Lolitopages

Monday, February 23, 2009

Παλαιοκώστας.... όπως παλιά.... (είναι καλύτερα 2 φορές)


ΠΑΛΙ ΚΩΣΤΑ;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Προλαβαίνουν οι καρναβαλιστές της τελευταίας Αποκριάς να φτιάξουν το καλύτερό τους άρμα για ένα κράτος και μια κυβέρνηση που τους πήρε και τους σήκωσε με ελικόπτερο, δύο φορές σε δύο χρόνια, ο Βασ. Παλαιοκώστας;

Να το κάνουν γιατί ο 43χρονος ποινικός θρύλος, εκατομμυριούχος σε ευρώ από την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, τον περασμένο Ιούνιο, τους κρέμασε... μια γλώσσα ίσα με την ανεμόσκαλα που χρησιμοποίησε για απόδραση μαζί με τον συγκρατούμενό του στην απομόνωση Αλκέτ Ριτζάι.

Η διαδρομή απομόνωση -χώρος ειδικού προαυλισμού- ταράτσα Γ' πτέρυγας φυλακών Κορυδαλλού κρύβει όλα τα μυστικά μιας εκκωφαντικής απόδρασης-καρμπόν, που δεν μπορεί να γίνει έτσι μαγικά. Ισως η έρευνα που θα διαταχθεί αυτή τη φορά φέρει στο φως κάτι περισσότερο από την αντίστοιχη του 2006, όταν πάλι οι δύο κρατούμενοι βρέθηκαν στο σωστό σημείο, τη σωστή μέρα και ώρα.

Απομεσήμερο Κυριακής του Ιουνίου το 2006 και Κυριακής του Φεβρουαρίου το 2009.

Με σκοινιά

Ζέστη, πολυκοσμία και κουρνιαχτός από την προσγείωση στην αυλή της Ε' πτέρυγας πριν από 2,5 χρόνια, παγωνιά και μοναξιά στην αναρρίχηση με σκοινιά από την Γ' πτέρυγα χθες.

Ειπώθηκε ότι έπεσαν και κάποιοι πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της νέας απόδρασης του νέου πανομοιότυπου εξευτελισμού.

Πάντως η Αστυνομία είχε εκπονήσει για σήμερα ειδικό σχέδιο μεταγωγής των Παλαιοκώστα και Ριτζάι στα δικαστήρια με τη συνοδεία ομάδων ΕΚΑΜ. Κάτι τέτοιο είχε γίνει και άλλες φορές τον τελευταίο μήνα στο πλαίσιο δικών των δύο κρατουμένων, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί προσωρινά γι' αυτόν τον λόγο από τις φυλακές Κέρκυρας στη φυλακή Κορυδαλλού. Προφανώς, το σχέδιο χρειάστηκε μόλις λίγες εβδομάδες παραμονής στη φυλακή των δυτικών προαστίων για να υλοποιηθεί.

Η προηγούμενη απόδραση των δύο βαρυποινιτών έγινε το καλοκαίρι του 2006 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ακολούθησε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ρεσιτάλ εγκληματικών ενεργειών από την πλευρά του Αλκέτ Ριτζάι, πριν συλληφθεί στον Πρόδρομο Βοιωτίας το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, ύστερα από επιχείρηση των ΕΚΑΜ.

11 εκ. ευρώ

Ο Βασ. Παλαιοκώστας παρέμεινε άφαντος μέχρι τη σύλληψή του τον περασμένο Αύγουστο για την απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Γιώργου Μυλωνά. Εισπράχθηκαν ως λύτρα περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία δεν βρέθηκαν ούτε τα μισά.

Η απόδραση υλοποιήθηκε αυτή τη φορά από ένα ζευγάρι ενόπλων οι οποίοι παρελήφθησαν χθες το απόγευμα με ελικόπτερο από την Ιτέα, δήθεν για να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Λίγο πριν από τις 4 με την απειλή χειροβομβίδας και μαχαιριού οδήγησαν τον πιλότο πάνω από την Γ' πτέρυγα των φυλακών.

Το ελικόπτερο έκανε αιώρηση, πέταξε ανεμόσκαλα και παρέλαβε τους δύο ποινικούς, οι οποίοι είχαν βρεθεί μαζί την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο και μάλιστα είχαν δέσει με ιμάντες την πόρτα που οδηγούσε από τα κελιά στον χώρο προαυλισμού.

Η Αστυνομία ερευνά για την ταυτότητα της 30χρονης όμορφης γυναίκας με τον σκούφο που νοίκιασε το ελικόπτερο για να την παραλάβει από την Ιτέα.

Το είχε κάνει άλλες δύο φορές πρόσφατα με προορισμό την Αράχοβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το ελικόπτερο έφτασε στην Ιτέα, ζήτησε από τον πιλότο να πάνε μέχρι την Αμφισσα για να παραλάβει και τα παιδιά της. Εκεί μπήκε και ένας νεαρός ένοπλος και κατέλαβε ουσιαστικά το ελικόπτερο.

Μετά την απόδραση ο πιλότος αναγκάστηκε να κάνει προσγείωση στην περιοχή Πολυδενδρίου κοντά στην εθνικό οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Καπανδριτίου.

Εκεί τον έδεσαν και του έκλεισαν τα μάτια και τον πρόσταξαν να μείνει έτσι για λίγα λεπτά. Οι αποδράσαντες μαζί με το ζευγάρι εξαφανίστηκαν με δύο πολυτελή τζιπ, όπως πρόλαβε να δει ο πιλότος.

