Lolitopages

Friday, February 13, 2009

Στις 23 Δεκεμβρίου δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους που της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και την ανάγκασαν να το καταπιεί!!!

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα
To: Πανεπιστημιακή Κοινότητα
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πριν από δέκα χρόνια μία βουλγάρα ιστορικός, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, έφτασε στην Ελλάδα για να εργαστεί και να μπορέσει να ζήσει και να περιθάλψει το παιδί της που χρειαζόταν εγχείριση. Η «αγορά εργασίας» την οδήγησε στον χώρο της καθαριότητας, ο οποίος με κρατική απόφαση έχει πλέον παραχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους. Διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η Κωνσταντίνα εντάχθηκε στην Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), εκλέχθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και μέχρι σήμερα παραμένει γενική γραμματέας του. Η Κωσταντίνα και το σωματείο της επιμένουν τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες-ενοικιάσεις ανθρώπινων σωμάτων, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες: την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη μη καταβολή ενσήμων, τη μη πληρωμή υπερωριών και τη μη υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (με την αναγνώριση τεχνιέντως 5,5 αντί 6 ωρών εργασίας ημερησίως!), την άσκηση ψυχολογικής βίας και τον εκβιασμό από την εργοδοσία. Η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία της αφορούσε την απόφαση της εταιρίας «ΟΙΚΟΜΕΤ» του εργολάβου Νικήτα Οικονομέα (που αξίζει να σημειωθεί ότι δραστηριοποιείται βασικά σε κρατικές υπηρεσίες, όπως ο ΗΣΑΠ και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων αλλά και δημόσια νοσοκομεία) να περικόψει το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους. Εκκρεμούσε μάλιστα δικαστήριο εναντίον της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ που είχε οριστεί για τις 5 Ιανουαρίου! Στις 23 Δεκεμβρίου δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους που της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και την ανάγκασαν να το καταπιεί! Σήμερα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Επέλεξαν να τη χτυπήσουν επειδή θεώρησαν ανεπίτρεπτο μία γυναίκα και μετανάστρια να αγωνίζεται από κοινού με τις ελληνίδες συναδέλφισσές της για την υπεράσπιση των εργατικών της δικαιωμάτων.

Έχουν περάσει δύο περίπου εβδομάδες από τη μέρα που η Κωσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε επίθεση κι ωστόσο δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πλευρά της αστυνομίας για την αναζήτηση των ενόχων. Στις καταγγελίες του σωματείου της σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η δολοφονική επίθεση οι αρμόδιοι φορείς –οι ελεγκτικές υπηρεσίες, υπουργοί, ακόμα και παράγοντες του επίσημου συνδικαλισμού– απάντησαν με παγερή αδιαφορία. Ταυτόχρονα τα περισσότερα ΜΜΕ που τις μέρες των εορτών αναλώθηκαν στο αν τα μαγαζιά θα παρέμεναν ανοικτά την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά αγνόησαν επιδεικτικά την είδηση σαν να έχει έρθει από το πουθενά, σαν να πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη μη εξιχνιάσιμο έγκλημα. Ωστόσο, πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου: Η υπενοικίαση εργαζομένων και η επιβολή συνθηκών δουλειάς μεσαιωνικών και τριτοκοσμικών σε όλους τους τομείς όπου απασχολούνται οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι (καθαρισμός, χωράφια, οικοδομές) συνοδεύονται και από αντίστοιχες μεθόδους «προειδοποίησης» και «τιμωρίας», μέσω της μαφίας, των μπράβων και των δουλεμπόρων...

Η Κωνσταντίνα όμως δεν είναι μόνη. Εκτός από το ΠΕΚΟΠ, και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία έκαναν επίσημες καταγγελίες και διαδήλωσαν ενάντια στην δολοφονική επίθεση και την αδιαφορία των επίσημων αρχών. Οργανώσεις μεταναστών, πρωτοβουλίες εργαζομένων αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι διεκδικούν δικαιοσύνη για την ίδια την Κωνσταντίνα και για το σύνολο των εργαζομένων που ζουν και εργάζονται υπό παρόμοιες συνθήκες.

Αντίθετα, στα πανεπιστήμια της χώρας, σε φορείς δηλαδή που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους με καθεστώς της εργολαβίας (καθαρίστριες, διοικητικούς υπαλλήλους, κλητήρες, υπαλλήλους κυλικείων κ.ο.κ.) εξακολουθεί να κυριαρχεί μία ένοχη σιωπή. Είναι η σιωπή που προέρχεται από τη γνώση ότι τα γραφεία μας, οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες και τα αποχωρητήρια παραμένουν καθαρά χάρη στον ιδρώτα ανασφάλιστων γυναικών και ανδρών, που εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες και αμείβονται με εξευτελιστικούς, συχνά πλασματικούς, μισθούς στο πλαίσιο άθλιων εργασιακών όρων.

Εμείς που εργαζόμαστε στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και είμαστε οργισμένοι με την επιστροφή σε ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα και την υιοθέτηση μαφιόζικων μεθόδων από την εργοδοσία,

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνα Κούνεβα και την αδιαφορία όλων των δήθεν αρμόδιων φορέων,

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και το γιο της αλλά και στο σωματείο της ΠΕΚΟΠ.

Απαιτούμε την κατάργηση του καθεστώτος της εργολαβίας και της ενοικίασης/υπενοικίασης εργαζομένων με όρους σκλαβιάς στο χώρο εργασίας μας.

Το κείμενο των υπογραφών θα επιδοθεί στις οικείες πρυτανικές αρχές με το αίτημα να μας πληροφορήσει για την έκταση του φαινομένου υπενοικίασης εργαζομένων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και για το τί ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.


Για οικονομική συμβολή στην Κωνσταντίνα Κούνεβα
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Υπογράψτε: http://www.petitiononline.com/kuneva/