Lolitopages

Saturday, October 4, 2008

Το μεταχειρισμένο είναι και φθηνό και στυλάτο

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν ρούχα από δεύτερο χέρι όχι μόνο λόγω της τιμής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου thnikolaou@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008
«Σε πολύ κόσμο η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων μπορεί να προκαλεί μιζέρια. Εγώ πάλι το διασκεδάζω. Ψάχνω με τις ώρες στους πάγκους και τα ράφια για ρούχα με “άποψη” που δεν μπορώ να βρω σε άλλα καταστήματα, ενώ παράλληλα εξοικονομώ και χρήματα».

Η κ. Κατερίνα Χατζηπέτρου τα τελευταία χρόνια προτιμά να κάνει τις αγορές της από καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα, που έχουν φορεθεί από ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι λόγοι, όπως εξηγεί, πέρα από οικονομικοί είναι και στυλιστικοί: «Προτιμάω αυτά τα μαγαζιά, καθώς τα ρούχα τους ταιριάζουν περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο ντύνομαι». Όσο για την ποιότητα των ειδών που η κ. Χατζηπέτρου αγοράζει, «δεν είναι ούτε σκισμένα, ούτε φθαρμένα. Αυτά τα ρούχα είναι φορεμένα ξανά και ξανά και έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο».

Στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, ο κ. Στράτος Μπιλόλμας είναι ιδιοκτήτης
ΦΟΡΕΜΑ ΜΕ 6 ΕΥΡΩ
«Επώνυμα» ρούχα, ακόμη και από τη δεκαετία του ΄70, πωλούνται στα μαγαζιά μεταχειρισμένων
του Υesterdays Βread, καταστήματος με μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Τα είδη που διαθέτει στο μαγαζί του εισάγονται από την Ολλανδία, ενώ, όπως αναφέρει, πελάτες του είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, «από πιτσιρικάδες μέχρι και γυναίκες που έχουν πατήσει τα 70». Γιατί όμως αρκετοί- κάθε χρόνο γίνονται και περισσότεροι- προτιμούν να ντύνονται με μεταχειρισμένα ρούχα; «Έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές, είναι μοναδικά, αφού τα περισσότερα δεν έχουν δεύτερο κομμάτι, ενώ καλύπτουν πολλές δεκαετίες από το ΄50 μέχρι και σήμερα», εξηγεί ο κ. Μπιλόλμας.

Το μήνυμα
Μάλιστα, πολλοί πελάτες, όπως σημειώνει, επιλέγουν συνειδητά ρούχα από «δεύτερο χέρι» «γιατί με αυτή την κίνηση, και στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, στέλνουν το δικό τους αντικαταναλωτικό μήνυμα». Μια ματιά στα ράφια του καταστήματος του κ. Μπιλόλμα είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς τη διαφορά στην τιμή με αντίστοιχα ρούχα που πωλούνται στα υπόλοιπα καταστήματα. Η τιμή ενός παλτού κυμαίνεται από 30- 50 ευρώ, ενός φορέματος από 10- 30 ευρώ, ενώ οι τσάντες κοστίζουν από 5- 15 ευρώ. Χαρακτηριστικά, ένα τζιν παντελόνι LΕVΙS, που η τιμή του στα μεγάλα πολυκαταστήματα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 80 ευρώ, στο κατάστημα του κ. Μπιλόλμα κοστίζει μόλις 12 ευρώ.

Ραμμένα πριν από 55 χρόνια
Διαχρονική αξία για όσους ντύνονται με μεταχειρισμένα ρούχα αποτελεί και η Αμερικανική Αγορά, που βρίσκεται σε μια στοά της οδού Σοφοκλέους. Άρχισε τη λειτουργία της πριν από 55 χρόνια και το όνομά της το πήρε από τα αμερικανικά είδη που άρχισαν να εισρέουν στη χώρα μας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τους περισσότερους πελάτες της τότε, το να ντυθείς με ρούχα επώνυμων εταιρειών που δεν είχαν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν τις μοντέρνες ενδυματολογικές τους προτιμήσεις. Σήμερα, όπως σημειώνει η ιδιοκτήτρια κ. Εύη Σκουρμπούτη, «τα πράγματα έχουν αλλάξει, το μαγαζί έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό και για πολλούς μια βόλτα από τους πάγκους αποτελεί συνήθεια». Τα χιλιάδες ρούχα- φορέματα, μπουφάν, τουαλέτες, δερμάτινα, παιδικά- που προσφέρονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές «δελεάζουν τους πελάτες μας που θέλουν να ντυ θούν φθηνά αλλά και λίγο περίεργα», σημειώνει η κ. Σκουρμπούτη. Μάλιστα, πολλά ρούχα που βρίσκονται μεταχειρισμένα στα ράφια της Αμερικανικής Αγοράς δεν έχουν κυκλοφορήσει καινούργια ακόμα στα καταστήματα της πρωτεύουσας!

