Lolitopages

Monday, April 6, 2009

Τα πιο αλλόκοτα πληκτρολόγια




Τα περισσότερα πληκτρολόγια, εδώ και πολλάααα χρόνια, βασίζονται στο κλασσικό μοντέλο 101 πλήκτρων της IBM, το γνωστό ως "Μοντέλο Μ". Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν την QWERTY διάταξη, είναι επίπεδα ή ελαφρώς κυρτά και τα πλήκτρα βρίσκονται εκεί που ο χρήστης ξέρει ότι θα βρίσκονται! Παρόλα αυτά, όταν οι κατασκευαστές προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτό το πρότυπο και να δοκιμάσουν κάτι πιο τολμηρό, πολλά είναι εκείνα που μπορούν να πάνε στραβά.



Σε κάποιους, τα πληκτρολόγια του αφιερώματός μας, ίσως φανούν θεόσταλτα. Ίσως είναι το απόλυτο gadget που περιμέναν μια ζωή και θα αλλάξει τη σχέση τους με τον υπολογιστή. Στους περισσότερους, όμως, θα φανούν απλά... αλλόκοτα!



Πληκτρολόγιο SafeType
Κατασκευαστής: Ergonomic-Interface Keyboard Systems



Όταν μιλάμε για περίεργο, το SafeType δημιουργεί μια ολόκληρη κατάταξη από μόνο του. Μοιάζει με αναποδογυρισμένο τραπεζάκι που για κάποιο λόγο στα πλαϊνά του έχει ενσωματωμένους καθρέπτες!

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, τα QWERTY πλήκτρα δεν βρίσκονται στην οριζόντια όψη του πληκτρολόγιου, όπως θα περίμενε κανείς. Αντί αυτού, βρίσκονται σε κάθετη διάταξη στα πλαϊνά αυτού του αλλόκοτου… πράγματος!

Τώρα παρατηρήστε τους καθρέπτες στα πλάγια. Όχι δεν είναι για να βλέπετε αν σας έχει κολλήσει κανένα κομμάτι τυρόπιτα στα δόντια! Υπάρχουν εκεί γιατί αφού θα πληκτρολογείτε… στο όρθιο, δεν θα μπορείτε να βλέπετε τι πατάτε. Έτσι οι καθρέπτες έχουν σχεδιαστεί ώστε να σας παρέχουν την κατάλληλη οπτική γωνία για μη γίνει το λάθος και αντί για «save» πατήσετε «delete».



Πληκτρολόγιο Klingon
Κατασκευαστής: ZF Electronics



Την προσοχή σας παρακαλώ! Σας παρουσιάζουμε το επίσημο πληκτρολόγιο της Αυτοκρατορίας των Klingon. Όπως μπορείτε να δείτε άλλωστε, όλα τα γράμματα πάνω στα πλήκτρα είναι διαμορφωμένα σε Klingon γραφή, παρόλο που –κατά περίεργο τρόπο- οι αριθμοί μοιάζουν να είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούμε εμείς οι γήινοι.

Όπως και να έχει, οι ντόπιοι Klingon σίγουρα θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν την δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τυχόν προβλήματα στην διατύπωση!




iGrip Ergonomic Keyboard & Trackball
Κατασκευαστής: Alphagrip



Όχι πείτε μου! Σας μοιάζει αυτό με πληκτρολόγιο; Το κοιτάγαμε, το ξανακοιτάγαμε αλλά για το gadget που χρησιμοποιήθηκε για να γραφτούν αυτές οι αράδες, δεν μοιάζει.
Κάτι σε χειριστήρια κονσόλας video games φέρνει, μόνο που κάτι έχει πάει εντελώς στραβά!

Τα πλήκτρα φαίνεται λες και προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μαύρη μοίρα που τους έλαχε να είναι μέρος αυτού του αναμφίβολα περίεργου πληκτρολογίου, ενώ υπάρχουν κουμπιά ακόμα και για δάχτυλα που ούτε καν φανταζόσασταν ότι είχατε!
Μην ανησυχείτε όμως. Οι άνθρωποι της Alphagrip είναι απόλυτα αισιόδοξοι ότι θα μάθετε να πληκτρολογείτε στο iGrip Ergonomic Keyboard & Trackball, στο μισό χρόνο από ότι θα σας έπαιρνε για ένα κανονικό QWERTY!

Επόμενος;



New Standard Rainbow Keyboard
Κατασκευαστής: New Standard Keyboards



Λάθος Νο1: ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης κατασκευής που σας δίνει να καταλάβετε πως θα ήταν αν ένα ουράνιο τόξο ένιωθε ναυτία και έβγαζε τα «εσώψυχά» του πάνω στο πληκτρολόγιό σας.

Λάθος Νο2: η επώδυνη προσπάθεια για την «πρωτότυπη» αναδιάταξη των πλήκτρων. Φανταστείτε ότι είστε 5 χρονών και προσπαθείτε να μάθετε την αγγλική αλφάβητο. Για να δούμε: A, B, C…

Χμ! Δημιουργείται ένα μικρό πρόβλημα εδώ όμως. Το Α βρίσκεται σε αρκετά περίεργη θέση σε σχέση με το I. Βρίσκονται στα δύο άκρα. Αλλά πόσο συχνά, ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε το A ή το Ι; ……!

Κύριοι στην New Standard Keyboards δεν ξέρετε ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γιατί το πρότυπο των πληκτρολογίων είναι το QWERTY; Βολεύει!



OrbiTouch Keyless Keyboard
Κατασκευαστής: Blue Orb



Άλλο πάλι και τούτο! Αν εξωγήινοι (εκτός από τους Klingon) χρησιμοποιούσαν τεχνολογία ακμής (που κακά τα ψέματα μάλλον έτσι είναι), τότε θα έσπευδαν στον πλανήτη μας να μας συγχαρούν για αυτό το πραγματικά εκπληκτικό επίτευγμα!

Σίγουρο είναι, επίσης, ότι πραγματικά θα εντυπωσιάζονταν με την εξέλιξη του ανθρωπίνου γένους που κατάφερε μετά από χιλιάδες χρόνια προσπαθειών να δημιουργήσει το OrbiTouch Keyless Keyboard!

Η προσπάθεια που κατέβαλα για να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί αυτό το gadget ήταν… λιγοστή! Αφού το έψαξα στο Google, ανακάλυψα ένα site που εξηγούσε το μυστικό του!

Και μεταφράζω: «Το orbiTouch είναι ένα μοναδικό πληκτρολόγιο που θα αλλάξει παντελώς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσατε το πληκτρολόγιό σας (ναι αυτό το βλέπουμε!). Κινώντας ταυτόχρονα τα ημισφαίρια σε διάφορες κατευθύνσεις μπορείτε να μιμηθείτε το πάτημα των πλήκτρων και να γράψετε το κείμενο που επιθυμείτε».

Εντάξει λοιπόν… αφού επιμένετε!!!


abKey Revolution



Κατασκευαστής: abKey



Σύμφωνα με το site της abkey, ο εφευρέτης του Revolution ανακάλυψε ότι "κάποια γράμματα τα χρησιμοποιούμε περισσότερο από άλλα". Και αυτό ενώ παρακολουθούσε την τηλεοπτική εκπομπή «Ο Τροχός της Τύχης».

Έτσι, μετά από πολύωρη παρακολούθηση(!), ο εν λόγω κύριος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το λατινικό γράμμα U, το οποίο αποτελεί μόλις το 13ο πιο κοινό γράμμα στην Αγγλική γλώσσα, επαναλαμβάνεται συχνά στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι.

Για τον λόγο αυτόν, ένα τεραστίων διαστάσεων στρογγυλό κουμπί έχει τοποθετηθεί για να στεγάσει το γράμμα U. Την ίδια, βέβαια, την ίδια τύχη έχει και το γράμμα Α, γεγονός που ίσως κάνει τη συγκεκριμένη συσκευή το καλύτερο πληκτρολόγιο για να πληκτρολογείτε στα Χαβανέζικα τη λέξη «humuhumunukunukuapua'a»!!!!!



