Lolitopages

Thursday, October 23, 2008

Φορολογία: Να ποιοί είναι πραγματικά φτωχοί!

Έχουμε όλοι νομίζω βαρεθεί να ακούμε για την "πάταξη της φοροδιαφυγής" και άλλα ευχολόγια. Έχουμε όλοι βαρεθεί να βλέπουμε το κράτος ανίκανο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και απλά να στριμώχνει κι άλλο τους ήδη στριμωγμένους. Τα μικρομάγαζα της γειτονιάς, τη βιοτεχνία, τον κόσμο της παραγωγής.

Το κράτος, αντί να βρει τρόπο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αρκείται στα σχόλια, του τύπου "τα bar δηλώνουν λιγότερα από τους συνταξιούχους". Ε και; Γι' αυτό σας εκλέξαμε! Για να τους κάνετε να δηλώνουν αυτά που βγάζουν. όχι να περιορίζεσται σε διαπιστώσεις!

Είναι όμως αλήθεια; Που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής;

Το "άγρυπνο μάτι του taxalia", τις τελευταίες ημέρες, ανέλαβε μια αποστολή. Να μπει στα pc της εφορίας, να ψάξει δηλώσεις επωνύμων, να αναλύσει, να συγκρίνει.

Και τι βρήκε; Ότι όλοι οι μεγαλόσχημοι, που κυκλοφορούν με αυτοκίνητα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ξοδεύουν μέχρι και 50.000 ευρώ στα μποζούκια σε μια βραδιά, χάνουν και ..300.000 ευρώ στο καζίνο, εισφέρουν κάτι ..ψιλοεκατομμύρια σε ποδοσφαιρικές ομάδες, παίζοντάς το μέτοχοι και παράγοντες, δηλώνουν ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 10.000 ΕΥΡΩ. Ναι, άνθρωποι που φαίνεται να "φυσάνε τον παρά" και κερδίζουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ το χρόνο, δηλώνουν τρία και τέσσερα χιλιάρικα το χρόνο, εισόδημα.

Κάποιοι βέβαια μπορεί όντως να μη βγάζουν. Δουλειά της πολιτείας είναι να ψάξει την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, στην πράξη, όχι στα χαρτιά.

Θα ξεκινήσουμε την ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ έρευνά μας, με το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εκεί υπάρχουν δυό πασίγνωστα μαγαζιά:
1. Το GARCON BRASSERIE, ιδιοκτησίας Ηλία Βιολίδη (και Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς)
2. Το Social, το γνωστότερο cafe / bar της Θεσσαλονίκης, το πιό γνωστό hot meet point της πόλης.
Και τα δύο μαγαζιά είναι κάθε μέρα, όλη μέρα γεμάτα. Το γνωρίζετε όλοι!

Ας δούμε όμως ..τι δηλώνουν στην εφορία (τη φτώχεια τους....).

1. Το GRACON δηλώνει ΕΤΗΣΙΑ ΚΕΡΔΗ 24.397,06 ευρώ, για τα οποία ο φόρος που κατέβαλλε στο ελληνικό κράτος, ήταν 6.099 ευρώ, ενώ οι μέτοχοι διαχειριστές, εισέπραξαν μισθούς 17.000 ευρώ. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΥΜΕ: Ένα από τα μεγαλύτερα καφέ της Θεσσαλονίκης, δηλώνει εισόδημα 24.000 ευρώ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
Να πάμε στο (υπέροχο κατά τα άλλα) SOCIAL του γλυκύτατου Θοδωρή Δοϊρανλή.

Φίλος ο Θοδωρής, φιλτέρα η αλήθεια !

Το social λοιπόν δηλώνει σύμφωνα με τους ισολογισμούς του (που είναι διαθέσιμοι στο κοινό και αποτελούν δημόσια έγγραφα), τα εξής κέρδη

Το 2005=3.103 ευρώ, το 2006= 2.102 ευρώ και το 2007=3.101 ευρώ.

Ναι. Το διασημότερο καφέ της Θεσσαλονίκης, δηλώνει εισόδημα 3.000 ευρώ το χρόνο. Θοδωρή, να κάνουμε έρανο;

Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Πελάτες των καταστημάτων αυτών είμαστε κι εμείς. Τα καφέ είναι εξαιρετικά, και οι ιδοκτήτες συμπαθέστατα παιδιά (όπως κι ο Διογένης ο Μαργιόλας κ.λ.π). Όμως η αλήθεια είναι αλήθεια. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι καταστηματάρχες. Δεν λέμε ότι φοροδιαφύγουν. Μπορεί όντως να βγάζουν μόνο τόσα. Δεν είμαστε ελεγκτές. Ας το βρει το κράτος.


Το πρόβλημά μας είναι οι παπατζήδες πολιτικοί, που μιλούν για φοροδιαφυγή. Κι εσείς νομίζω θα αναρωτιέσται: Όταν τα μεγαλύτερα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, δηλώνουν 3.000 το χρόνο, πώς τολμάτε κύριε Αλογοσκούφη (και πριν Ρεγκούζα και πιό πριν ΠΑΣΟΚ....), να βάζετε τον ψιλικατζή να πληρώνει 1.150 ευρώ φόρο, το ελάχιστο;

Θα μας εξηγήσετε γιατί ΟΛΑ τα νυχτερινά μαγαζιά, ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ και ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ;

Και ρωτάμε την αντιπολίτευση: Εσείς τι ακριβώς προτείνετε, για να μη βλέπουμε τέτοιες δηλώσεις; Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας, δηλώνει τα 5 τελευταία χρόνια ΖΗΜΙΕΣ! και δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρου. Τι ΑΚΡΙΒΩΣ θα κάνετε; Πώς θα μπείτε στα μπουζουκτσίδικα των 30 μπράβων; Θέλουμε πειστικές απαντήσεις και όχι τις συνήθεις αερολογίες των τηλεοπτικών παραθύρων.

Ιδού η Ρόδος (τα τεκμήρια), ιδού το πήδημα (οι προτάσεις σας).

Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση: