αποτέλεσμα των αλλαγών του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά περικοπές μισθών προσωπικού και συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων. Στην έκθεση αναφέρεται με σαφήνεια ότι αν τότε ο στόχος υπολείπεται θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, ενώ σε κάθε περίπτωση κατά τις συναντήσεις που θα γίνουν θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων.

4. Στους μισθούς και τα επιδόματα του δημοσίου εκτός από την αυστηρή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων προβλέπεται η θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας από 7 σήμερα σε 8 που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο επιβάλλεται η μείωση των επιδομάτων ως σταθερό ποσοστό του βασικού μισθού και σύνδεση του μισθού με την εργασία που εκτελείται. Επίσης αναφέρει την επιβολή ορίου στις αυξήσεις μισθών και στον αριθμό των προαγωγών.

5. Στην προσπάθεια της περικοπής των δαπανών περίθαλψης και δαπάνης για φάρμακα τονίζεται ότι εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους αυτές θα εξετάζονται σε τρίμηνη βάση και θα συμπληρώνονται με νέα μέτρα.

Μέσα στα νέα «θεσμικά» μέτρα του 2011, τα οποία όπως τονίζεται θα διευκρινιστούν στη λεπτομέρειά τους κατά τις διαπραγματεύσεις των επομένων μηνών, είναι η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν με αναμενόμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης με αναμενόμενα έσοδα 270 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης η φορολόγηση αυθαιρέτων με αναμενόμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ και η εισαγωγή κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα με αναμενόμενα έσοδα σε πρώτη φάση ύψους 150 εκ. ευρώ. Τα παραπάνω έχουν ήδη συμφωνηθεί και ενταχθεί στον προϋπολογισμό από το 2011.