Lolitopages

Wednesday, October 8, 2008

Στριπτιζέζ και αρμαδίλλοι Γιορτή της απίθανης έρευνας στην καθιερωμένη παρωδία των Νόμπελ

Στριπτιζέζ και αρμαδίλλοι
Γιορτή της απίθανης έρευνας στην καθιερωμένη παρωδία των Νόμπελ
Η τελετή απονομής περιλάμβανε σκετς επιστημονικής έμπνευσης
Χάρβαρντ
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Αχαλίνωτη φαντασία στα «αντιβραβεία» Νόμπελ του 2007 (5/10/2007)

Η ερευνήτρια που απέδειξε ότι η Coca-Cola είναι αποτελεσματικό σπερματοκτόνο σίγουρα άξιζε το φετινό Ig Νobel Χημείας. Όπως άξιζαν το αντίστοιχο Ig Nobel Ειρήνης οι Ελβετοί νομικοί που αναγνωρίζουν ότι τα φυτά έχουν αξιοπρέπεια. Για ακόμα μια χρονιά, η παρωδία των Νόμπελ στο Χάρβαρντ έφερε γέλιο στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πάνω από 1.000 άτομα, καθώς και οι 7 από τους δέκα φετινούς Ig Νομπελίστες, παρέστησαν στην τελετή απονομής που διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό των φοιτητών Χρονικά της Απίθανης Έρευνας, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των «κανονικών» Νόμπελ στη Στοκχόλμη την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των περίεργων αλλά ίσως και χρήσιμων ερευνών που βραβεύθηκαν, η διαπίστωση ότι τα έσοδα των στριπτιζέζ αυξάνονται κατά τις γόνιμες ημέρες τους· τα πειράματα που έδειξαν ότι τα πατατάκια με τον καλύτερο ήχο έχουν και την καλύτερη γεύση· η ανακάλυψη ότι οι αρμαδίλλοι μπορούν να μετακινούν τα ευρήματα σε αρχαιολογικές ανασκαφές· και η απόδειξη ότι οι ψύλλοι των σκύλων πηδούν πιο μακριά από ό,τι οι ψύλλοι των γάτων.

Τις τιμητικές πλακέτες παρέδιδε ο 89χρονος Ουίλιαμ Λίπσκομπ, κάτοχος του (πραγματικού) Νόμπελ Χημείας του 1976.

Αναλυτικά:

Ιατρική: Νταν Αριέλι του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ: Έδειξε ότι τα ακριβά ψεύτικα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά από τα φθηνά ψεύτικα φάρμακα (Journal of the American Medical Association).

Βιολογία: Μαρί-Κριστίν Καντιέρζ και συνεργάτες στην Κτηνιατρική Σχολή της Τουλούζης: οι ψύλλοι των σκύλων πηδούν πιο μακριά από ό,τι οι ψύλλοι των γάτων (Veterinary Parasitology).

Λογοτεχνία: Ντέιβιντ Σιμς, Βρετανία, για το έργο του Κάθαρμα: Μια αφηγηματική εξερεύνηση της εμπειρίας της αγανάκτησης εντός οργανισμών.

Διατροφολογία: Μασιμιλιάνο Ζαμπίνι του Πανεπιστημίου του Τρέντο και Τσαρλς Σπενς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: για την ηλεκτρονική τροποποίηση του ήχου σε πατατάκι ώστε να φαίνεται πιο τραγανό και φρέσκο (Journal of Sensory Studies).

Αρχαιολογία: Αστόλφο Αραούχο και Χοσέ Κάρλος Μαρσελίνο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο: τα περιεχόμενα μιας αρχαιολογικής ανασκαφής μπορεί να ανακατευτούν από τη δράση ζωντανών αρμαδίλλων (Geoarchaeology).

Ειρήνης: Ομοσπονδιακή Ελβετική Επιτροπή Ηθικής για τη Μη-Ανθρώπινη Βιοτεχνολογία και πολίτες της Ελβετίας: για την υιοθέτηση της νομικής αρχής ότι τα φυτά έχουν αξιοπρέπεια.

Γνωσιακές επιστήμες: Τοσιγιούκι Νακαγκάκι του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο: οι μύκητες της μούχλας μπορούν να λύνουν παζλ (Nature).

Οικονομικές επιστήμες: Τζέφρι Μίλερ και συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού: ο κύκλος της εμμήνου ρύσης των στριπτιζέζ επηρεάζει τις οικονομικές απολαβές από φιλοδωρήματα (Evolution and Human Behavior).

Χημεία: Ντέμπορα Αντερσον της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης και συνεργάτες: η Coca-Cola είναι αποτελεσματικό σπερματοκτόνο (New England Journal of Medicine).

Επίσης, στον Τσουάνγκ Γε Χονγκ και τους συνεργάτες του στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν: η Coca-Cola δεν είναι αποτελεσματικό σπερματοκτόνο (Human Toxicology).

Φυσική: Ντάγκλας Σμιθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και συνεργάτες: για τη μαθηματική απόδειξη ότι μια τούφα από τρίχες είναι αναπόφευκτο να μπερδευτεί σε κόμπους (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Newsroom ΔΟΛ