Lolitopages

Thursday, October 23, 2008

Τουρίστες υιοθετούν αδέσποτα

Στις σκανδιναβικές χώρες βρίσκουν καταφύγιο κάθε χρόνο εκατοντάδες ζώα από τα Χανιά
«Ξέρω πολλούς Δανούς που έχουν πάρει στο σπίτι τους αδέσποτα σκυλιά από  την Κρήτη», λέει ο κ.Τζον Χένρικσεν, που το περασμένο Σάββατο αναχώρησε  με την οικογένειά του από τα Χανιά, αφού αποφάσισε να πάρει μαζί του ένα αδέσποτο σκυλάκι που είχε περιθάλψει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων
«Αποφάσισα να υιοθετήσω ένα σκυλάκι από εδώ. Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική για πολλούς συμπατριώτες μου να υιοθετούν ζώα για να ζήσουν αυτά καλύτερα. Ξέρω πολλούς Δανούς που έχουν πάρει στο σπίτι τους σκυλιά από την Κρήτη».

O κ. Τζον Χένρικσεν είναι δάσκαλος από τη Δανία και το περασμένο Σάββατο αναχώρησε με την οικογένειά του από τα Χανιά, όπου έκαναν τις διακοπές τους. Η οικογένεια Χένρικσεν όμως έφυγε μεγαλύτερη κατά ένα μέλος, αφού αποφάσισε να πάρει μαζί της ένα αδέσποτο σκυλάκι που είχε περιθάλψει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων. Άλλες τρεις οικογένειες Σκανδιναβών έκαναν το ίδιο εκείνη την ημέρα. «Ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα στα Χανιά, δεν υπάρχουν κυνοκομεία και χιλιάδες ζώα αδέσποτα κυκλοφορούν στους δρόμους.
ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ
Για κάθε ζώο υπάρχει «διαβατήριο», στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του και τα εμβόλια που έχει κάνει
Στη Δανία δεν υπάρχει αυτό, υπάρχουν κυνοκομεία και από εκεί μπορεί μια οικογένεια να τα υιοθετήσει».

Στις σκανδιναβικές χώρες βρίσκουν καταφύγιο κάθε χρόνο εκατοντάδες αδέσποτα ζώα από τα Χανιά, καθώς υιοθετούνται από οικογένειες τουριστών. Μόνο φέτος περισσότερα από 100 σκυλιά και γάτες υιοθετήθηκαν από οικογένειες στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, αλλά και τη Γερμανία. Από την έναρξη της λειτουργίας του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000

ζώα έχουν βρει αναδόχους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Σύλλογος, μάλιστα, αναλαμβάνει το κόστος της μετακίνησης των ζώων από την Ελλάδα προς τη χώρα προορισμού τους.

Πολλά από τα ζώα που δίνονται είχαν τραυματιστεί ή κακοποιηθεί. Με τη βοήθεια του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων, τα χτυπημένα ζώα είχαν τη φροντίδα κτηνιάτρου, έγιναν καλά και παρέμειναν στον Σύλλογο μέχρι να βρεθεί κάποιος ανάδοχος. Η διαδικασία της υιοθεσίας γίνεται με πολύ αυστηρά μέτρα. Για κάθε ζώο υπάρχει «διαβατήριο», στο οποίο αναγράφονται επακριβώς τα στοιχεία του, τα εμβόλια που έχει κάνει, πόσες φορές πέρασε από κτηνίατρο, καθώς επίσης και τα στοιχεία του ανθρώπου που το υιοθετεί. Επίσης, είναι απαραίτητο στο ζώο έχει τοποθετηθεί μικροτσίπ (ταυτότητα) και έχουν γίνει όλα τα εμβόλια.

«Ξέρουμε πού τα δίνουμε»
«Γνωρίζουμε επακριβώς σε ποιους ανθρώπους δίνουμε ένα ζώο και μετά την υιοθεσία μάς στέλνουν φωτογραφίες και στοιχεία από το νέο περιβάλλον όπου ζει», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Silky Wrobel.

Μια πανέμορφη σκυλίτσα υιοθέτησε η οικογένεια της κ. Lindy Τorp Steffensen, επίσης από τη Δανία. Εκείνη και τα δύο μικρά κορίτσια της είναι ενθουσιασμένα με τον σκύλο που πήραν. «Είδα το συγκεκριμένο σκυλί στον Φιλοζωικό Σύλλογο και αποφάσισα να το πάρω μαζί μου. Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Κρήτη και τα Χανιά και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι δημόσιοι φορείς δεν το αντιμετωπίζουν. Στη Δανία είναι γνωστό το πρόβλημα και όπως έχω ενημερωθεί πάρα πολλές οικογένειες έχουν ενδιαφερθεί να υιοθετήσουν κάποιο ζώο», τονίζει η κ. Steffensen.

Εισφορές φιλόζωων
Τo κόστος της μεταφοράς του σκυλιού με το αεροπλάνο, του κλουβιού όπου φυλάσσεται, αλλά και κάποιων άλλων μικρολεπτομερειών ξεπερνάει τα 100 ευρώ ανά ζώο. «Το κόστος είναι μεγάλο και συγκεντρώνεται ευρώ- ευρώ χάρη στις εισφορές φιλόζωων. Υιοθεσίες έχουμε πάρα πολλές από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, γιατί και πολλοί Έλληνες είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα», υπογραμμίζει η κ. Wrobel. Σε λίγες ημέρες η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου μαζί με τον Γερμανό πρεσβευτή θα έχει συνάντηση με αρμοδίους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία των υιοθεσιών ζώων από το εξωτερικό.


Σοκάρουν οι εικόνες νεκρών ζώων

Η ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ των αδέσποτων και το θέαμα των δεκάδων νεκρών ζώων στους δρόμους του Νομού Χανίων έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις τουριστών, με συνέπεια τη μεγάλη δυσφήμηση της περιοχής στο εξωτερικό. Οι τουριστικοί πράκτορες που είναι αποδέκτες των αντιδράσεων αυτών έχουν ζητήσει την παρέμβαση των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, ειδικό αυτοκίνητο «περιπολούσε» στο οδικό δίκτυο του νομού και συγκέντρωνε από τους δρόμους τα νεκρά ζώα. «Καθημερινά το καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο που έχει πολλά αυτοκίνητα, μάζευα 10, 12, 15 νεκρά ζώα. Ήταν και μέρες που είχα μαζέψει 20 νεκρά ζώα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, που έχει αναλάβει την περισυλλογή των δεκάδων νεκρών ζώων που έχουν χτυπηθεί από κάποιο αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Χανίων- Κισσάμου.

«Οι εικόνες των νεκρών ζώων στην Εθνική Οδό σόκαραν τους ξένους τουρίστες που έρχονταν στα Χανιά και ένα από τα βασικά τους παράπονα, μετά το πρόβλημα της καθαριότητας και την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πεζοδρομίων, ήταν αυτό», υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΤUΙ, του μεγαλύτερου τουριστικού γραφείου στον Νομό Χανίων, κ. Μανώλης Μαρινάκης.