Lolitopages

Tuesday, April 7, 2009

Δορυφόρο-φάντασμα έθεσε σε τροχιά η Βόρεια Κορέα

Αμφισβητείται η επιτυχία του διαστημικού εγχειρήματος του προέδρου Κιμ


Η εκτόξευση του δορυφόρου μεταδόθηκε ζωντανά από τη βορειοκορεατική τηλεόραση προκαλώντας αγανάκτηση στον υπόλοιπο κόσμο καθώς γενικώς πιστεύεται ότι επρόκειτο για συγκαλυμμένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου (ΑΡ/ΑΗΝ ΥΟUΝG-JΟΟΝ)


ΜΟΣΧΑ Αφαντος παραμένει ο τεχνητός δορυφόρος που η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι έχει θέσει σε τροχιά. Οι αμφιβολίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος, επιβεβαιώνονται από χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας με την οποία διαψεύδονται για άλλη μία φορά οι ισχυρισμοί της Πιονγκγιάνγκ.

«Το ρωσικό σύστημα εναερίου ελέγχου δεν διαπίστωσε να έχει τεθεί σε τροχιά βορειοκορεατικός δορυφόρος» μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιnterfax, αναφερόμενο σε πηγή του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού. Κοινή πεποίθηση είναι πλέον ότι η εκτόξευση του βορειοκορεατικού δορυφόρου απέτυχε και ότι το πρώτο τμήμα του προωθητικού πυραύλου έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας και τα υπόλοιπα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προς τον Ειρηνικό Ωκεανό και εισήλθε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο επτά λεπτά αργότερα. Τέσσερις ώρες αργότερα, η Πιονγκγιάνγκ κήρυξε την αποστολή επιτυχημένη. Ανακοίνωσε ότι ένας πειραματικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά, μεταδίδοντας μελωδίες από το Τραγούδι του Κιμ Ιλ Σουνγκκαι το Τραγούδι τουΚιμ Γιονγκ Ιλ, του ιδρυτή του καθεστώτος και του σημερινού προέδρου, αντίστοιχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, ανακοίνωσαν ότι «κανένα αντικείμενο δεν τέθηκε σε τροχιά». Είπαν ότι το πρώτο διαμέρισμα του πυραύλου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και ο υπόλοιπος πύραυλος, μαζί με τον δορυφόρο, συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι το γεγονός της αποτυχημένης εκτόξευσης δεν πρόκειται να μεταβάλει την απάντηση που αξιώνουν οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως έπειτα από αίτημα της Ιαπωνίας, προέκυψε διχογνωμία με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας. Η τρίωρη συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής με θέμα την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για έκδοση κοινής απόφασης.

Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίστηκε στα δύο. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία άσκησαν πιέσεις για την έντονη καταδίκη της Βόρειας Κορέας, ενώ Ρωσία και Κίνα ζήτησαν αυτοσυγκράτηση.

«Η Βόρεια Κορέα αγνόησε τις διεθνείς υποχρεώσεις της,απέρριψε κατηγορηματικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και απομονώθηκε περαιτέρω από την κοινότητα των υπολοίπων εθνών»δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ απογοητευμένος από την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕΜπαν Κι Μουν. Την ενέργεια της Βόρειας Κορέας καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα συνεδριάσει την επόμενη Παρασκευή για να αποφασίσει τις νέες κυρώσεις που θα εφαρμόσει μονομερώς κατά της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΤακέο Καουαμούρα . Την περασμένη εβδομάδα, η Ιαπωνία είχε προειδοποιήσει ότι θα ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ αν αυτή προέβαινε στη δοκιμή, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Βρετανία πάντως κάλεσε χθες τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία.