Lolitopages

Thursday, October 16, 2008

Δωρεάν φρούτα και λαχανικά σε μαθητές


Δωρεάν φρούτα και λαχανικά σε μαθητές

Φρούτα και λαχανικά θα μοιράζονται δωρεάν στους μαθητές μέχρι και το Λύκειο, ενώ σχεδόν διπλασιάζεται το ποσόν που θα διατεθεί για δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους.


Σχετικά προγράμματα ενέκρινε το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. έπειτα από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξ. Κοντού.

Συγκεκριμένα, για τους μαθητές εγκρίθηκε πρόγραμμα 90 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών. Στη χώρα μας θα δίνονται μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια και ξηροί καρποί, εξασφαλίζοντας αφ' ενός υγιεινή διατροφή των νεαρών ηλικιών και αφ' ετέρου διάθεση της αυξημένης ελληνικής παραγωγής.

Παράλληλα, διατίθεται στη χώρα μας ποσόν 21 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους. Πέρσι το ποσόν που είχε διατεθεί ήταν 13 εκατ. ευρώ. Στα τρόφιμα της δωρεάν βοήθειας θα προστεθεί το λάδι. Μέχρι τώρα δίνονταν αλεύρι, όσπρια, ρύζι κ.ά.

Το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ενέκρινε ακόμη το πρόγραμμα ενισχύσεων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Ετσι, για τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς:

* Αυξάνονται οι επιδοτήσεις της βιολογικής γεωργίας και πτηνοτροφίας, καθώς και των μέτρων διατήρησης των απειλούμενων φυλών αγροτικών ζώων (παραγωγικά, γαϊδούρια, μουλάρια, ποιμενικός σκύλος κ.ά.).

* Θα επιδοτείται το μέλι και τα προϊόντα του από το πρόγραμμα προώθησης ποιοτικών προϊόντων.

* Θα ενισχύονται, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, τα ζαχαρότευτλα, ο καπνός, οι ζωοτροφές κ.λπ.


ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/10/2008