Lolitopages

Saturday, February 28, 2009

Το μυστήριο των διδύμων στη Βραζιλία

Στο νερό ή στον Μένγκελε αποδίδεται η μεγάλη διδυμογονία σε περιοχή γερμανοφώνων


Η Τάνια Μέλμαν επιδεικνύει με υπερηφάνεια τους καρπούς της κοιλίας της, ηλικίας τριών μηνών. Είναι μία από τις πολλές μητέρες της γερμανόφωνης παροικίας που έχουν αποκτήσει δίδυμα (ΤΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS/ΑΝDRΕ VΙΕΙRΑ)

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ Σε μια αγροτική πολίχνη της Νότιας Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με την Αργεντινή, στο Κάντιντο Γκοντόι, γεννιούνται όλο δίδυμα. Ογδόντα οικογένειες γερμανόφωνων εποίκων ζουν σε μια απομονωμένη περιοχή 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν αποκτήσει 38 ζεύγη διδύμων, φαινόμενο που εγγίζει τα όρια του μυστηρίου.

Κάποιοι το αποδίδουν στο νερό, πιστεύοντας ότι περιέχει κάποιο στοιχείο που ευνοεί την ευγονία, άλλοι το συνδέουν με τις προσπάθειες ευγονισμού του Γιόζεφ Μένγκελε. O εγκληματίας γιατρός του Γ΄ Ράιχ, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως «Αγγελος του Θανάτου» για τα αποτρόπαια πειράματά του με δίδυμα, είχε περάσει λένε από εκεί τη δεκαετία του ΄60 παριστάνοντας τον κτηνίατρο- ήταν ακριβώς η εποχή που άρχισαν οι γεννήσεις των διδύμων. Ο Μένγκελε πέθανε στη Βραζιλία το 1979, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνέχισε και εκεί τα πειράματα του Αουσβιτς. Αργεντινός δημοσιογράφος έχει γράψει σε βιβλίο του ότι έδινε «φάρμακα και βότανα» σε γυναίκες, αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται.

Το φαινόμενο ωστόσο της διδυμογονίας είναι υπαρκτό και αναμφισβήτητο ιδίως στον οικισμό Σάν Πέντρο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1918 από οκτώ οικογένειες που εγκαταστάθηκαν εκεί. Σήμερα αριθμεί 300 κατοίκους. Και στην είσοδο του Κάντιντο Γκοντόι, των 6.700 κατοίκων, εκ των οποίων το 80% είναι γερμανικής καταγωγής, ο επισκέπτης συναντά μια μεγάλη ταμπέλα που γράφει: «Κηπούπολη, Χώρα των Διδύμων». Η μικρή αυτή κοινωνία των ανθρώπων που συνεννοούνται μεταξύ τους σε γερμανική διάλεκτο πορεύεται σχετικά απομονωμένη. Ακόμη και σήμερα οργώνουν με άροτρα και βόδια. Σημασία στην υπερπαραγωγή διδύμων δόθηκε για πρώτη φορά περί τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και έκτοτε το μέρος αυτό έγινε πόλος έλξης τηλεοπτικών συνεργείων.

Κάποια στιγμή οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως το Σαν Πέντρο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ αναλογίας διδύμων και έκτοτε κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προσελκύσουν κόσμο. Καθιέρωσαν τη «γιορτή των διδύμων», ενώ φωταγώγησαν και μια βρύση που ονομάστηκε «Πηγή της Γονιμότητας».

Στατιστικά, την περίοδο 1990-1994 το ποσοστό των διδύμων επί του συνόλου των γεννήσεων στο Σαν Πέντρο είναι 10%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ δεν ξεπερνά το 1,8%.

Γενετιστές θεωρούν πιθανότερη εξήγηση αυτού του φαινομένου την απομόνωση των κατοίκων της περιοχής και την ενδογαμία- είναι συνήθεις οι γάμοι μεταξύ τρίτων εξαδέλφων ή και στενότερων συγγενών. Η εξήγηση της προγενετικής προδιάθεσης αποδυναμώνεται ωστόσο εκ του γεγονότος ότι τα περισσότερα δίδυμα δεν προέρχονται από το ίδιο ωάριο, αλλά από δύο ωάρια που γονιμοποιούνται ταυτόχρονα. Οπότε απομένει η εξήγηση του... νερού.