Lolitopages

Monday, November 8, 2010

Wikileaks «Δεν είμαστε αντι-Αμερικανοί»



Ο ιστότοπος Wikileaks, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποίησε περίπου 400.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με κακοποιήσεις που κάλυψε ο αμερικανικός στρατός κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, «δεν είναι αντι-αμερικανικός», δήλωσε σήμερα, ο εκπρόσωπός του Wikileaks Κριστίν Ράφνσον.
«Δεν είμαστε αντι-Αμερικάνοι», δήλωσε ο Ράφνσον στο βρετανικό ραδιόφωνο BBC4, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ψευδείς» τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ιστότοπος Wikileaks υπηρετεί την προπαγάνδα των φανατικών ισλαμιστών.
«Ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που υποστηρίζουν τον Wikileaks έχουν πραγματικά στην καρδιά τους τις θεμελιώδεις αρχές και τις ιδέες που βρίσκονται στη βάση της αμερικανικής κοινωνίας, την Πρώτη Τροπολογία, και ούτω καθ' εξής», δήλωσε αναφερόμενος στην τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.
«Πρόκειται για σύμπτωση το γεγονός ότι τα σημαντικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες αφορούν τον αμερικανικό στρατό», πρόσθεσε ο Ράφνσον, υπενθυμίζοντας ότι ο Wikileaks έχει στο παρελθόν αποκαλύψει έγγραφα που στοχοποιούν άλλες χώρες.
Οι 400.000 εκθέσεις περιστατικών τις οποίες δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks, συνταγμένες μεταξύ 2004 και 2009 από αμερικανούς στρατιώτες, αναφέρουν περιπτώσεις βασανισμού από τις ιρακινές δυνάμεις στις οποίες οι Αμερικανοί «έκαναν τα στραβά μάτια», καθώς επίσης και «περισσότερες από 300 περιπτώσεις βασανιστηρίων από τις διεθνείς δυνάμεις», σύμφωνα με τον ιδρυτή του ιστοτόπου, του Τζούλιαν Ασάνζ.
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ κάλεσε χθες, την αμερικανική διοίκηση να «δώσει τη δική της απάντηση» σε αυτούς τους «εξαιρετικά σοβαρούς» ισχυρισμούς.
Ο Ασάνζ δήλωσε το Σάββατο ότι με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων αποκατέστησε «την αλήθεια» για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά η Ουάσινγκτον από την πλευρά της καταδίκασε «τη δημοσιοποίηση κάθε πληροφορίας [...] που μπορεί να θέσει σε
κίνδυνο τη ζωή των στρατιωτών και των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».