▅ Εφημερίδες και περιοδικά επιστρατεύουν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν την κρίση
Δέλεαρ για προσέλκυση νέων αναγνωστών οι καινούργιες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης
Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της, η βιομηχανία των εφημερίδων και των περιοδικών στρέφεται για τη σωτηρία της στην τεχνολογία. Με την κυκλοφορία τους και τα διαφημιστικά έσοδά τους να καταγράφουν απώλειες-ρεκόρ, με το Διαδίκτυο να προσελκύει ολοένα περισσότερους αναγνώστες και μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης, οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί ευελπιστούν ότι οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης νέας γενιάς θα μπορέσουν ίσως να σώσουν την έντυπη δημοσιογραφία.
Οπως λοιπόν το iΡod έκανε θαύματα για να περιορίσει τις ζημιές της μουσικής βιομηχανίας και τα ebooks, όπως το Αmazon Κindle, κατάφεραν να δώσουν μια πολυπόθητη «ανάσα» στους εκδοτικούς οίκους, έτσι και οι νέες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης υπόσχονται να δώσουν το φιλί της ζωής στη βιομηχανία των εκδόσεων εφημερίδων και περιοδικών.
Οι συσκευές αυτές, αντίθετα με τα κινητά τηλέφωνα και τα ebooks που είναι σχεδιασμένα να αναπαράγουν σε οθόνες μόνο στοιχεία κειμένου, θα έχουν τις διαστάσεις μιας σελίδας Α4 και θα μπορούν να αναπαράγουν τη σελίδα μιας εφημερίδας όπως τουλάχιστον αυτή παρουσιάζεται στην έντυπη έκδοσή της. Επίσης, όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, ίσως δελεάσουν τους χρήστες να γίνουν συνδρομητές σε μια εφημερίδα, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει το Διαδίκτυο παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ως σήμερα. Αρκετά μεγάλες οι προσδοκίες, δεν μένει λοιπόν παρά να περιμένουμε για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι, καθώς οι νέες, επαναστατικές συσκευές υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο 2010 από διάφορες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και ο εκδοτικός όμιλος του Ρούπερτ Μέρντοκ Νews Corp, ο εκδοτικός οργανισμός Ηearst και η εταιρεία Ρlastic Logic που ειδικεύεται σε ανάλογες εφαρμογές.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρεία Αmazon πρόκειται να κυκλοφορήσει μια μεγαλύτερη έκδοση του ebook Κindle, σχεδιασμένη να αναπαράγει όχι μόνο το περιεχόμενο βιβλίων, αλλά και εφημερίδων και περιοδικών. Η συσκευή της Αmazon έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εκδοτικών οργανισμών και, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μία από τις πρώτες εφημερίδες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με την Αmazon είναι οι «Νew Υork Τimes». Επίσης η εταιρεία Αpple ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα μια συσκευή με οθόνη 3-4 φορές μεγαλύτερη από ένα iΡhone, για να σερφάρουν οι χρήστες στο Διαδίκτυο όπου κι αν βρίσκονται. Οι συσκευές αυτές όχι μόνο δίνουν τη δυνατότητα στους εκδοτικούς οργανισμούς να προσελκύσουν νέους αναγνώστες, αλλά αποτελούν και μια ελκυστική προοπτική για τους εκδότες που θέλουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των εντύπων, αφού ουσιαστικά καταργούν τα τεράστια έξοδα εκτύπωσης και διανομής.
Πάντως, το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό αυτών είναι ως φαίνεται η δυνατότητα που δίνουν στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους στην ψηφιακή εποχή. Αυτό όταν η απόφαση κάποιων εφημερίδων και των περιοδικών να διαθέτουν το περιεχόμενό τους δωρεάν στο Διαδίκτυο έχει θεωρηθεί από αρκετούς λανθασμένη κίνηση που οδήγησε πολλούς αναγνώστες στο να σταματήσουν να αγοράζουν τα έντυπα ή να ανανεώσουν τη συνδρομή τους. Την ίδια στιγμή τα διαφημιστικά έσοδα των εντύπων από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους δεν είναι τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα οι δημοσιογραφικοί όμιλοι να αναζητούν εναγωνίως τρόπους ώστε οι αναγνώστες να πληρώνουν και πάλι για το περιεχόμενό τους.
Οι οθόνες που διαθέτουν αυτή τη στιγμή το Κindle και το Sony Reader δεν έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής χρωμάτων ή βίντεο και οι φωτογραφίες που αναπαράγουν «κατεβαίνουν» στην οθόνη πολύ αργά. Ωστόσο οι κατασκευαστές των νέων συσκευών υπόσχονται ότι πολύ σύντομα θα μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να διαβάζουν τα έντυπα της αρεσκείας τους, τουλάχιστον όπως και στο Ιnternet, με έγχρωμες φωτογραφίας, βίντεο και άλλες multimedia εφαρμογές.