Κομπολόι

Στον πιλότο της προηγούμενης απόδρασής του ο Βασ. Παλαιοκώστας είχε χαρίσει ένα κομπολόι κάπου στον Σχιστό, όπου αποβιβάστηκε. Πριν από λίγες μέρες στο δικαστήριο που τον συνάντησε τον ρώτησε αν έχει ακόμη το κομπολόι.

Δεν προέκυψε αν χάρισε κάποιο σουβενίρ και στον χθεσινό του όμηρο.

Στο υπουργείο Εσωτερικών και στο αρχηγείο της Αστυνομίας επικρατούσε από χθες το απόγευμα φοβερός εκνευρισμός. Μέσα στα τόσα προβλήματα της περιόδου προστίθεται η νέα αναζήτηση των δύο βαρυποινιτών. Ηταν τέτοια η σύγχυση που επικράτησε όταν το ελικόπτερο με τους δραπέτες απομακρυνόταν, ώστε ένας υπαστυνόμος των ΜΑΤ στην εξωτερική φρουρά αυτοτραυματίστηκε στο πόδι προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει το όπλο του.

Το πιστολίδι στον Κορυδαλλό ήταν γεγονός όταν πια το ελικόπτερο βρισκόταν εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Μόνο που η ματαίωση της απόδρασης δεν ήταν θέμα όπλων και ενδεχόμενων τραγωδιών. Ηταν θέμα στοιχειώδους τήρησης κανόνων κράτησης δύο τέτοιων ποινικών με ανάλογο ιστορικό απόδρασης.


Το νοίκιασε η «Αλεξάντροβα»

Δύο μισθώσεις ελικοπτέρου της Interjet είχε πραγματοποιήσει η ίδια γυναίκα, που φέρεται να νοίκιασε και το ελικόπτερο που πρωταγωνίστησε στη χθεσινή απόδραση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η γυναίκα είχε δώσει το όνομα «Αλεξάντροβα» για την ενοικίαση ελικοπτέρου στις 13 και 15 Φεβρουαρίου, που πραγματοποίησε πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Αράχωβας. Η ίδια γυναίκα επικοινώνησε την περασμένη Πέμπτη με την Interjet, ζητώντας ελικόπτερο για τη χθεσινή πτήση.


Πινγκ - πονγκ ανευθυνοϋπεύθυνων

Των ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στον ύπνο πιάστηκαν για άλλη μια φορά η ηγεσία των φυλακών Κορυδαλλού και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αποποιείται κάθε πολιτική ευθύνη για την πρωτοφανή δεύτερη κινηματογραφική απόδραση από αέρος των Παλαιοκώστα - Ριτζάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας βρισκόταν αρχικά στα Ιωάννινα, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, και στη συνέχεια μετέβη στην Κέρκυρα, όπου έμαθε το νέο φιάσκο. Επέστρεψε εσπευσμένα χθες το απόγευμα στην Αθήνα και από τις φυλακές Κορυδαλλού ζήτησε τις παραιτήσεις του ειδικού γραμματέα ασφαλείας του σωφρονιστικού συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης Φ. Βλάχου, του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης Απ. Οικονόμου και του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Λ. Καραμπέκιου.

«Η κυβέρνηση», ανέφερε, «δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση. Οσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ηδη ζήτησα από τον εισαγγελέα Εφετών Ν. Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας: «Δεν πρόκειται να ανεχθώ αυτή την προσβολή. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι».

Οι τρεις παραιτήσεις δεν μπορούν βέβαια να καλύψουν το μέρος των ευθυνών που βαρύνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποκλειστικά υπεύθυνο για τις διάτρητες φυλακές του Κορυδαλλού. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Δένδια, αρκούμενες στην αναγνώριση ευθυνών της διοίκησης των φυλακών.

Στις 15.47 χθες το μεσημέρι, ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν δύο συνεργοί των υπόδικων πλησιάζει τις φυλακές και προσγειώνεται στην οροφή του ειδικού χώρου της Γ' Πτέρυγας, όπου βρίσκονται τα εννέα κελιά του πειθαρχείου. Εκεί κρατούνται οι δύο δραπέτες, σε ξεχωριστό κελί ο καθένας, λόγω της υψηλής επικινδυνότητάς τους! Το ελικόπτερο χαμηλώνει, ρίχνει ανεμόσκαλα από την οποία ανεβαίνουν ο Παλαιοκώστας και ο Ριτζάι, που βρίσκονται στο προαύλιο. Τη στιγμή εκείνη ειδικός φρουρός βλέπει το ελικόπτερο σε απόσταση 15 μέτρων, έρχεται τετ α τετ με τους δραπέτες, αλλά δεν πυροβολεί γιατί βλέπει να τον στοχεύουν με πυροβόλο όπλο μέσα από το ελικόπτερο ένας άνδρας και μία γυναίκα. Φοβάται και κρύβεται πίσω από τη σκοπιά.

Οπως δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών Γ. Αναγνώστου, «οι τρεις εξωτερικοί φρουροί που εκτελούσαν σκοπιά και ήταν τοποθετημένοι στους πυργίσκους στον εξωτερικό μαντρότοιχο των φυλακών, όταν είδαν το ελικόπτερο να σηκώνεται, αμέσως σήμαναν συναγερμό. Εριξαν αρχικά 5 προειδοποιητικές βολές και στη συνέχεια πάνω από 10 βολές προς την κατεύθυνση του ελικοπτέρου, που βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων, χωρίς να καταφέρουν να εμποδίσουν την απογείωσή του».