Datahand Professional II
Κατασκεαστής: Datahand Systems



Ξέρω τι μπορεί να σας περνάει από το μυαλό. Η απάντηση είναι όχι. Το Datahand Professional δεν αποτελεί την πλέον εύχρηστη συσκευή για τον γρήγορο και εύκολο ακρωτηριασμό των δαχτύλων σας! Ούτε, όμως, μια ψηφιακή ζυγαριά για ανθρώπους με πολύ –πάααααρα πολύ- μικρά πόδια! Είναι απλά το τυπικό, ολοκληρωτικά ακατανόητο εργονομικό σας πληκτρολόγιο.

Αλλά επειδή και σε αυτή την περίπτωση χρειαζόταν λίγη έρευνα ως το πώς λειτουργεί αυτή η… συσκευή, ανέτρεξα πάλι στο Google και βρήκα αυτό: «… μπλα, μπλα, μπλα… κάθε δάχτυλο κάθεται αναπαυτικά σε ένα «πηγάδι» (σας παρακαλώ, ας μου εξηγήσει κάποιος πως μπορεί ένα δάχτυλο να κάθεται αναπαυτικά σε ένα πηγάδι;!!!)».

Πάμε παρακάτω: «Σε κάθε δάχτυλο αντιστοιχούν 5 κουμπιά, τα οποία πατιούνται αν κινήσετε το δάχτυλό σας βόρεια, νότια, ανατολικά δυτικά ή κάτω (μάθημα γεωγραφίας κάνουμε;!).

Επίσης: «Με το ενσωματωμένο ποντίκι του Datahand –ναι αυτοί οι άνθρωποι τα έχουν σκεφτεί όλα- (και όχι αυτό δεν είναι δικό μου σχόλιο αλλά αναγράφεται στο κείμενο το οποίο μεταφράζω!!!) τα χέρια σας δεν χρειάζεται να φύγουν από το πληκτρολόγιο (ποιο;!). Για να το ενεργοποιήσετε πρέπει να μπείτε στο mouse mode και μετά να χρησιμοποιήσετε τους αντίχειρές σας για να χειριστείτε τις κινήσεις του ποντικιού. Το αριστερό μετακινεί τον κέρσορα προς όλες τις κατευθύνσεις (να το μάθημα γεωγραφίας πάλι!) ενώ το δεξί τον μετακινεί αργά. Αν συνεργαστούν και τα δύο μαζί ο κέρσορας μετακινείται σε υψηλές ταχύτητες» (ναι! σπάει το φράγμα του ήχου!!!).

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;!



Combimouse
Κατασκευαστής: Combimouse



Από τότε που εφευρέθηκε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, πάντοτε υπήρχε ένα ανυπέρβλητο κενό μεταξύ των δύο. Όσο κοντά και αν τα φέρετε ποτέ δεν θα γίνουν ένα (άλλη μία λυπηρή ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης!!!).

Αυτό αποτελεί και το μελανό σημείο στην αγορά ηλεκτρονικών το οποίο οι γίγαντες της βιομηχανίας, όπως η Microsoft ή η Logitech, δεν έχουν καν σκεφτεί να καλύψουν! Αυτές οι κολοσσιαίες εταιρείες που σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και καθόλου τον μέσο χρήστη. Αυτές οι εταιρείες που δεν τους πέρασε καν από το μυαλό να αφιερώσουν μία στιγμή για να αναλογιστούν την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για το απόλυτο gadget!!! (Ναι, σωστά καταλάβατε… το ύφος μου είναι ειρωνικό!)

Λοιπόν ας σοβαρευτούμε λιγάκι (ναι καλά!). Σας παρουσιάζουμε το πληκτρολόγιο/ποντίκι (ή αλλιώς πληκτροντίκι!!!). Το combimouse αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύχρηστο εργαλείο το οποίο αποτελείται από δύο κομμάτια: ένα μισό πληκτρολόγιο και… άλλο ένα μισό πληκτρολόγιο, το οποίο είναι και ποντίκι.

Και καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρήστης αναζητά ακριβώς αυτό, το combimouse αναμένεται να αλλάξει τα κατεστημένα και να κάνει επιτέλους την πληκτρολόγηση και την πλοήγηση με το ποντίκι εύκολη και αβίαστη.

Έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι ψεύδομαι ασύστολα!



Bluetooth Virtual Keyboard
Κατασκευαστής: iTech Dynamic



Γιατί να χρειάζεται να κουβαλάτε μαζί σας ένα πληκτρολόγιο από τη στιγμή που μπορείτε απλά να ενεργοποιήσετε αυτό το άψογο gadget;

Εντάξει, μπορούμε να σκεφτούμε ένα δυο λόγους.

Ίσως επειδή το Bluetooth Virtual Keyboard τείνει να γίνεται ορατό μόνο όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός. Ή ίσως επειδή το να χτυπάτε τα δάχτυλά σας στην σκληρή επιφάνεια του γραφείου, προσπαθώντας να πατήσετε τα πλήκτρα που ούτε καν βρίσκονται εκεί, γίνεται κάπως άβολο μετά από λίγο διάστημα.

Αλλά μην αφήνετε αυτές τις μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες να σας αποσπούν από τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Είναι εικονικό και το κόκκινο laser είναι απλά άψογο.



Dual-Handed Ergonomic 3D Keyboard
Κατασκευαστής: P.C.D. Maltron



Το να ονομάσουν ένα πληκτρολόγιο «dual-handed» (για χρήση και των δύο χεριών… ναι μόνο τόσα έχουμε), θα ήταν για τους περισσότερους κατασκευαστές απλά υπερβολικό. Όπως φαίνεται, όμως, όχι και για την Maltron –η οποία έχει ήδη κατασκευάσει και το πληκτρολόγιο ενός-χεριού (το οποίο θα πρέπει να περιμένετε να δείτε στην επόμενη σελίδα).

Είναι η ιδέα μου ή το «εργονομικό τρισδιάστατο πληκτρολόγιο» (ναι όλα αυτά υποστηρίζει η εταιρεία ότι είναι!) μοιάζει σαν να έχει ξεφύγει από πίνακα του Dali;



Maltron Single-Handed Keyboard
Κατασκευαστής: P.C.D. Maltron



Για αυτό το μοντέλο, αποκλειστικά για δεξιόχειρες, η Maltron μείωσε τον αριθμό των χεριών στο ένα. Να σας εξηγήσουμε το ιδιοφυές σχέδιο πίσω από αυτή την ιδέα. Με το ένα (μόνο) χέρι πληκτρολογείτε το κείμενό σας ενώ με το άλλο (το ελεύθερο) ανακατεύετε τα παγάκια στον φραπέ (έφτιαξε και ο καιρός!).

Όσον αφορά τώρα στο αισθητικό μέρος, το αποτέλεσμα είναι εν ολίγοις… οικτρό: ένα πληκτρολόγιο που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από ταινία τρόμου αφού είχε υποστεί πρώτα παραμόρφωση μετά από έκθεση σε πυρηνικά απόβλητα!

Αν είστε τυχεροί αυτό το πληκτρολόγιο ίσως και να αποδειχτεί πραγματικός παράδεισος. Αν όχι, θα έχετε καταστρέψει μόνο ένα χέρι! Μετά θα μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά με το μοντέλο της Maltron για αριστερόχειρες!



Grippity1.0 BackTyping Keyboard
Κατασκευαστής: Grippity



Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το πλήκτρο που πατάτε είναι όντως το Μ, τη στιγμή που το δάχτυλό σας βρίσκεται πάνω του και δεν σας επιτρέπει να δείτε ξεκάθαρα τι πάτε να πατήσετε;

Για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, το Grippity1.0 BackTyping Keyboard ίσως να αποβεί σωτήριο (ή πάλι όχι). Το Grippity (το οποίο ευτυχώς ή δυστυχώς βρίσκεται ακόμα σε φάση πρότυπου) το κρατάτε στα χέρια σας –σαν το gamepad μιας παιχνιδομηχανής- και πληκτρολογείτε με το να πιέζετε το πίσω μέρος των πλήκτρων.

Τι γίνεται όμως αν πατήσετε backspace από την πίσω μεριά; Θα πάτε μπροστά;!



Φανή Καμπάση, Πηγή www.pcw.gr