Lolitopages

Friday, November 5, 2010

Ξεκαθάρισε το τοπίο με την περαίωση

Οι χρήστες που είναι πιστοποιημένοι για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να δουν ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό της περαίωσής τους χωρίς να περιμένουν να τους ταχυδρομηθεί, ξεκαθαρίζει το υπουργείο με νέα διευκρινιστική ανακοίνωση. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την προαιρετική φύση της διαδικασίας και επισημαίνει ότι όσοι επαγγελματίες παραλάβουν εκκαθαριστικά και δεν επιλέξουν να υπαχθούν, δεν στοιχειοθετείται ότι θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άμεσα ελέγχους.

"Η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων" υποστηρίζει. Οι έλεγχοι, τονίζει το υπουργείο θα μπουν σε κανονική λειτουργία και θα γίνονται στοχευμένα στο εξής με βάση το κριτήριο επικινδυνότητας κάθε επαγγέλματος. Παρόλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποτελεί κριτήριο ελέγχου η υπαγωγή στην περαίωση.

Επίσης, η Γ.Γ.Π.Σ. υποστηρίζει πως θα στείλει ειδικό λογισμικό στις εφορίες, από τις 10 Νοέμβρη, για να διορθώνονται άμεσα τα λάθη και να εκδίδονται γρηγορότερα τα νέα εκκαθαριστικά.

Σημειώνεται επίσης, ότι έχουν ήδη καταγραφεί ειδικές περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δηλώνουν άγνοια περί της ύπαρξης φορολογικών εκκρεμοτήτων και κατ’ επέκταση αμφισβητούν την ορθότητα του εκκαθαριστικού. Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις θανάτου που δεν έχει δηλωθεί από τους συγγενείς, καθώς και θανάτου που έχει δηλωθεί αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση από τους κληρονόμους. Διευκρινίζεται ότι το μηχανογραφικό σύστημα έχει ήδη εξαιρέσει 1.697 φορολογούμενους που αντιστοιχούν σε 2.798 χρήσεις, λόγω απενεργοποιημένου Α.Φ.Μ. ή αποβιωσάντων χωρίς κληρονόμο. Επίσης συνήθεις είναι και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν αλλά ουδέποτε έγινε διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στην Δ.Ο.Υ. καθώς και επιχειρήσεων που παρότι έκαναν διακοπή εργασιών, δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία και το δικαίωμα δεν έχει παραγραφεί. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, θεωρούνται φορολογικά ενεργές και το μηχανογραφικό σύστημα εκδίδει εκκαθαριστικό σημείωμα για όσες από τις υπαγόμενες στην περαίωση χρήσεις είναι ανέλεγκτες. Κάθε ένσταση ή αμφισβήτηση μπορεί να διευθετηθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης με τρόπο αυτοματοποιημένο μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. γίνεται για πρώτη φορά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και είναι απολύτως αιτιολογημένη η ύπαρξη περιπτώσεων σφαλμάτων.

Του Στέλιου Κράλογλου