Ηταν όμως πολύ αργά, αφού το ελικόπτερο είχε ήδη ανεβεί σε ύψος 30 με 40 μέτρων πάνω από την ταράτσα της Γ' Πτέρυγας. Τότε ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί από τους ένοπλους φρουρούς και από διμοιρία ανδρών της Αστυνομίας που βρισκόταν έξω από το προαύλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο δραπέτες έδεσαν με ιμάντες την πόρτα που οδηγεί στο προαύλιο ώστε να εγκλωβίσουν εντός της φυλακής τούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να υλοποιήσουν το σχέδιο απόδρασης ανενόχλητοι. Ενας από τους υπαλλήλους της φυλακής με αιχμηρό αντικείμενο κατάφερε να λύσει τους ιμάντες, αλλά ήδη το ελικόπτερο είχε απογειωθεί.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Αλ. Αρβανιτίδης δήλωσε ότι είχαν προβλεφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας και υπήρχαν ειδικές κάμερες παρακολούθησης στο χώρο του πειθαρχείου όπου κρατούνταν ο Παλαιοκώστας και ο Ριτζάι, χωρίς ωστόσο να δώσει πειστική απάντηση για όσα πρωτοφανή συνέβησαν. Οπως ανέφερε, ο φρουρός που ήταν επιφορτισμένος για τη σκοπιά στην απομόνωση και είχε άμεση πρόσβαση στο ελικόπτερο, δεν πυροβόλησε γιατί φοβήθηκε επειδή απειλήθηκε. Δικαιολόγησε τους εξωτερικούς φρουρούς που πυροβόλησαν, κατόπιν εορτής, λέγοντας ότι άνοιξαν πυρ την ώρα που είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο, την ώρα δηλαδή που εκείνο σηκωνόταν. Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι εξωτερικοί φρουροί πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια και της προσγείωσης και της απογείωσης.

Είναι απορίας άξιον γιατί δεν είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας όταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις φυλακές, είχαν βρεθεί στα κελιά του πειθαρχείου ένας γάντζος και σκοινί. Επιπλέον, ο Ριτζάι μέσα στη φυλακή διέθετε ρολόι κινητό, το οποίο έγινε αντιληπτό από τους φύλακες και κατασχέθηκε, αλλά εκείνος πρόλαβε και αφαίρεσε την κάρτα SIM κι έτσι δεν είναι δυνατό να γίνει γνωστό με ποιους επικοινωνούσε.

Καταιγιστικά είναι τα ερωτήματα που τίθενται:

- Γιατί προαυλίζονταν στον ίδιο χώρο οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί;

- Υπήρχε υπεύθυνος σκοπιάς στο προαύλιο των 25 τ.μ.;

- Γιατί δεν συνοδεύονταν από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει τη φρούρησή τους;

- Γιατί δεν είχε τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ;

Μόνον θυμηδία προκαλεί η δήλωση κρατουμένου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είπε ότι όσο άκουγαν οι κρατούμενοι το ελικόπτερο έλεγαν για πλάκα ότι ήρθε για να πάρει τον Παλαιοκώστα και τον Ριτζάι. *


ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει κράτος

«Δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει δημόσια ασφάλεια, δεν υπάρχει τελικά κυβέρνηση στην Ελλάδα σήμερα, γι' αυτό δεν έχει συνεπώς κανένα νόημα να ζητήσουμε παραιτήσεις υπουργών. Ζητούμενο είναι: αλλαγή κυβέρνησης και όχι αλλαγή προσώπων». Με το σχόλιο αυτό αντέδρασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού. Υποστήριξε ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση και σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα του κόσμου οι υπουργοί θα είχαν παραιτηθεί και οι παραιτήσεις τους θα είχαν ήδη γίνει δεκτές.


ΧΑΟΣ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πώς η ΥΠΑ «έχασε» το ελικόπτερο

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Την ίδια στιγμή που το ελικόπτερο της Interjet παραλάμβανε τους Β. Παλαιοκώστα και Αλκ. Ριτζάι από τον Κορυδαλλό, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) το κήρυσσε... αγνοούμενο.


Η δεύτερη, από αέρος, απόδραση των Παλαιοκώστα-Ριτζάι κατέδειξε την απουσία επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών αλλά και τα σοβαρά κενά ασφαλείας. Οι περιορισμοί που θέτουν οι νόμοι και τα εγχειρίδια σχετικά με τις πτήσεις πάνω την Αθήνα μένουν απλώς στο επίπεδο της θεωρίας, αφού ουδείς είναι σε θέση να εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων. Το ελικόπτερο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη χθεσινή απόδραση, απογειώθηκε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μόνο με τον πιλότο του στη 1.30 το μεσημέρι. Το σχέδιο πτήσης ανέφερε άφιξη στην Ιτέα, 15λεπτη αναμονή για την παραλαβή δύο επιβατών και επιστροφή στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, το ελικόπτερο καθυστέρησε στην Ιτέα, αφού έφτασε εκεί στις 2.20 και αναχώρησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι με τους δύο επιβάτες. Η τελευταία επικοινωνία μεταξύ του πιλότου και των υπηρεσιών εδάφους έγινε στις 3.39, όταν ο χειριστής φέρεται να δήλωσε πως το ελικόπτερο θα προσγειωνόταν στην πίστα του αεροδρομίου της πρωτεύουσας έξι λεπτά αργότερα, δηλαδή στις τέσσερις παρά τέταρτο.

