Lolitopages

Friday, November 5, 2010

δεν θα πτωχεύσουμε!!! θα φτωχύνουμε!!! ανάλυση με απλά λόγια...


ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΧΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ


Αντί να ασχολούμαστε καθημερινά με τα ανυπόστατα, αβάσιμα και ανυπόληπτα σενάρια πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους και επιστροφής στην …ευλογημένη δραχμή, ας επικεντρωθούμε στο πραγματικό ζητούμενο: Την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την αναπόφευκτη προσωπική μας φτώχεια.

Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει. Οι Έλληνες θα φτωχύνουν. Θα μάθουμε όλοι να ζούμε με το 60% των εισοδημάτων που είχαμε μέχρι σήμερα. Η διαδικασία αυτή λέγεται «εσωτερική υποτίμηση» και εξυπηρετεί τον στόχο της υποχρεωτικής μείωσης του κόστους λειτουργίας και διαβίωσης στην Ελλάδα. Της ανταγωνιστικότητας δηλαδή.

Με απλά λόγια, για να μην κοροϊδευόμαστε: Κάθε σκέψη, διαδικασία ή πρωτοβουλία για «ελεγχόμενη πτώχευση», στάση πληρωμών ή επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημοσίου χρέους ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ που έχουν επενδύσει στα ελληνικά CDS . Στην απίθανη περίπτωση που κάτι από τα ανωτέρω συνέβαινε, οι κύριοι Paulson και ΣΙΑ θα πρέπει να πληρωθούν για το στοίχημά τους με το εξωφρενικό ποσό των 180 δις δολαρίων(!) ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των CDS που έχουν αγοράσει. Τα χρήματα αυτά φυσικά δεν θα τα καταβάλει η Ελλάδα αλλά …. «οι αγορές» οι οποίες προφανώς θα κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να μην πτωχεύσει η χώρα.

Πτώχευση σημαίνει αδυναμία ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Για το λόγο αυτό υπάρχει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ο Μηχανισμός Διάσωσης των 110 δις €, τροφοδοτεί την Ελλάδα με τα απαραίτητα ποσά για την πλήρη ανταπόκριση της χώρας στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Τα ποσά αυτά αποτελούν δάνειο και όχι ομόλογο. Είναι μια ταμειακή διευκόλυνση η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιμηκυνθεί για πολλά χρόνια, να μεταβληθεί ως προς το επιτόκιο και τον τρόπο αποπληρωμής.

Αυτό λοιπόν θα συμβεί: Θα αλλάξουν –επί το ευνοϊκότερο- οι όροι του Μνημονίου. Και θα συμβεί με μία και μοναδική προϋπόθεση:

Η Ελλάδα να τηρήσει την βασική υπόσχεσή της, δηλαδή να αλλάξει την δομή του Κράτους. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε., με τόσες προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις, με 250 διαφορετικά συνταξιοδοτικά σχήματα, με ανικανότητα καταγραφής των δημοσιονομικών μεγεθών, με τόσο παράλυτη δημόσια διοίκηση, με τόσο ανύπαρκτη παραγωγική βάση. Η Ελλάδα θα αλλάξει. Οι εταίροι της θα την επιβραβεύουν, με τις απαραίτητες ταμειακές διευκολύνσεις ώστε να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Για όσο χρόνο είναι απαραίτητο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την Dubai World. Διευκολύνθηκε ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Δεν πτώχευσε….

Το Δημόσιο Χρέος όμως των 340 δις € δεν αλλάζει. Θα παραμείνει εκεί και θα εξυπηρετείται κανονικά μέχρι να το διαγράψουμε. Πως θα το διαγράψουμε;

Όπως ο κάθε οικογενειάρχης: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ώστε να υπάρχει περίσσευμα (στα οικονομικά το λέμε πρωτογενές πλεόνασμα) και ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ώστε με τα έσοδα να «σβήνουμε» μεγάλο μέρος του Χρέους…

Αυτό σημαίνει: Λιγότερες Δημόσιες Υπηρεσίες, Λιγότεροι Δημόσιοι Υπάλληλοι, χειρότερα αμειβόμενοι και σκληρότερα εργαζόμενοι. Όσο το Κράτος μειώνει την παρουσία του στην Οικονομία τόσο θα αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα του Ιδιωτικού Τομέα που θα κληθεί να καλύψει το κενό….


Χ.Ν.Κωνστα