Lolitopages

Monday, January 11, 2010

Η Digea, η οικογένεια Κλικλίκου και η ψηφιακή τηλεόραση

Οι περισσότεροι θα έχετε ήδη δει την διαφήμιση της Digea, του νέου ψηφιακού πάροχου των ιδιωτικών καναλιών, με πρωταγωνισή την οικογένεια. Κλικλίκου. Αν όχι, απολαύστε την στο http://www.youtube.com/watch?v=1TmHdrbECF0 είναι μια μεγάλου budget διαφημιστική υπερπαραγωγή, με τα κανάλια να αυτοδιαφημίζονται και φυσικά να μην εξηγούν τα παρακάτω.

Οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι όταν η ΕΡΤ ανακοίνωνε την έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, τρέχαμε να πληρώσουμε και να πάρουμε κάτι κουτάκια για να πιάνουμε τα νέα κανάλια, και από τότε όταν αγοράζαμε νέα τηλεόραση ή DVD-R video πληρώναμε το κάτι παραπάνω και φροντίζαμε να έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη ώστε να είμαστε έτοιμοι σύμφωνα με αυτά που μας λέγανε για την εξέλιξη στις τηλεοπτικές μεταδώσεις.

Φυσικά, σας φαίνεται αυτονόητο ότι οι συσκευές αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με την Digea.

Για ξανασκεφτείτε το! Η οικογένεια Κλικλίκου δεν σας τα λέει όλα ξεκάθαρα

Το πρότυπο που θα εκπέμψει η Digea ΔΕΝ είναι συμβατό με την πλειοψηφία των συσκευών με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη που έχουν πουληθεί στην χώρα μας. Η οικογένεια Κλικλίκου θεωρεί λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε νέο ψηφιακό δέκτη.

Εν συντομία, το πρότυπο που είχε ανακοινωθεί και εκπέμπει ήδη η ΕΡΤ είναι το DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) mpeg2 ενώ η αγαπητή Digea (τα ίδια τα κανάλια δηλαδή) αποφάσισε να υιοθετήσει το DVB-T mpeg4 το οποίο ΔΕΝ μπορούν να αποκωδικοποιήσουν οι περισσότερες συσκευές.

Εάν αγοράσατε την ωραία σας τηλεόραση πρόσφατα (το τελευταίο 6μηνο), ανήκετε πιθανότατα στους λίγους τυχερούς και δεν θα έχετε πρόβλημα. Εάν πάλι όχι, θεωρείται ότι πιο φυσικό η απαξίωση του εξοπλισμού σας. Αγοράστε τώρα πάλι κινέζικα εξωτερικά κουτιά - δέκτες και καλώδια για να συνοδέψουν την λεπτή σας LCD και αυξήστε και τα τηλεκοντρόλ στο τραπεζάκι σας. Πετάξτε το DVD video recorder σας διότι αυτό δεν σώζεται ούτε με εξωτερικό δέκτη.

Θα πείτε, δεν πειράζει, αφού το DVB-T mpeg4 είναι καλύτερο, χαλάλι. Αν μη τι άλλο, το 4 είναι μεγαλύτερο του 2 άρα καλύτερο θα είναι. Όμως και εδώ κάνετε λάθος, έτσι μας κάνανε να νομίζουμε! Τα κανάλια θα εκπέμπονται και πάλι σε 4:3 (!!!) standard definition, με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ που ήδη εκπέμπει 16:9. Δηλαδή, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκπέμψουν στο συμβατό mpeg2 και πάλι θα είχαν δυνατότητα για καλύτερης ανάλυσης σήμα.