Από εκείνη τη στιγμή τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν διαφορετική τροπή. Το ελικόπτερο «λοξοδρομεί» αλλά ουδείς δείχνει ενδιαφέρον, αφού βάσει των κανονισμών τα ελικόπτερα πετούν με ευθύνη των πιλότων τους όταν βρίσκονται σε πτήση όψεως (σ.σ. χωρίς τη χρήση οργάνων). Οι φυλακές βρίσκονται μεν στο κέντρο μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία εκτείνεται σε ακτίνα 2 μιλίων, ωστόσο ουδείς το αντιλαμβάνεται, ενδεχομένως επειδή όταν τα ελικόπτερα πετούν σε ύψος κάτω των 1.000 ποδών, δεν τα «πιάνουν» τα ραντάρ.

Λίγο αργότερα πραγματοποιείται η απόδραση και σχεδόν ταυτόχρονα, στις 4.05, η ΥΠΑ κηρύσσει το ελικόπτερο σε φάση αβεβαιότητας, ενώ ένα τέταρτο αργότερα ενεργοποιεί -κατά δήλωση εκπροσώπων της- τη διαδικασία έρευνας και διάσωσης. Ωστόσο το τελευταίο δεν επιβεβαιώνεται από το Πεντάγωνο, πηγές του οποίου δηλώνουν πως ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» απογειώθηκε για να συνδράμει στην αστυνομική έρευνα.

Ταξί εδάφους-αέρος

Η προτίμηση των Παλαιοκώστα-Ριτζάι στα ελικόπτερα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ενα τηλεφώνημα σε μια εταιρεία που παρέχει σχετικές υπηρεσίες φαίνεται πως είναι αρκετό για να εξασφαλίσει κανείς ελικόπτερο (ή και αεροπλάνο) για μερικές ώρες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον κόμβο της στο Διαδίκτυο η Interjet, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το μόνο που χρειάζεται για τον ενδιαφερόμενο είναι να τηλεφωνήσει μία ώρα πριν από την επιθυμητή ώρα αναχώρησης και βέβαια να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές ενοικίασης βρίσκονται στο επίπεδο των 1.500 ευρώ ανά ώρα πτήσης, αν και κατά τη χειμερινή περίοδο το κόστος μπορεί να κατεβεί αρκετά.

Ακόμα και στελέχη αεροπορικών εταιρειών παραδέχονται ότι το σύστημα μίσθωσης ελικοπτέρων είναι, από πλευράς ασφαλείας, διάτρητο. Ελεγχοι στις χειραποσκευές γίνονται μόνο όταν η αναχώρηση των επιβατών γίνεται από κάποιο αεροδρόμιο, αλλά όταν ο επιβάτης δίνει ραντεβού με το ελικόπτερο σε ένα... χωράφι, το μόνο που δεν υπάρχει είναι έλεγχος. «Αντικειμενικά ο πιλότος δεν μπορεί να ελέγξει τους επιβάτες, την ταυτότητά τους και τι μεταφέρουν. Δεν υπάρχουν οι έλεγχοι που όλοι μας γνωρίζουμε στα αεροδρόμια. Αν ο επιβάτης μεταφέρει, για παράδειγμα, όπλα ή ναρκωτικά δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι» λένε.


ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΑΣΚΟ

Κωμωδία μέτρων, ανέκδοτο ευθυνών

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Για το φιάσκο της πρώτης μυθιστορηματικής απόδρασης του Βασ. Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ρετζάι με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό τον Ιούνιο του 2006 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, που βρισκόταν σε ταξίδι στο Λουξεμβούργο, είχε δει μόνο διοικητικές ευθύνες, χωρίς να διαγνώσει καμία δική του πολιτική ευθύνη. Σε πρώτη φάση αμέσως μετά την απόδραση είχε ξηλώσει 4 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς, άλλους 5 τούς είχε μεταθέσει για ολιγωρία και έλλειψη επαγγελματισμού και είχε εξαγγείλει, κατόπιν εορτής, μέτρα ασφαλείας για επίθεση από αέρα στις φυλακές, τα οποία βέβαια ουδέποτε ελήφθησαν. Τότε είχαν εκπονηθεί ειδικά σχέδια αποτροπής απόδρασης από αέρος, όπως να τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ πάνω από τις φυλακές, τα οποία έμειναν στα χαρτιά. Μάλιστα η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν ήσυχη ότι τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάλυπταν και τις φυλακές Κορυδαλλού.


Είναι εντυπωσιακή, πάντως, η κατάληξη της ένορκης διοικητικής εξέτασης που είχε διατάξει ο κ. Παπαληγούρας. Ο τότε διευθυντής των φυλακών Ι. Ανέστης (είχε αναλάβει καθήκοντα δύο μήνες πριν από την απόδραση, αφού ο προκάταχός του είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για τον θάνατο 4 κρατουμένων που κάηκαν ζωντανοί μέσα στα κελιά τους) τιμωρήθηκε με στέρηση τριών ημερομισθίων και άλλοι 5 σωφρονιστικοί υπάλληλοι πλήρωσαν με στέρηση 3 έως 5 ημεροσμισθίων καθώς και με μετάθεση σε άλλη πτέρυγα του Κορυδαλλού! Στις καταθέσεις τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι ειδικοί φρουροί είχαν υποστηρίξει ότι το κύμα σκόνης που σήκωσε το ελικόπτερο κατά την προσγείωσή του δεν τους επέτρεψε να αντιληφθούν τι συνέβαινε καθώς και ότι δεν έκαναν χρήση όπλων από φόβο μήπως προκληθεί ανάφλεξη και πτώση του ελικοπτέρου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Αντ. Αραβαντινός ένα μήνα μετά την από αέρος απόβαση στον Κορυδαλλό είχε συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο με αποκλειστικό αντικείμενο τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Είχε προτείνει ένα πλέγμα μέτρων, μεταξύ άλλων και την εγκατάσταση μηχανήματος εντός της φυλακής το οποίο θα σήμανε συναγερμό σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου του Κορυδαλλού, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Μετά την πρώτη απόδραση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εξωτερικών Φρουρών είχε καταγγείλει ότι δεκαπέντε εξωτερικοί φρουροί των φυλακών Κορυδαλλού αξιοποιούνται σε καθημερινή βάση σε καθήκοντα κυλικείου, γραμματείας, λογιστηρίου και συντήρησης, ενώ στο πρόγραμμα εργασίας εμφανίζονται ότι είναι σε επιφυλακή. Από την πλευρά του, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός είχε διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Μασούρα έδειξε την εμπλοκή 13 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Η δίκη τους είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων από τις 13 Ιανουαρίου και σήμερα επρόκειτο να αρχίσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Γι' αυτό άλλωστε και το δίδυμο Παλαιοκώστα - Ριτζάι βρισκόταν στον Κορυδαλλό.

