Lolitopages

Wednesday, April 15, 2009

SIEMENS - το δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα να καταδικαστεί η Siemens AG να διατηρήσει το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει











Κυρίες, Κύριοι,





Σε συνέχεια της παρέμβασής σας μέσω της ιστοσελίδας www.elleos.gr για την αποδοχή της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της Siemens ΑG και της Siemens Ελλάς Α.Ε, η οποία συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 13 Ιανουαρίου 2009, σας πληροφορώ ότι το δικαστήριο με την 1186/2009 απόφασή του, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και αναρτήθηκε εχθές, έκρινε και απέρριψε την αίτηση και τις πρόσθετες παρεμβάσεις επτακοσίων και ενός (701) από εμάς και δύο (2) Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η δικαστική δαπάνη που επιβλήθηκε υπερ της Siemens είναι μόνο σε βάρος μου, ανέρχεται σε ?400 και θα της καταβληθεί άμεσα χωρίς καμία, όπως έχω δεσμευτεί, επιβάρυνσή σας.



Συνοπτικά, με αιτιολογία ενός περίπου φύλλου, το δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα να καταδικαστεί η Siemens AG να διατηρήσει το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει για - ομολογημένες - παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών και να γνωστοποιήσει, πριν τις ευρωεκλογές, τα ονόματα των πολιτικών προσώπων και κομμάτων που παράνομα χρηματοδότησε στην Ελλάδα. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, αφού μελέτησε την από 16ης Ιουλίου αίτηση, τα πρακτικά της από 13ης Ιανουαρίου συζήτησης, το 78 σελίδων υπόμνημα και το ογκώδες αποδεικτικό υλικό, έκρινε τα εξής:



«Tο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να λαμβάνει γνώση και να αξιώνει τη διαφάνεια ως προς τις δαπάνες και την οικονομική διαχείριση των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών. δεν αποτελεί ιδιωτικό δικαίωμα», «.... για την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών χωρίς την ύπαρξη ιδιωτικής διαφοράς δεν υπάρχει δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων».



Έκρινε επίσης ότι το δικαίωμα να λάβει γνώση ο αιτών και όλοι οι Έλληνες πολίτες γνώση των εγγράφων που κατέχουν η Siemens AG και η Siemens Ελλάς, από τα οποία θα αποδειχθούν οι πόροι των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών και των αξιωματούχων του κράτους και εάν αυτοί (οι πόροι) προέρχονται από παράνομες ή όχι οικονομικές ενισχύσεις των (Siemens) προς τα ανωτέρω πρόσωπα δεν αποτελούν έγγραφα τα οποία συντάχθηκαν προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, δεν πιστοποιούν έννομη σχέση που τους αφορά ούτε σχετίζονται με σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν προς το συμφέρον τους .



Ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και συνυπογραφή σας.



Όσοι συνυπογράψαμε κατοικούμε στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.



Προερχόμαστε από το συνολικό εύρος του εκλογικού, ηλικιακού, επαγγελματικού και κοινωνικού φάσματος. Είμαστε, μεταξύ άλλων, άνεργοι, εργαζόμενοι και εργοδότες, Καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, μαθητές και γονείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες, γιατροί, επιστήμονες, τεχνίτες, βιοτέχνες και βιοπαλαιστές, έμποροι, οικονομολόγοι και σύμβουλοι, μηχανικοί, αγρότες, μετανάστες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, γραφίστες, μάγειροι, ξυλουργοί, ξεναγοί, φωτογράφοι, στελέχη της Διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ναυτικοί, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, τραγουδοποιοί, χορευτές και εικαστικοί, κομμωτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς, γραμματείς, πιλότοι και αεροσυνοδοί, φαρμακοποιοί, αυτοκινητιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκδότες και δημοσιογράφοι, ελεγκτές, φυσιοθεραπευτές, συνταξιούχοι, στρατιωτικοί. Είμαστε, πάνω απ' όλα, ελεύθεροι άνθρωποι.



Μόνο, ίσως, συνδετικό στοιχείο μας είναι η αυτονόητη απαίτηση να πληροφορηθούμε, πριν ψηφίσουμε, ποιοί από τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν ξανά την ψήφο μας είναι ανάξιοι ψήφου, ποιοί πολιτικοί καταπάτησαν στο σκάνδαλο «Siemens», προφανώς άρα και σε άλλα, τον όρκο τους. Συντασσόμαστε γιατί θέλουμε να μάθουμε, επιτέλους, ποιοί συγκεκριμένοι πολιτικοί και ποιά συγκεκριμένα πρόσωπα είναι συνένοχοι στην εξαπάτηση των πολιτών, στην κλοπή των φόρων που πληρώνουμε, στην υπεξαίρεση δημόσιου πλούτου. Συντασσόμαστε γιατί θέλουμε να μάθουμε ποιοί αδικηματίες του κοινού ποινικού δικαίου κρύβονται πίσω από την σύντομη και αδικαιολόγητη, πλέον, «παραγραφή» που διατηρείται στο Ελληνικό Σύνταγμα από το 1952 έως και σήμερα.



