Lolitopages

Tuesday, November 23, 2010

Virgin Galactic: έτοιμη για διαστημικές πτήσεις


Το «μεγαθήριο» Virgin, οι θυγατρικές της οποίας αρχίζουν από «απλές» δισκογραφικές και φτάνουν σε αεροπορικές εταιρείες, «άπλωσε τα φτερά της» και προς το διάστημα. Η θυγατρική της, Virgin Galactic, είναι η πρώτη «καταναλωτική» εταιρεία… ταξιδιών στο διάστημα, και αν και το κόστος είναι (και μάλλον θα είναι για αρκετό καιρό ακόμη) απαγορευτικό, η αρχή έγινε!

Το διαστημοδρόμιο, με όνομα «
Spaceport America», βρίσκεται στο New Mexico και διαθέτει έναν διάδρομο μήκους δυο μιλίων και πάχους 42’’, ικανού να «αντέξει» οποιοδήποτε σημερινό διαστημόπλοιο. Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πρώτης, δοκιμαστικής πτήσης, το διαστημοδρόμιο της Virgin Galactic είναι έτοιμο για… τους πρώτους ταξιδιώτες προς το διάστημα.

Ο ίδιος ο
CEO της Virgin, Richard Branson, βλέπει αισιόδοξα το όλο project και ανέφερε πως σύντομα θα αρχίσουν πτήσεις με το νέο σύστημα προώθησης διαστημοπλοίων της εταιρείας, hybrid rocket motor, που μέχρι σήμερα δείχνει εξαιρετική πρόοδο κατά τις δοκιμές του.


Από τη Γη στη Σελήνη

Οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι μόνο οι… εκκεντρικοί πλούσιοι, οι… τσέπες των οποίων μπορούν να «αντέξουν» το σημερινό κόστος μιας διαστημικής πτήσης, αλλά και η ίδια η NASA, που βλέποντας τους πόρους της να μειώνονται –η Αμερική δίνει πια λιγότερη έμφαση στο διάστημα και περισσότερη στα θέματα που την απασχολούν… «εδώ»- που έτσι δεν θα… είναι μόνη στις προσπάθειες της και θα μπορεί και να συνάψει συνεργασίες τόσο με τη Virgin Galactic όσο και με τις ανταγωνιστικές εταιρείες που αναμένεται να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται στο κοντινό μέλλον.

Και το καλύτερο είναι, φυσικά, πως όσο αυξάνεται ο αριθμός τους, τόσο θα μειώνεται και το κόστος ενός ταξιδιού στο διάστημα, έτσι ώστε να έχουμε… ελπίδες και εμείς οι κοινοί θνητοί να κάνουμε έστω μια μικρή… εκδρομούλα στη Σελήνη!