Ο Παλαιοκώστας είχε μεταχθεί από τις φυλακές της Κέρκυρας στις 10 Ιανουαρίου 2008 και υποτίθεται ότι κρατούνταν υπό ειδικές συνθήκες ασφαλείας στο Πειθαρχείο, σε χώρο που ήταν εξοπλισμένος με κάμερες παρακολούθησης...


Η μεγάλη απόδραση Νο 1 και Νο 2

Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Από πτήση σε πτήση. Από εκείνο το ζεστό απόγευμα της 4ης Ιουνίου 2006 στην παγωνιά του χθεσινού μεσημεριού. Το μέσον ίδιο: ελικόπτερο. Οι επιβάτες ίδιοι: Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι. Σκοπός ίδιος: απόδραση. Κατάσταση κρατικών μηχανισμών, ίδια: ημιθανής. Από τότε μέχρι χθες, στην ιστορία των δύο δραπετών συνέβησαν πολλά. Αλλαξαν και πολλά. Φαίνεται πως όλοι είχαν πάρει το μάθημά τους. Εκτός από αυτούς που θα έπρεπε ...


4 Ιουν. 2006

Απόγευμα, ένα ελικόπτερο προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του ιδρύματος. Σηκώνονται χώματα αλλά και όπλα που δεν χρησιμοποιούνται. Ο πιλότος βρίσκεται με το όπλο στον κρόταφο. Ενας από τους πειρατές τού λέει να μην τολμήσει να γυρίσει στη συχνότητα έκτακτης ανάγκης. Εκείνος τους είχε πει «θα σκοτωθούμε όλοι εδώ μέσα». Για πρώτη φορά στη ζωή τους, δύο κρατούμενοι, με βαριές περγαμηνές στο ενεργητικό τους, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την περιοχή από τις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι το νεκροταφείο του Σχιστού από ψηλά. Δεν ήταν μεγάλη η απόσταση. Κατέβηκαν γρήγορα αφήνοντας ρεγάλο στον πιλότο ένα κομπολόι. «Πάρ'το να με θυμάσαι», του είπε ο Βασίλης, 40 ετών, τότε. Κι έφυγαν με μοτοσικλέτες για τον Σκαραμαγκά όπου τις άφησαν κι εξαφανίστηκαν.

5 Ιουν. 2006

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας επιστρέφει εσπευσμένως από τις Βρυξέλλες και γεμάτος οργή ανακοινώνει τη διενέργεια ΕΔΕ. Μία ημέρα μετά αρχίζουν να γίνονται γνωστές τόσο οι προειδοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για μεταγωγή του Βασίλη Παλαιοκώστα σε άλλες φυλακές αλλά και η αναφορά του εκτελούντος χρέη διευθυντή Ιωάννη Ανέστη, με την οποία και αυτός ζητούσε τη μεταγωγή του Β. Παλαιοκώστα.

8 Σεπτ. 2006

Στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα συνελήφθη ο Αλκέτ Ριτζάι, 32 ετών. Ένα πρόσωπο του οποίου η ελευθερία φέρεται να ήταν το κίνητρο της οργάνωσης της εναέριας απόδρασης από εκείνο το κομμάτι του υποκόσμου.

Φεβρ. 2007

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε από την Αστυνομία η δικογραφία για την απόδραση. Λίγες ημέρες πριν είχε πιστοποιηθεί το γεγονός ότι ο Ριτζάι είχε φιλοξενηθεί σε διάφορα κρησφύγετα από την Κορινθία μέχρι τη Βοιωτία, αμέσως μετά την απόδραση. Λίγες ημέρες μετά την παράδοση της δικογραφίας ασκούνταν οι διώξεις. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, αρπαγή, αεροπειρατία, οπλοφορία σε αεροσκάφος, παράνομη οπλοφορία, απόδραση κρατουμένου και πολλά άλλα. Σε αυτήν αναφέρεται και ο Στεφανάκος.

Ιούν. 2007

Ενας χρόνος από την πρώτη απόδραση. Λίγες εβδομάδες πριν ειδικοί φρουροί, στη Θεσσαλία, στις Χαλκιάδες, ειδικοί φρουροί εντόπισαν μία κλεμμένη BMW με δύο επιβάτες. Αντήλλαξαν πυροβολισμούς και το κλεμμένο αυτοκίνητο εξαφανίστηκε. Οι πληροφορίες ότι επρόκειτο για τον Β. Παλαιοκώστα οδήγησαν σε μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση και μόνιμη εγκατάσταση δυνάμεων ΕΚΑΒ κυρίως στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Φοβούνταν ακόμα την πιθανή επανασύνδεση του Παλαιοκώστα με έναν παλιό και δοκιμασμένο φίλο του, τον Μιχάλη Μακρυγιάννη που είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο της Κρήτης και δεν επέστρεψε.

