Lolitopages

Monday, April 27, 2009

Νερό στην άκρη του Σύμπαντος


Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας. Στην ένθετη φωτογραφία εικόνα ραδιοτηλεσκοπίου της μαύρης τρύπας που πετάει νερό

ΛΟΝΔΙΝΟ Αστρονόμοι ανακάλυψαν ενδείξεις σχετικά με την πιο μακρινή ύπαρξη νερού στο Σύμπαν. Επιστημονική ομάδα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εντόπισε υδρατμούς που περιέχονταν σε έναν πίδακα ο οποίος εκτοξευόταν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία, 11,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η νέα ανακάλυψη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Επιστημών του Διαστήματος. Με χρήση ενός γιγάντιου ραδιοτηλεσκοπίου, διαμέτρου 100 μέτρων, οι επιστήμονες με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ είδαν ότι η μαύρη τρύπα «έφτυνε» νερό όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 2,5 δισεκατομμυρίων ετών.

«Γιατί εντοπίζεται τώρα το νερό;» θα αναρωτιόταν κάποιος. Οπως εξηγεί ο Τζον Μακ Κιν του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας, η «υπογραφή» του νερού, η οποία είναι ορατή σε μήκος κύματος ραδιοκυμάτων, ανιχνεύεται τώρα εξαιτίας της τεράστιας απόστασης μεταξύ της μαύρης τρύπας και της Γης. Τα μόρια των υδρατμών δρουν σαν τεράστια μέιζερ δηλαδή σαν συσκευές ενίσχυσης των ραδιοκυμάτων σε μια συχνότητα.