Lolitopages

Sunday, February 1, 2009

Αυτό το ήξερες? -1-

Τα γνωστά σε όλους μας "νυχτικά" εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα.
Έως τότε, οι άνθρωποι κοιμούνταν είτε γυμνοί είτε με τα ρούχα τους.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του νερού! Η κακή υγιεινή και τα διαρροϊκά σύνδρομα δημιουργούν ένα εκρηκτικό
σύνολο που εξακολουθεί να πλήττει τον πλανήτη.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ελονοσίας. Εκατομμύρια ακόμη από την ηπατίτιδα Α. Και σε όλες αυτές τις ανθρώπινες απώλειες, κοινός παρανομαστής είναι το νερό.

Γνωρίζατε ότι σήμερα, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρούς υδάτινους πόρους και 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικών μέσων υγιεινής; Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ταυτόχρονα το πιο φτωχό κομμάτι του πληθυσμού της γης και την ίδια στιγμή, εκείνο που κατά
συνέπεια, κουβαλά στις πλάτες του τις περισσότερες ασθένειες.

Κι ωστόσο, για όλους εμάς τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών, η χρήση του νερού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είδος αδιαπραγμάτευτο, δεδομένο. Ένα αγαθό πάντοτε στη διάθεσή μας για να καλύψει βασικές ανάγκες: για ένα μπάνιο, για πόση, για το νοικοκυριό, για
την καθαριότητα. Μόνο οι δυσοίωνες προοπτικές που κάνουν λόγο για λειψυδρία είναι ικανές να μας προβληματίσουν και να βάλουν φρένο στην υπερκατανάλωση νερού. Όντας συνηθισμένοι να έχουμε σε αφθονία αυτό το αγαθό, ξεχνάμε συχνά την πραγματική του αξία και τη σπουδαιότητά του στη
ζωή όλων μας.

Για τους εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το νερό -και μάλιστα το πόσιμο- αποτελεί αναντικατάστατο μέσο για την υγιεινή των πληθυσμών τους οποίους υποστηρίζουν με ανάλογα προγράμματα.

Γιατί ένα πρώτο βήμα για την ανακούφιση της φτώχειας είναι μεταξύ άλλων, η αναγνώριση των πολλών παραγόντων που συμβάλλουν στη γέννησή της -με βασικό αυτό της πρόσβασης των πληθυσμών σε καθαρούς υδάτινους πόρους.

Γιατί τα μπαλάκια του γκολφ έχουν ανωμαλίες;
Διότι οι ανωμαλίες αυξάνουν μέχρι και 4 φορές την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα μπαλάκια στον αέρα. Στο ξεκίνημα του αθλήματος χρησιμοποιούνταν μπαλάκια με λείες επιφάνειες μέχρι που οι παίχτες ανακάλυψαν πως τα παλιά μπαλάκια με ανωμαλίες στην επιφάνειά τους διένυαν μεγαλύτερη απόσταση. Όλο το μυστικό είναι στην αεροδυναμική, καθώς οι ανωμαλίες αυξάνουν τους στροβιλισμούς στο στρώμα του αέρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της μπάλας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πίεση του αέρα στο πίσω μέρος της μπάλας βοηθώντας την να ταξιδεύει περισσότερη ώρα στον αέρα.

Γιατί οι εφημερίδες κιτρινίζουν;
Το χαρτί, ως γνωστόν, παράγεται από το ξύλο και στο ξύλο υπάρχει μια ουσία που λέγεται λιγνίνη. Διαφορετικά είδη χαρτιού έχουν διαφορετική αναλογία λιγνίνης και το χαρτί των εφημερίδων έχει μεγαλύτερη ποσότητα. Φυσιολογικά η λιγνίνη έχει σκούρα απόχρωση αλλά όταν εκτίθεται στον αέρα ή στο φως του ήλιου γίνεται κίτρινη. Μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αρχίζει και η διαδικασία της αλλαγής. Ακόμη και ύστερα από ελάχιστες ώρες στο φως και τον αέρα μια εφημερίδα θα αρχίσει να κιτρινίζει.

Γιατί κάποιος ζυγίζει περισσότερο το βράδυ απ ότι το πρωί που ξυπνάει;
Υπάρχουν δύο λόγοι που το σωματικό μας βάρος είναι μικρότερο το πρωί που ξυπνάμε. Πρώτον, όταν κοιμόμαστε δεν λαμβάνουμε καμιά μορφή ενέργειας. Δεν τρώμε, δεν πίνουμε, δεν προσθέτουμε με άλλα λόγια βάρος στο σώμα μας. Αντίθετα για να συντηρηθεί ο οργανισμός όταν κοιμόμαστε, καταναλώνει ενέργεια διασπώντας ζάχαρη και λίπος. Δεύτερον, πολύ συχνά ιδρώνουμε στον ύπνο μας απελευθερώνοντας υγρά για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σώματος μας. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί το βάρος που χάνουμε κατά τον ύπνο μια και κοιμόμαστε λίγες ώρες ώστε το ποσό να είναι υπολογίσιμο. Καλό παράδειγμα όμως αποτελεί η αρκούδα που χάνει αρκετά κιλά κατά τη χειμερία νάρκη.

Γιατί κάνουμε λόγο για "ιούς" στους υπολογιστές;
Οι ρίζες του όρου βρίσκονται πίσω στο 1949 όταν ο πρωτοπόρος στον τομέα των υπολογιστών Τζον Βαν Νόιμαν μίλησε πρώτη φορά για τη δυνατότητα αναπαραγωγής ενός προγράμματος υπολογιστή. Οι υπάλληλοι των εργαστηρίων Bell τη δεκαετία του 50 έδωσαν ζωή στη θεωρία του, δημιουργώντας το παιχνίδι; Core Wars; όπου δύο προγραμματιστές απελευθερώνουν ένα πρόγραμμα και το παρακολουθούν να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή.
Ο ιός όμως εμφανίστηκε ως όρος το 1986 από τον μεταπτυχιακό φοιτητή τότε του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Φρεντ Κόεν. Σύμφωνα μ αυτόν λοιπόν πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να μολύνει άλλα τροποποιώντας τα ώστε να περιλαμβάνουν μια, πιθανώς εξελιγμένη, εκδοχή του εαυτού τους. Το 1988 έμαθε και ο υπόλοιπος κόσμος τι σήμαινε αυτό όταν ο Ρόμπερτ Μόρις απελευθέρωσε το περίφημο "σκουλήκι του διαδικτύου" προκαλώντας τις πρώτες "ιογενείς" ζημιές σε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός μέσα σ' ένα αεροπλάνο είναι από τις πτώσεις φορητών υπολογιστών (λάπτοπ) και χαρτοφυλάκων, αντικείμενα τα οποία βρίσκονται μέσα στα ντουλάπια, πάνω απ' τα κεφάλια των επιβατών.