Ιαν. 2008

Συνελήφθη ο Βασίλης Στεφανάκος. Κατηγορήθηκε και για την οργάνωση της απόδρασης. Η δικογραφία ανέφερε ότι αυτός νοίκιασε το ελικόπτερο έναντι 20.000 ευρώ. Ο Στεφανάκος είναι το πιο ηχηρό όνομα στον κόσμο της παρανομίας μετά τον αφανισμό της οικογένειας Γρηγοράκου.

20 Αυγ. 2008

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Αναζητούνταν ως συμμετάσχων στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά. Συνελήφθη στο κρησφύγετο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απαγωγή, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 25 χλμ. από τη Θέρμη, μετά από έφοδο της Αστυνομίας. Εκτός του Παλαιοκώστα στο κρησφύγετο συνελήφθη και ακόμα ένας συνεργός. Νωρίτερα είχε συλληφθεί στα Χανιά της Κρήτης, ένα άτομο, και ακόμη ένα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θεωρούνται από την Αστυνομία συνεργοί στην υπόθεση της απαγωγής.

Ιαν. 2009

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Πειραιά, ξεκινά η δίκη συνολικά 13 ανθρώπων για την απόδραση της 4ης Ιουνίου 2006. Στις 10 του μηνός είχε προηγηθεί η μεταγωγή του από τις φυλακές Κέρκυρας όπου κρατούνταν τέσσερις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της δίκης. Το παραπεμπτικό βούλευμα ξεπερνούσε τις 200 σελίδες.

22 Φεβρ. 2009

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και όχι ως φάρσα αλλά μια πραγματικότητα που εκθέτει για μία ακόμα φορά συθέμελα το σύστημα.


ΟΙ ΦΙΛΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK:

«Βασίλη βγες έξω, η κοινωνία σ' έχει ανάγκη»

«Βασίλη Παλαιοκώστα πρέπει να αποδράσεις ξανά» έγραφαν πριν από αρκετούς μήνες στο ομώνυμο γκρουπ στο Facebook, οι φίλοι-υποστηρικτές του «Ρομπέν των Φυλακών».

Μετά και τη χθεσινή του απόδραση, το γκρουπ κατακλύστηκε από σχόλια και νέα μέλη. Εγραφαν πως «πλέον το γκρουπ εκπλήρωσε τον στόχο του» ενώ εκατοντάδες ήταν τα νέα μέλη που προστέθηκαν χθες το απόγευμα στο γκρουπ. «Βγες γρήγορα έξω, οι τράπεζες μας ρημάξανε» του γράφουν.

Μόλις μία ώρα μετά την απόδραση, σε κάθε ανανέωση της ιστοσελίδας του γκρουπ, ολοένα και περισσότεροι «φίλοι» εγγράφονταν. Μέσα σε περίπου 40 λεπτά, τα περίπου 3.500 μέλη του γκρουπ είχαν φτάσει στα 3.821. Κάθε φορά που ο αριθμός των μελών ανέβαινε, καινούργια σχόλια γράφονταν στον τοίχο της σελίδας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα σχόλια που αναρτούνταν ήταν υπέρ της απόδρασης αλλά και του Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος σε αρκετές αναρτήσεις χαρακτηρίζεται «ήρωας».

«Χαρά, ικανοποίηση, ανταμοιβή ... τι να πω ... βλέπουμε ότι μια κοινωνία έχει ανάγκη από τέτοιους ήρωες ... και η μισή Ελλάδα, μην πω παραπάνω, χαμογελάει ... άλλοι δυνατά, άλλοι στα κλεφτά», λένε αλλού. «Ο θρύλος είναι ζωντανός! Free Βασίλης Παλαιοκώστας ... στηρίζουμε - αγαπάμε Βασίλη Παλαιοκώστα». Ορισμένοι γράφουν ακόμα και τους λόγους για τους οποίους τον υποστηρίζουν. «Προτιμώ τον λαϊκό κλέφτη Παλαιοκώστα από τον κάθε κλέφτη υπουργό... με προφίλ χιλίων καρδιναλίων». Τα πρώτα συνθήματα γράφτηκαν: «Βασίλη γερά, ρήμαξε τις τράπεζες ξανά!» και «Παλαιοκώστα ζούμε στο Χόλιγουντ να σε δούμε».

Ο «Βασίλης πέταξε ψηλά» γράφουν και εύχονται «αέρα στα πανιά» του. Οι λέξεις «ήρωας, θρύλος, γίγαντας, θεός, παλικάρι, σεβασμός» απαντούν σε πολλές διαφορετικές αναρτήσεις. Ωστόσο δεν λείπουν ορισμένες αρνητικές κριτικές επειδή δεν πρωτοτύπησε στον τρόπο απόδρασής του. «Αν και περίμενα κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά ... αυτό με το ελικόπτερο πάλιωσε τώρα, δεν έχει πλάκα» ή «απογοήτευση για τους fans του Παλαιοκώστα το σημερινό! Απέδρασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο». Μέχρι χθες το απόγευμα, τα μέλη στο γκρουπ του Facebook «Βασίλη Παλαιοκώστα πρέπει να αποδράσεις ξανά» (Greek Prison Break) είχαν φτάσει τα 3.846.