Θα πείτε πάλι, δεν πειράζει, η Digea λέει ότι ο εξωτερικός δέκτης που χρειάζομαι είναι φτηνός και η οικογένεια Κλικλίκου δεν ενοχλείται που θα βάλει άλλο ένα κουτί με καλώδια και κοντρόλ στο σαλονάκι της, δεν βαριέσαι βρε αδελφέ ας πάρω και εγώ ένα. Και πάλι λάθος. Ας δούμε τι απάντησε η Digea σε κάποιον που τους ρώτησε που θα βρει αυτό τον περίφημο οικονομικό δέκτη http://www.sdtv.gr/smf/archive.php?topic=13054.0 . Βέβαια σίγουρο είναι ότι σύντομα θα εμφανιστεί και φθηνό μοντέλο made in Pouthena με ποιότητα εικόνας χειρότερη από αυτή που βλέπουμε τώρα, design Αφρικανικής φριτέζας κάρβουνου και διάρκεια ζωής κουνουπιού. Ψήνεστε να το καμαρώνετε δίπλα στην TV σας;

Άρα γιατί mpeg4? Διότι είναι φθηνότερο για τα ίδια τα κανάλια που μόνα τους κάνανε την Digea και μόνα τους αποφασίσανε για το mpeg4. Διότι θα χωρέσει περισσότερους σταθμούς από τις ίδιες συχνότητες και έτσι θα γεμίσουμε ευκολότερα με κάθε είδους telemarketing. Πράγμα το οποίο δεν θα ήταν τόσο κακό εάν δεν γινόταν και πάλι στις πλάτες του κάθε ένα από εμάς που πλήρωσε για τηλεοράσεις, video & εξωτερικούς δέκτες οι οποίοι θα γίνουν άχρηστοι. Να πουλήσουν και κάτι τα καταστήματα, κρίση έχουμε. Στο κάτω κάτω, ας διατηρούσαν οι σταθμοί ένα σήμα συμβατό με τις συσκευές μας και μετά να κάνανε εκπομπή και σε mpeg15 και όποιος μετά ήθελε, ας αγόραζε νέο δέκτη.

Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Δεν σας λένε ότι εάν δεν αλλάξετε εξοπλισμό δεν θα μπορείτε να έχετε κάποια επιπλέον υπηρεσία. Σας ακυρώνουν τον εξοπλισμό σας και σας λένε ή τον αλλάζετε ή πάπαλα. Υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία ότι τα τηλεοπτικά κανάλια θα πρέπει να γίνουν ψηφιακά, αλλά δεν είπε ότι πρέπει να γίνουν mpeg4 για να τραβάμε τα μαλλία μας. Ούτε η γιαγιά μου δεν πέταξε την παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση όταν άρχισαν οι έγχρωμες εκπομπές στην Ελλάδα, αλλά καλούμαστε εμείς να πετάξουμε συσκευές με ηλικία 1 χρόνου ή να γεμίσουμε κουτιά, καλώδια και τηλεκοντρόλ το σαλόνι μας για να πλουτίσει ο κάθε Χατζηκολάου.

Εάν παίρνατε αυτοκίνητο και σας καταργούσαν την βενζίνη θα το βρίσκατε φυσιολογικό; Κουζίνα φυσικού αερίου και σας καταργούσαν το αέριο; Εάν αγοράζατε ραδιόφωνο και καταργούσαν τα FM? Εάν αγοράζατε απλό κινητό και σας λέγανε να πάρετε νέο διότι τώρα βγήκε η νέα video κλήση υψηλής ευκρίνειας και το πρότυπο κινητής τηλεφωνίας GSM καταργείται? Ας μην αναφέρουμε την περίπτωση τώρα που πήραμε φόρα, να ξανααλλάξουμε το τηλεοπτικό πρότυπο σε κανένα χρόνο.

Μη μένεις πάλι απλός (τηλε)θεατής. Αντέδρασε, ή κλείσε την ριμάδα την τηλεόραση και άσε την οικογένεια Κλικλίκου να πάει να κλικλιστεί. Άλλαξε συχνότητα και όχι τηλεόραση!

Digea:

Τηλέφωνο: 210 6838700 210 6838700
Fax: 210 6823205
E-mail: info@digea.gr

ΙΝΚΑ: inka@inka.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ε.Σ.Ρ.)

Πανεπιστημίου & Αμερικής 5, 10564 Αθήνα

Τηλ.: 210-3354500 210-3354500, Fax: 210-3319881

Email:ncrtv@otenet.gr