Lolitopages

Thursday, January 14, 2010

Ακτινοβολία κινητών – Αλτσχάιμερ Σημειώσατε 1 (τουλάχιστον στα ποντίκια)

Τα κινητά μπορούν να θεραπεύσουν την Αλτσχάιμερ

Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι ενισχύουν τη μνήμη



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια ανατρεπτική μελέτη η οποία διεξήχθη σε ποντίκια δείχνει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, ακόμη και να αναστρέψει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ! Τα αναπάντεχα αυτά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Αlzheimer΄s Disease» ανήκουν σε ερευνητές του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. Οι ίδιοι οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη αναφέρουν ότι έμειναν έκπληκτοι μπροστά στα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να εμποδίσουν τη συσσώρευση στον εγκέφαλο της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, η οποία αποτελεί το «σημάδι» της Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να παρουσιάζουν συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου. Στη συνέχεια εξέθεσαν τα πειραματόζωα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αντίστοιχη με εκείνη στην οποία εκτίθεται ένας άνθρωπος ο οποίος μιλά επί δύο ώρες ημερησίως στο κινητό τηλέφωνο για διάστημα επτά ως εννέα μηνών. Οπως προέκυψε, μετά το πέρας αυτού του διαστήματος εξαφανίστηκαν οι συγκεντρώσεις β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των ζώων και εκείνα παρουσίαζαν επιδόσεις στη μνήμη και στα τεστ γνωστικών ικανοτήτων ισάξιες με εκείνες υγιών ποντικών. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν τώρα τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου πεδίου θεραπευτικής παρέμβασης για τη συχνότερη μορφή άνοιας το οποίο δεν θα περιλαμβάνει φάρμακα. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Γκάρι Αρεντας, «από τη μελέτη μας προέκυψε ότι εμφανιζόταν προστασία της μνήμης των ποντικών όταν η έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου ξεκινούσε νωρίς κατά την ενήλικη ζωή. Ακόμη όμως και όταν είχαν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της Αλτσχάιμερ, η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου οδηγούσε σε αναστροφή τους».

Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε διαδικασία τροποποίησης του πειράματος προκειμένου να ανακαλύψει αν μπορεί να παραγάγει ταχύτερα αποτελέσματα με απώτερο στόχο τη μελλοντική διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αποτελέσει επανειλημμένως αντικείμενο έρευνας, καθώς έχει συνδεθεί με πρόκληση προβλημάτων στην υγεία, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους οργανισμούς, δεν έχουν προκύψει αποδείξεις σχετικά με επιβλαβή δράση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία.

Πάντως, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η Ρεμπέκα Γουντ από το Ερευνητικό Ιδρυμα για την Αλτσχάιμερ της Βρετανίας τόνισε ότι « αυτά αφορούσαν ποντίκια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα ίδια οφέλη θα προέκυπταν και στον άνθρωπο».