Αλ. Κυρ.


Εμεινε στη φυλακή 186 μέρες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκατόν ογδόντα έξι μέρες πέρασαν από τη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα για την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, που έληξε με την καταβολή λύτρων ύψους 10.800.000 ευρώ από την οικογένεια του θύματος, τον περασμένο Ιούνιο. Πάνοπλοι άνδρες της ΕΚΑΜ τού πέρασαν χειροπέδες μέσα στο κρησφύγετο των απαγωγέων στην περιοχή Σουρωτή Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 20ής Αυγούστου. Από χθες, όμως, κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος, μετά τη νέα απόδραση με το ελικόπτερο.

Οι κλήσεις τότε σε μια πιτσαρία και η ενεργοποίηση δύο καρτοκινητών που χρησιμοποίησαν οι δράστες στις συνομιλίες τους με τους οικείους του απαχθέντος αλλά και μ' έναν φερόμενο ως συνεργό τους στις φυλακές Τρικάλων τούς «πρόδωσαν». Ηταν το λάθος που εκμεταλλεύτηκε η Αστυνομία. Μέσα στο κρησφύγετο των απαγωγέων εντόπισε τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Μαζί του συνελήφθησαν και άλλα οκτώ άτομα που φέρονται ως συνεργοί του.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν περίπου 5 εκατ. ευρώ που αποτελούσαν μέρος των λύτρων, ενώ αναζητούνται άλλα έξι.

«Δεν απαντάω σε τίποτα» ήταν το μόνο που δέχτηκε να πει ο Βασίλης Παλαιοκώστας στην απολογία του στον Α' ειδικό ανακριτή. Απαντώντας, όμως, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έξω από το γραφείο της ανάκρισης, έδειξε ότι δεν είχε γελάσει... τελευταίος. Το απόσπασμα της στιχομυθίας είναι χαρακτηριστικό.

-Πόσο καιρό θα μείνετε μέσα;

-Δεν το γνωρίζω.

-Βρέθηκαν πέντε εκατομμύρια...

-Εγώ τι να κάνω;

-Εχετε αφήσει κάτι στην άκρη για τα γεράματά σας;

-Στην άκρη το καταλαβαίνω (γέλια), ποια γεράματα όμως;


Β. ΠΑΠ.


Ο άνθρωπος που ξέρει να χάνει αλλά ξέρει και να κερδίζει

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Εχει αποδείξει ότι τα σίδερα της φυλακής δεν είναι ικανά να του στερήσουν την ελευθερία του. Και χθες, μία μέρα πριν οδηγηθεί στα δικαστήρια για να απολογηθεί για την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2006, ο Βασίλης Παλαιοκώστας απέδρασε ξανά... προσφέροντας αναπαράσταση στους διώκτες του και ελευθερία στον εαυτό του και τον Αλκέτ Ριτζάι.


Ο Βασίλης Παλαιοκώστας γεννήθηκε πριν από 43 χρόνια στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Η οικογένεια αποτελούνταν από τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι. Ο Νίκος, ο κατά έξι χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του και alter ego του, πήγε για λίγα χρόνια στα καράβια. Και στη συνέχεια επέστρεψε στο χωριό.

Το 1982 συνελήφθη κατηγορούμενος για φθορές ξένης περιουσίας και από το 1984 έως το 1988 κατηγορήθηκε για κλοπές. Ηταν η πρώτη φορά που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στην προσπάθειά του να αποδράσει, πήδηξε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου και διέφυγε από το γραφείο του ανακριτή. Συνελήφθη όμως λίγο αργότερα με το ένα πόδι σπασμένο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους απέδρασε από τις φυλακές Τρικάλων.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας μπήκε στην παρανομία τον Απρίλιο του 1986, διαπράττοντας κλοπές και διαρρήξεις. Βρισκόταν πάντα στο πλευρό του μεγαλύτερου αδελφού του, τον οποίο θαύμαζε.

Στην πορεία της κοινής παράνομης δράσης τους τα δύο αδέλφια φέρεται να έχουν κάνει έναν όρκο: Να βρίσκεται πάντα ο ένας από τους δύο εκτός φυλακής για να προετοιμάζει το έδαφος για την απόδραση του άλλου.

Ενας όρκος που έσπασε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2008, όταν ο Βασίλης συνελήφθη στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης για την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά και οδηγήθηκε και εκείνος στη φυλακή, όπως ο αδελφός του που πιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν ανατράπηκε το αυτοκίνητό του σε χωματόδρομο στις παρυφές του Παρνασσού.

Ο άνθρωπος που ξέρει να χάνει, αλλά ξέρει και να κερδίζει -«Εχασα, κερδίσατε», είχε πει στους αστυνομικούς το 2008 όταν συνελήφθη- μαζί με τον αδελφό του Νίκο και τον Κώστα Σαμαρά αποτέλεσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πονοκέφαλο για τις διωκτικές αρχές.

Οι σύγχρονοι «Ρομπέν των δασών», που έδιναν πολλά από τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις ληστείες σε φτωχές οικογένειες ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με αστυνομικούς, σε εκβιασμούς και απαγωγές. Δεν σκότωσαν ποτέ.

Στη λίστα του FBI

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο οποίος ήταν ο μοναδικός Ελληνας που συμπεριελήφθη στη λίστα των 100 καταζητούμενων του FBI, και ο αδελφός του επικηρύσσονται για 250.000.000 δρχ. μετά την απαγωγή του Αλ. Χαΐτογλου το 1995 στη Θεσσαλονίκη.