Κύριος σύνδεσμός μας υπήρξε και είναι η απόφασή μας να αξιοποιήσουμε κάθε σχετική δυνατότητα που πρέπει να παρέχει στους πολίτες ένα οργανωμένο κράτος δικαίου.



Κύριος σύνδεσμός μας είναι, πιστεύω, η επιθυμία να πάψει η ατιμωρησία, να σπάσει η "ομερτά", να λειτουργήσει σωστά το πολίτευμα, να υπάρξει και να αποδοθεί -συντεταγμένα - «δικαιοσύνη».



Προσδοκούσα να μην είμαστε στη συζήτηση, μόνο, επτακόσιοι. Θεωρούσα ότι εάν αυτό το αυτονόητο το ζητούσαμε χιλιάδες, θα εξαναγκάζαμε τα κόμματα και τους αιρετούς, έστω από ένστικτο αυτοσυντήρησης, να αναλάμβαναν την πρωτοβουλία που έπρεπε από καιρό να είχαν αναλάβει.



Ακόμα δεν είμαστε χιλιάδες, ακόμα τα κόμματα και οι βουλευτές μας δεν το ζήτησαν.



Περίμενα και περιμέναμε την έκδοση της απόφασης ως μόνο διαθέσιμο μέσο δικαστικής προστασίας μας. Το σκεπτικό με το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε ότι, ουσιαστικά, δεν δικαιούμαστε προστασίας , το υπόμνημα που κατατέθηκε στο ακροατήριο, τα πρακτικά της συζήτησης και άλλες πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα της προσπάθειας.



Επειδή ο σκοπός μας δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, επιτευχθεί, η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Οι σχετικές πληροφορίες θα εξακολουθούν να αναρτούνται στο site «WWW.ELLEOS.GR».



Ελπίζω να γίνουμε χιλιάδες, ελπίζω τα κόμματα και οι βουλευτές να πάρουν το μήνυμα. Δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτε, άλλωστε, εκτός από τους δικούς τους κακούς εαυτούς.



Εξακολουθώ και, είμαι βέβαιος, εξακολουθούμε να θεωρούμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμη εναλλακτική μέθοδο για την διαλεύκανση αυτού του διαρκούς και ομολογημένου εγκλήματος εναντίον μας. Ενός εγκλήματος η αποσιώπηση του οποίου θυμίζει περισσότερο ολοκληρωτικό καθεστώς με κοινοβουλευτικό μανδύα παρά κράτος δικαίου.



Στις ΗΠΑ, η Siemens ΑG παραδέχτηκε επίσημα την 12η Δεκεμβρίου 2008 την σε διεθνές επίπεδο κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας τους για πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό. Αναγνωρίζοντας την ομολογία και την συνεργασία που η εταιρεία εκεί επέδειξε ως ελαφρυντικό, η Αμερικανική κυβέρνηση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ της επέβαλαν πρόστιμο Οκτακοσίων Εκατομμυρίων (800.000.000) δολλαρίων για παραβίαση της νομοθεσίας για διεφθαρμένες πρακτικές στο εξωτερικό (Foreign Corrupt Practices Act).



Έτσι, μόνο, δέχτηκαν οι αμερικανικές αρχές να πάψουν την σε βάρος της Siemens έρευνα για δωροδοκίες που πραγματοποίησε διεθνώς προς κυβερνητικά στελέχη διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων η Νιγηρία και η Ελλάδα.



Στην Γερμανία, η Siemens AG θα καταβάλει, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το ποσό των τριακοσίων ενενήντα πέντε εκατομμυρίων (395.000.000) ευρώ, επίσης για να κλείσει η σχετική έρευνα.



Στην Ελλάδα - ενώ η Siemens AG φέρεται να έχει ήδη κάνει προβλέψεις περί το 1.500.000.000 ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων για τη βλάβη που προξένησαν σε επιμέρους χώρες οι πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε - δεν εκκρεμεί εναντίον της καμία, καθόσον γνωρίζω τουλάχιστον, διαδικασία.



Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμη διεκδικήσει, όπως δικαιούται με βάση τον νόμο «περί μεσαζόντων», το σύνολο των ποσών που η Siemens έχει εισπράξει στην Ελλάδα από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων από το 1994 έως το 2005, περίοδο στην οποία αυτή ομολογημένα προέβαινε σε πληρωμές «καλλιέργειας πολιτικού τοπίου».



Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ, πάλι, για την ελπίδα που οι υπογραφές σας μου δίνουν.



Επειδή ο σκοπός μας δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, επιτευχθεί, η προσπάθεια θα συνεχιστεί.



Δεν ζητάμε έλεος. Δουλεύουμε και αποζητούμε φως.



Χάρης Οικονομόπουλος