Lolitopages

Saturday, January 9, 2010

«Χνούδι» γύρω από το Ηλιακό Σύστημα!


ΧΙΟΥΣΤΟΝ Το εικονιζόμενο διαστημικό σκάφος Voyager ανακάλυψε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο (παριστάται με κίτρινο χρώμα) ακριβώς έξω από το Ηλιακό Σύστημα το οποίο συγκρατεί ακέραιο το διαστρικό νέφος, λύνοντας έτσι το μυστήριο για το πώς διατηρείται το Τοπικό Διαστρικό Νέφος, γνωστό και ως «Τοπικό Χνούδι» (Local Fluff).

Οπως εξηγεί η επικεφαλής της ομάδας Μέραβ Οφερ στην επιθεώρηση «Νature» το Τοπικό Χνούδι αποτελείται από μείγμα ατόμων υδρογόνου και ηλίου με διάμετρο 30 έτη φωτός. Το Τοπικό Διαστρικό Νέφος μέσα στο οποίο έχει εισέλθει το Ηλιακό Σύστημα ξεπερνά ακόμη και το Α Κενταύρου, το πλησιέστερο άστρο στον Ηλιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ως σήμερα ότι το νέφος αυτό θα έπρεπε να είχε διαλυθεί λόγω των υπέρθερμων αερίων που προέρχονταν από σειρά εκρήξεων σουπερνόβα πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια. Διαπίστωσαν ωστόσο ότι το νέφος εξακολουθεί να παραμένει άθικτο λόγω του ισχυρού μαγνητικού πεδίου, το οποίο τού χαρίζει την απαραίτητη «προστασία» προκειμένου να αντισταθεί στις διάφορες καταστροφικές δυνάμεις.