Μη σας παρασύρει το λαμπερό του βλέμμα που θυμίζει ηθοποιό. Είναι άτεγκτος διώκτης βασανιστών: ο ελβετός δικηγόρος Αντουάν Γκέτσελ, Συνήγορος των Ζώων στο καντόνι της Ζυρίχης
ΖΥΡΙΧΗ Αν ήμουν... ψάρι θα ήθελα να ζούσα στην Ελβετία. Εκεί, όσοι θα παραβίαζαν τα δικαιώματά μου θα κατέληγαν στα δικαστήρια έχοντας απέναντί τους, διώκτη απηνή, τον ΑντουάνΓκέτσελ, δικηγόρο και επίσημο Συνήγορο των Ζώων στο καντόνι της Ζυρίχης.
Ετσι βρέθηκε στο σκαμνί ο Πατρίκ Ζιζέ, ένας 34χρονος ερασιτέχνης ψαράς ο οποίος έπιασε μια τούρνα 10 κιλών στα νερά της λίμνης της Ζυρίχης πριν από έναν χρόνο. Το ψάρι κατέληξε βεβαίως στο πιάτο του κ. Ζιζέ, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο ψαράς κλήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι πάλευε επί 10 ολόκληρα λεπτά- απαράδεκτα πολύ χρόνο- βασανίζοντας το ζώο ώσπου να καταφέρει να το βγάλει από το νερό.
Το συγκεκριμένο ψάρι έγινε μετά θάνατον σύμβολο του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελβετία, όπου αύριο πραγματοποιείται δημοψήφισμα για να υποχρεωθούν και τα υπόλοιπα 25 ελβετικά καντόνια να ορίσουν Συνηγόρους των Ζώων. Ο κ. Γκέτσελ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του προς τον «Guardian» ότι συνήθως δεν εκπροσωπεί νεκρά ψάρια. Οι πιο συχνοί πελάτες του είναι κατά σειρά σκυλιά, αγελάδες, γάτες και χοίροι.
Επεμβαίνει επίσης σε περιπτώσεις διαζυγίων όπου το κατοικίδιο γίνεται «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στο ζευγάρι.
Ο κ. Γκέτσελ είναι χορτοφάγος, δεν έχει κατοικίδια και αποδέχεται την «υποκρισία τού να φοράμε δερμάτινα παπούτσια και μεταξωτές γραβάτες». Αυτό που δεν αποδέχεται είναι η«παγίδα του κουταβιού», όπως την ονομάζει: «Εχουμε την τάση να προστατεύουμε περισσότερο τα ζώα που είναι χαριτωμένα» διαμαρτύρεται.
Η Ελβετία διαθέτει την πιο σκληρή νομοθεσία για την υπεράσπιση των ζώων στον κόσμο. Εκατόν πενήντα σελίδες ορίζουν επακριβώς τις συνθήκες διαβίωσης κάθε κατοικίδιου. Προς τι λοιπόν το αυριανό δημοψήφισμα; «Ο νόμος προστατεύει μόνο τα σπονδυλωτά:
πουλιά, ερπετά, αμφίβια, θηλαστικά και ψάρια. Αυτά αποτελούν μόνο το 5% του ζωικούβασιλείου. Τα ασπόνδυλα έμειναν εκτός επειδή θεωρείται ότι δεν υποφέρουν. Σήμερα όμωςσυζητούμε ακόμη και πώς θα εξασφαλίσουμε την “αξιοπρέπεια των φυτών”». Τα σαλιγκάρια και οι ψύλλοι θα μείνουν απέξω;
Η ελβετική νομοθεσία ορίζει ότι οι επίδοξοι ιδιοκτήτες σκύλου πρέπει να παρακολουθήσουν 4ωρο σεμινάριο «θεωρίας» προτού αγοράσουν το ζώο και άλλο ένα 4ωρο «πρακτικής» μετά. Οι σκύλοι πρέπει να τρώνε μόνο ορισμένα φαγητά και το «σπιτάκι» τους να έχει ξεχωριστούς χώρους για φαγητό, μπάνιο και ύπνο. Ωστόσο οι ακτιβιστές είναι εξοργισμένοι καθώς, παρ΄ ότι ο νόμος προστάζει τους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα σκυλιά βόλτα καθημερινά, δεν ορίζει επί πόση ώρα ή πόση απόσταση πρέπει να διανύουν.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αμφίρροπο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Για την Ιστορία, η τούρνα απέκτησε σελίδα στη μνήμη της στο Facebook, με 6.000 υπογραφές, ενώ ο ψαράς αθωώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Ο δικαστής αναμένεται σύντομα να ορίσει πόση ώρα θα μπορεί να παλεύει ένας ψαράς για να βγάλει το ψάρι χωρίς να το βασανίζει. Ο κ. Γκέτσελ προτείνει το ένα λεπτό.