Τρία χρόνια πριν από την απαγωγή του, τα δύο αδέλφια ληστεύουν με τους Κ. Σαμαρά και Μ. Μακρυγιάννη την Εθνική Τράπεζα της Καλαμπάκας με λεία 125.000.000 δρχ.

Το 1995 κατηγορούνται για τη ληστεία της Ιονικής Τράπεζας, στο Περιστέρι. Την ίδια χρονιά λιμενικοί τούς αναγνωρίζουν και τους κάνουν μπλόκο στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά διαφεύγουν.

Ακολουθεί η απαγωγή. Τον Αύγουστο του 1996 ο Β. Παλαιοκώστας ξεφεύγει από μπλόκο των ειδικών δυνάμεων στο λιμάνι της Κέρκυρας, από όπου προσπαθεί να διαφύγει για Ιταλία.

Δυο χρόνια μετά ο Βασίλης αρπάζει το αυτοκίνητο ενός 26χρονου, που σταμάτησε να τον βοηθήσει μετά από τροχαίο, και εξαφανίζεται. Το όνομά του εμπλέκεται την ίδια χρονιά σε ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα.

Το 1999 καταφέρνει να διαφύγει και πάλι ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στην Πύλη Τρικάλων. Καταφέρνει να βγει αλώβητος και από δυο ακόμη μάχες με τους αστυνομικούς στην Ευρυτανία. Τον Δεκέμβριο του 2000 συλλαμβάνεται, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Νίκος συνεχίζει τη δράση του.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται το 2006, ύστερα από 16 χρόνια κυνηγητού, στο Λιβάδι Βοιωτίας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Βασ. Παλαιοκώστας αποδρά με τον Αλκέτ Ριτζάι με τον πλέον κινηματογραφικό τρόπο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Συλλαμβάνεται για την απαγωγή του Μυλωνά και χθες ξαναπετά προς την ελευθερία.


ΑΠΟΨΕΙΣ

Αποσυμφόρηση των φυλακών...

ΤΟΛΜΗΣΑΝ οι υπόδικοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι να δραπετεύσουν για δεύτερη φορά, με την ίδια ακριβώς μέθοδο, από τις φυλακές Κορυδαλλού. Το τόλμησαν, προφανώς γιατί πίστευαν ότι το εγχείρημα θα πετύχει, αφού τίποτε δεν άλλαξε στις φυλακές, ούτε και για τους ίδιους, τους χαρακτηριζόμενους «επικίνδυνους κακοποιούς» από τις Αρχές.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ το διαβρωμένο σύστημα των φυλακών, οι δύο υπόδικοι πέρασαν, μάλλον εύκολα, από τον χώρο της απομόνωσης στο προαύλιο. Αν πλήρωσαν ή όχι διόδια, θα το βρει -αν το βρει- η ανάκριση «κατά παντός υπευθύνου» που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ανέβηκαν την ανεμόσκαλα της ελευθερίας, που τους πέταξε το ελικόπτερο, χαιρέτησαν τον κόσμο των φυλακών και έφυγαν χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς, διότι κανένας από όσους έπρεπε να καταλάβουν δεν κατάλαβε τίποτε. Μόνον οι περίοικοι των φυλακών άκουσαν τον θόρυβο του ελικοπτέρου και βγήκαν στα μπαλκόνια, χωρίς βέβαια να φαντάζονται ότι θα έβλεπαν το ίδιο αστυνομικό έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ το έργο να τιμηθεί με «αντι-Οσκαρ» ειδικά θεσμοθετημένο, που να βραβεύει την κρατική ανεπάρκεια, την ανευθυνότητα της υπηρεσίας φύλαξης των φυλακών, αλλά και τους διάτρητους μηχανισμούς της Πολιτείας, που αχρηστεύονται τόσο εύκολα από έναν έξυπνο κακοποιό.

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ οι δύο δραπέτες και οι συνεργοί τους στο εγχείρημα ευφυέστεροι των μηχανισμών του σωφρονιστικού συστήματος, των μηχανισμών δίωξης, όπως και των υπηρεσιών ελέγχου της ενοικίασης ελικοπτέρων και της πτήσης τους πάνω από την Αθήνα.

ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΝΑΙ τα ερωτήματα για τον εξευτελισμό του κράτους από τους δύο δραπέτες, διότι περί εξευτελισμού πρόκειται. Θα μείνουν και αυτή τη φορά αναπάντητα τα ερωτήματα και η όλη υπόθεση θα κλείσει με ένα δικαστικό πόρισμα ή έστω με την τιμωρία κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων, στους οποίους θα καταλογιστούν ευθύνες;

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ερώτημα αφορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι: Τι μέτρα έχουν ληφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και στις άλλες φυλακές, μετά την απόδραση των ίδιων κρατουμένων στις 4 Ιουνίου 2006, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με ελικόπετρο;

ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ η απάντηση από τα χθεσινά, πανομοιότυπα με εκείνα του 2006 γεγονότα: Δεν ελήφθη κανένα μέτρο ασφαλείας. Διατηρείται στις φυλακές το ίδιο ακριβώς καθεστώς διάλυσης, το οποίο κατ' επανάληψη έχουν περιγράψει οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Οδήγησε αυτό το καθεστώς και στη γελοιοποίηση του κράτους από δύο κρατουμένους. Συνέβαλαν, πάντως, οι δύο δραπέτες στην αποσυμφόρηση των φυλακών του Κορυδαλλού, οι οποίες φιλοξενούν τριπλάσιο αριθμό κρατουμένων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/02/2009