Lolitopages

Monday, January 25, 2010

Οι ιδρυτές της Google πωλούν μετοχές και χάνουν τον έλεγχο της εταιρείας

Λιγότερο πανίσχυροι

Ο Λάρι Πέιτζ (Α) και ο Σεργκέι Μπριν δημιούργησαν το Google το 1998
Μάουντεν Βιού, Καλιφόρνια

Οι δύο διάσημοι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ανακοίνωσαν ότι πωλούν συνολικά 10 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, και χάνουν έτσι τυπικά τον έλεγχο της εταιρείας τους.

Ο Πέιτζ και ο Μπριν, και οι δύο 36 ετών, έχουν στην κατοχή τους μετοχές μιας ειδικής κατηγορίας οι οποίες μέχρι σήμερα τους έδιναν από κοινού το 59% των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας -μπορούσαν έτσι να ασκήσουν βέτο στις αποφάσεις των άλλων μετόχων, έτσι ώστε η Google να μείνει πιστή στο εταιρικό μότο της «Ου βλάψεις».

Μετά την πώληση του πακέτου, θα έχουν από κοινού 47,7 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 16 δισ. δολαρίων σε σημερινές, καθώς και τον έλεγχο του 48% των ψήφων.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, η πτώση κάτω από το όριο του 50% ίσως δεν έχει σημασία στην πράξη, δεδομένου ότι οι Πέιτζ και Μπριν λειτουργούν από κοινού ως τριάδα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Έρικ Σμιντ, του οποίου η ψήφος έχει ισχύ 10%.

Οι τρεις τους έχουν δεσμευθεί να παραμείνουν στη Google τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Οι δύο συνιδρυτές της Google θα πουλήσουν τώρα 5 εκατομμύρια μετοχές ο καθένας στη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ετών, έτσι ώστε να μην πληγεί η αξία της μετοχής.

Η μετοχή της Google έκλεισε την Παρασκευή στα 550,01 δολάρια, τιμή τριπλάσια σε σχέση με τον Αύγουστο του 2004, όταν η Google εισήλθε στο χρηματιστήριο.

Newsroom ΔΟΛ