Lolitopages

Wednesday, April 22, 2009

Φωτογραφίες αποκαλύπτουν το «κοσμικό χέρι»


Νέες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA απεικονίζουν ένα τεράστιο σχηματισμό νεφελώματος που μοιάζει με ανθρώπινο χέρι. Η εικόνα, που τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου Τσάντρα, δείχνει ένα νεφέλωμα σε απόσταση 150 ετών φωτός.

Το «χέρι» μάλιστα, φαίνεται να αγγίζει ένα άλλο, έντονο κόκκινο νεφέλωμα. Η εικόνα προέρχεται από ένα νεαρό και πολύ ισχυρό πάλσαρ με την ονομασία B1509-58. «Το πάλσαρ είναι ένα ταχέως περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων, που εκλύει ενέργεια στο διάστημα, δημιουργώντας αυτές τις παράξενες δομές και εικόνες» αναφέρει η NASA.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το GB1509, που δημιουργήθηκε από άστρο που κατέρρευσε, είναι μια από τις πιο ισχυρές ηλεκτρομαγνητικές γεννήτριες στο γαλαξία. Το νεφέλωμα δημιουργήθηκε από ένα χείμαρρο ηλεκτρονίων και ιόντων πριν από 1.700 περίπου χρόνια.

Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι πάντως το «κοσμικό χέρι», οι επιστήμονες που το παρατήρησαν δεν πρόσεξαν καθόλου ότι μοιάζει με ανθρώπινο μέλος. «Για να πω την αλήθεια, όταν πρωτοείδα την εικόνα, σκέφτηκα άλλες, πιο περίπλοκες δομές», δήλωσε ο Πάτρικ Σλέιν, επιστήμονας στη NASA.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες CNN.com