Lolitopages

Friday, October 24, 2008

Το Stayin' Alive των Bee Gees «σώζει» ζωές


Οι Bee Gees κυκλοφόρησαν το «Stayin' Alive» το 1977
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Το Stayin' Alive των Bee Gees είναι ένα διαχρονικό κομμάτι, με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Τώρα αποδεικνύεται πως έχει και ιατρική αξία, αφού ο ρυθμός του είναι ο ιδανικός για όσους κάνουν μαλάξεις σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, το τραγούδι «περιέχει» 103 χτύπους το λεπτό, αριθμός πολύ κοντινός στους 100 ανά λεπτό, που συνιστώνται για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από καθηγητές και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, οι οποίοι πραγματοποίησαν καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) σε εθελοντές, υπό τους ήχους του διάσημου τραγουδιού.

Πέντε εβδομάδες μετά κλήθηκαν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, χωρίς να ακούν τους Bee Gees, αλλά να έχουν το κομμάτι στο μυαλό τους.

Την πρώτη φορά, ο μέσος όρος των μαλάξεων ήταν 109/λεπτό και τη δεύτερη 113/λεπτό.

Όπως δήλωσε στο o BBC, ο καθηγητής Ντέιβιντ Μάτλοκ, το τραγούδι τούς ανάγκασε να κρατήσουν έναν σταθερό ρυθμό μαλάξεων, «το οποίο είναι το σημαντικότερο πράγμα», όταν πρέπει να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταiρείας, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο τραγούδι χρησιμοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην εκπαίδευση για καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR), δηλαδή πολύ πριν αποδειχθεί επιστημονικά η ιατρική του αξία.

Newsroom ΔΟΛ