Lolitopages

Sunday, November 7, 2010

CMA: Ελλάδα, η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας

Στη πρώτη θέση παγκοσμίως στις χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την CMA (Capital Market Authority), τη στιγμή που τα spread των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύονται στις 930 μονάδες και με ανοδικές τάσεις. «Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα σημαίνουν ότι η χρεοκοπία είναι πιο κοντά από ποτέ», αναφέρει δημοσίευμα του Economist, ενώ από το αναθεωρημένο έλλειμμα από τη Eurostat θα εξαρτηθούν τα νέα μέτρα.

Όπως αναφέρεται η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας με 52%. Στον σχετική κατάταξη ακολουθούν οι Βενεζουέλα με 49.66% και η Ιρλανδία με 40,09%. Η Αργεντινή βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 34,64% και η Πορτογαλία στην έκτη με 33,68%. Στις αρχές του Απριλίου η Ελλάδα βρισκόταν στην έκτη θέση με 26% πιθανότητα χρεοκοπίας.

Αναλυτικά :

Ελλάδα 52.72%
Βενεζουέλα 49.66%
Ιρλανδία 40.09%
Αργεντινή 34.64%
Πακιστάν 33.68%
Πορτογαλία 32.37%
Ουκρανία 29.61%
Ντουμπάι 24.21%
Πολιτεία Ιλινόι 21.12%
Ιράκ 20.88%

Την ίδια στιγμή, ο Economist, αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα σημαίνουν ότι η χρεοκοπία είναι πιο κοντά από ποτέ. Μάλιστα τονίζει ότι οι αγορές πλέον ανησυχούν και μάλιστα επικίνδυνα πολύ.

«Το θέμα των πρόωρων εκλογών που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου εκτίναξε τα spreads στα ύψη, φτάνοντας στα επίπεδα του περασμένου Μαϊου, ακριβώς πριν την παρέμβαση του ΔΝΤ και της ΕΕ. Όμως αυτή τη φορά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα», προειδοποιεί ο Economist.

«Οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποφύγει την πτώχευση θα ήταν πιο ισχνές από ποτέ, ακόμα και σε περίπτωση συνασπισμού μετά τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές», εκτιμά ο Economist.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος θα φέρει νέα μέτρα

Από το αναθεωρημένο προς τα επάνω ελληνικό έλλειμμα από τη Eurostat εξαρτάται η λήψη νέων μέτρων, σύμφωνα με τον Αλταφάζ εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα, ο Αλταφάζ απάντησε πως για να απαντήσει η Επιτροπή στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να περιμένει αφενός τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2006-2009 και αφετέρου την άρση των επιφυλάξεων για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που είχε έως τώρα η Eurostat.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ότι κλιμάκιο της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Ελλάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, το τελευταίο τρίμηνο. «από την αξιολόγηση θα αποφασιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η τριμηνιαία αξιολόγηση είναι αυτή που δίνει την πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα.

Κατά της δημοσίευσης εγγράφων για την απόκρυψη χρέους

Η ΕΚΤ αρνείται να δημοσιεύσει εσωτερικά έγγραφα που δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα (swaps) για να αποκρύψει κρατικό χρέος, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε έντονο κίνδυνο διατάραξης των αγορών.

Η ΕΚΤ απέρριψε σχετικό αίτημα και έκκληση του Bloomberg News να δημοσιεύσει δύο σχετικά επίσημα έγγραφα που δημιουργήθηκαν για λογαριασμό του 6μελούς δ.σ. της ΕΚΤ. Τα έγγραφα υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να συγκαλύψει τον δανεισμό της, σύμφωνα με συνημμένο στα δύο έγγραφα σημείωμα που ήλθε στην κατοχή του Bloomberg News.

"Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δύο έγγραφα θα υπέσκαπταν τη δημόσια εμπιστοσύνη όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής πολιτικής" έγραψε ο Τρισέ σε ένα γράμμα στις 21/10 όπου και απορρίπτει το αίτημα. Τυχόν αποκάλυψη "θα σήμαινε στις παρούσες πολύ ευάλωτες συνθήκες των αγορών έναν ουσιαστικό και οξύ κίνδυνο ενίσχυσης της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητάς τους" πρόσθεσε.