Η προσεδάφιση στη Σελήνη δεν αποτέλεσε μόνο το μεγαλύτερο βήμα της ανθρωπότητας. Έδωσε, επίσης, το έναυσμα για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας
Πριν από 40 χρόνια ο άνθρωπος έκανε το μεγαλύτερο βήμα, αφήνοντας το αποτύπωμά του στη Σελήνη. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή ενέπνευσαν μετέπειτα καινοτομίες, οι οποίες έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις 10 σημαντικότερες τεχνολογίες που αποτέλεσαν απόρροια του διαστημικού προγράμματος.
Ασύρματα εργαλεία:
Μπορεί η NASA να μην ήταν αυτή που εφηύρε το ηλεκτρικό σκουπάκι, παρόλα αυτά, οι ρίζες της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορούν να εντοπιστούν στο σεληνιακό τρυπάνι, το οποίο χρησιμοποιούσε μπαταρίες και είχε σχεδιαστεί από την Black&Decker ειδικά για το διαστημικό πρόγραμμα Apollo.
Αναπτύχθηκε το 1966 για να απορροφά τους κραδασμούς και χρησιμοποιήθηκε στις θέσεις των διαστημικών αεροσκαφών της NASA. Από τότε, το αφρώδες υλικό χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, από κράνη μέχρι κρεβάτια και μαξιλάρια.
Αντιπυρικά ρούχα:
Μια φωτιά στην εξέδρα εκτόξευσης του Apollo (Apollo 1), που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών αστροναυτών, οδήγησε στην ανάπτυξη υφασμάτων ανθεκτικών στη φωτιά, όχι μόνο για τις στολές αλλά και για τα διαστημικά οχήματα.
Από εκείνη την περίοδο και μετά, υλικά κατασκευασμένα από Polybenzimidazole (PBI) χρησιμοποιούνται από τα σώματα της πυροσβεστικής, του στρατού αλλά και τους οδηγούς αγώνων αυτοκινήτων.
Ασύρματα ακουστικά:
Όταν ο Neil Armstrong είπε εκείνες τις βαρυσήμαντες λέξεις, καθώς έκανε τα πρώτα του βήματα στην επιφάνεια της Σελήνης, μιλούσε μέσω ασύρματων ακουστικών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που είχε αναπτύξει η Pacific Plantronics (Plantronics πλέον).
Οι διαστημικές στολές είχαν σχεδιαστεί ειδικά ούτως ώστε να προστατεύουν τους αστροναύτες από ακραίες θερμοκρασίες, να απομακρύνουν τη ραδιενέργεια και να παρέχουν ζωτική υποστήριξη. Απαραίτητη ήταν η χρήση υλικών που παρείχαν οξυγόνο, πίεση, θερμότητα και ψύξη, με σκοπό οι αστροναύτες να έχουν ευχέρεια κίνησης.
Σήμερα, στολές ψύξης χρησιμοποιούνται στα βιομηχανικά περιβάλλοντα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και σε ανθρώπους που πάσχουν από Hypohidrotic Ectodermal Dysplasia, μια σπάνια αρρώστια που αποτρέπει το σώμα από το να δροσίζεται.
Ανακύκλωση υγρών:
Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης χρησιμοποιούν πλέον μια διαδικασία που ανέπτυξε η NASA, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση τον τοξικών απορριμμάτων από χρησιμοποιημένα υγρά.
Η διαδικασία ενισχύει, επίσης, την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξαλείφει την ανάγκη για συνεχή χορήγηση νερού, παρέχοντας στους ασθενείς μεγαλύτερη αυτονομία.
Όργανα γυμναστικής:
Η παρατεταμένη έκθεση στο περιβάλλον σχεδόν μηδενικής βαρύτητας του διαστήματος, οδήγησε στην έρευνα γύρω από τις πιθανότητες επιδείνωσης του καρδιοαγγειακού συστήματος των αστροναυτών.
Υλικά όπως το προπυλένιο που βοήθησαν στην προστασία των αστροναυτών από τη ραδιενέργεια και τη θερμότητα, χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στις τεχνικές οικιακής μόνωσης.
Παρόμοιες τεχνικές χρησιμοποιούνται, επίσης, στις συσκευασίες τροφίμων αλλά και στα παντζούρια.Κατεψυγμένα/αποξηραμένα τρόφιμα:
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Σελήνη ήταν η σίτιση.
Η λύση δόθηκε με τη διαδικασία της ψύξης και αποξήρανσης, κατά την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και τη γεύση, ενώ αποτρέπουν τη δημιουργία «νέας ζωής».
Φακοί που δεν γρατζουνίζονται:
Η ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA είχαν δημιουργήσει ένα στρώμα ιδιαίτερα ανθεκτικό στην τριβή, με το οποίο είχαν καλύψει τις εξωτερικές επιφάνειες του εξοπλισμού τού διαστημικού αεροσκάφους.
Η τεχνολογία αυτή υιοθετήθηκε αργότερα από τους κατασκευαστές οπτικών γυαλιών για την προστασία των φακών από γρατζουνιές.