Lolitopages

Thursday, December 16, 2010

Η παράφρων μεταβλητή ενεργοποιήθηκε


Τα Μαθηματικά του χάους θέλουν την παγκόσμια ισορροπία ως αποτέλεσμα της συνύπαρξης άπειρων μεταβλητών. Η εξίσωση είναι σύνθετη, πολυπαραγοντική και ευαίσθητη ακόμη και σε απειροελάχιστες μεταβολές. Τα πράγματα μάλιστα τείνουν να λάβουν μεγάλες διαστάσεις αν ενεργοποιηθεί η λεγόμενη παράφρων μεταβλητή.

Εκεί το σύστημα εύκολα ανισορροπεί και είναι ικανό να δώσει πρωτοφανείς αναστατώσεις, που θα απαιτήσουν χρόνο και πολλές ενεργείς για να επανέλθει σε ισορροπία. Η περίπτωση της τεχνολογικής υπερανάπτυξης τα τελευταία χρόνια προσέθεσε μεταβλητές στο σύστημα της διεθνούς ισορροπίας και έφερε στο προσκήνιο δυνάμεις ανεξέλεγκτες, όπως συμβαίνει τώρα με τα Wikileaks.

Ουσιαστικά με τη δράση του και τις αποκαλύψεις του έθεσε υπό αίρεση και αμφισβήτηση την τρέχουσα διαχείριση των διεθνών πραγμάτων. Κλόνισε και κλονίζει την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και αντιθέτως επιτείνει την καχυποψία μεταξύ κρατών και ηγετών και επιπλέον διαμορφώνει μια βάση ολοκληρωτικής αμφισβήτησης των πάντων. Έχει με άλλα λόγια τα χαρακτηριστικά της παράφρονος μεταβλητής, η οποία πάντα υπήρχε στις κοινωνίες και στις διεθνείς σχέσεις.

Με την υπερανάπτυξη της τεχνολογίας απέκτησε άλλες δυνατότητες παρέμβασης, οι αποκαλύψεις μπορούν να γίνουν αυτόματα κτήμα όλων, να διαπεράσουν και να επιδράσουν σε συστήματα, χώρες, κόμματα, κοινωνίες και να επηρεάσουν καθοριστικά τα κεντρικά πρόσωπα, με την αμφισβήτηση που δύνανται να προκαλέσουν.

Δεν είναι τυχαίες οι πολλές διεθνείς αντιδράσεις, ούτε οι επίσημες κατηγορίες των αμερικανών που επιμένουν ότι πίσω από τον Αυστραλό διαχειριστή των Wikileaks κρύβονται πολιτικοί σκοποί και στοχεύσεις. Δεν ξέρουμε την εξέλιξη των πραγμάτων, ούτε την πραγματική επίδραση στον κόσμο. Το βέβαιο είναι ότι η παράφρων μεταβλητή ενεργοποιήθηκε, είναι οπλισμένη και πολυβολεί αδιακρίτως προς πάσα κατεύθυνση. Θύματα θα υπάρξουν από τη δράση της.

Το ζήτημα που τίθεται είναι αν θα επιδράσει γενικότερα και αν όντως θα αποδειχθεί ικανή να προκαλέσει γενικότερες μεταβολές στον κόσμο. Ίδωμεν.