Lolitopages

Wednesday, April 29, 2009

Η επιδημία γονατίζει την Πόλη του Μεξικού

Ο τουρισμός καταρρέει, οι εξαγωγές μειώνονται

ΤΟΥCΗRΙS AΥRΕS | Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Πόλη-φάντασμα θυμίζει η Πόλη του Μεξικού των 22 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία πριν από λίγες ημέρες έσφυζε από κίνηση και ζωή.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και σχεδόν όλοι φορούν χειρουργικές μάσκες και γάντια στην προσπάθειά τους να προστατευθούν όπως μπορούν από τη γρίπη των χοίρων. Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες έχουν κλείσει και δεν θα ανοίξουν ως τις αρχές Μαΐου.

Η οικονομία της Πόλης του Μεξικού αναμένεται να παραλύσει τις προσεχείς ημέρες. Στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει την κατάρρευση του τουριστικού τομέα, τα έσοδα του οποίου ανέρχονται σε 13 δισ. δολάρια ετησίως, το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «η τουριστική κίνηση στο Μεξικό συνεχίζεται κανονικά,και ως σήμερα δεν υπάρχει κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός ή συναγερμός από ξένη χώρα». Η ΕΕ συνέστησε στους πολίτες«να αποφύγουν τα ταξίδια σε Μεξικό και ΗΠΑ εκτός εάν υπάρχει μεγάλη ανάγκη», αν και δεν έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία. Τα οικονομικά προβλήματα δεν περιορίζονται στον τουριστικό τομέα καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες που απαγόρευσαν τις εισαγωγές ζωντανών χοίρων και προϊόντων χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και τμήματα των ΗΠΑ.

Η συμφορά που έπληξε τη μεξικανική πρωτεύουσα είχε και τα- ελάχιστα- θετικά της: ο δείκτης εγκληματικότητας υποχώρησε καθώς διαρρήκτες και απαγωγείς παρέμειναν και αυτοί κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε, οι διαδηλώσεις που επιδείνωναν την κίνηση στους δρόμους σταμάτησαν και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο γίνονται πλέον σε χρόνο μηδέν.

© Τhe Τimes 2009