«Είναι καθαρά θέμα επιλογής. Γιατί να κάνεις τις αγορές σου από ακριβά καταστήματα και να αδειάσεις το πορτοφόλι σου και να μην προτιμήσεις ρούχα που ναι μεν μπορεί να έχουν φορεθεί από άλλους, αλλά είναι σε άριστη κατάσταση;» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Γεωργία Μαστραφτσή, που τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα περνά από την Αμερικανική Αγορά για να εντοπίσει τα νέα κομμάτια. «Ας το σκεφτούμε και διαφορετικά. Έχουμε μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα που δεν τα φοράμε. Κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμότερο αυτά να τα φορέσουν κάποιοι άλλοι πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο παρά να πεταχτούν στα σκουπίδια», συμπληρώνει.

«Ψώνια με φαντασία»
«Αυτό που γοητεύει περισσότερο τους πελάτες είναι η διαδικασία. Δηλαδή να βρουν τα ρούχα που θέλουν και να τα ταιριάξουν. Και, το σημαντικότερο, σε πολύ χαμηλές τιμές», σημειώνει η κ. Σκουρμπούτη. Πελάτες της Αμερικανικής Αγοράς, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια, είναι και πολλοί καλλιτέχνες, που επιλέγουν «περίεργα» ρούχα προηγούμενων δεκαετιών για τη δουλειά τους. Η τιμή ενός τζιν μπορεί να ξεκινάει από τα 7 ευρώ και να φτάνει τα 15, μια μπλούζα μπορεί να αγοραστεί με 1,20 ευρώ, ενώ ένα φόρεμα της δεκαετίας του ΄70 κοστίζει 6 ευρώ. «Όποιος είναι έξυπνος και έχει λίγη φαντασία ψωνίζει second hand. Τα χρήματα είναι ελάχιστα, ενώ παράλληλα κάνει και ανακύκλωση, χωρίς να είναι το “στρατιωτάκι” που ακολουθεί τις επιταγές της μόδας», δηλώνει με ενθουσιασμό...


Τσάντες με υπογραφή και προς ενοικίαση

ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ η τσάντα αποτελεί το απόλυτο φετίχ. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για το πορτοφόλι της μέσης Ελληνίδας. Η πολυτέλεια αυτή όμως μπορεί να γίνει πιο προσιτή αγοράζοντας μια μεταχειρισμένη τσάντα σε αρκετά χαμηλή τιμή μέσω του starbags.gr, που είναι το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα που διαθέτει τσάντες προς ενοικίαση και πώληση. Όπως σημειώνει η κ. Σπυριδοπούλου, ιδιοκτήτρια του starbags.gr, προσφέρονται μόνο αυθεντικά κομμάτια γνωστών εταιρειών- Ρrada, Βurberry, Christian Dior - που πρώτα έχουν ελεγχθεί από ειδικούς συνεργάτες του καταστήματος. Ο χρόνος ενοικίασης μπορεί να είναι για μία ημέρα, ένα Σαββατοκύριακο, μία εβδομάδα, ένα μήνα. Ανάλογα με την κατηγορία της τσάντας και τον χρόνο ενοικίασης υπολογίζεται και το κόστος, ενώ όσες γυναίκες επιθυμούν να αγοράσουν μια μεταχειρισμένη τσάντα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εταιρείας για να δουν τα κομμάτια προς πώληση. Χαρακτηριστικά, μια τσάντα Gucci που η τιμή της στην αγορά ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, κοστίζει 660 ευρώ, ενώ μια δερμάτινη τσάντα Υves Saint Lauren κοστίζει 410 ευρώ.

LΙΝΚ
http://www.starbags.gr

«Επώνυμα» και στο 1/10 της τιμής

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ και όσες δείχνουν προτίμηση στους γνωστούς οίκους μόδας, υπάρχουν και τα καταστήματα Vintage. Τα είδη τους είναι αυθεντικά κομμάτια περασμένων δεκαετιών, ενώ σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων οι τιμές τους είναι λίγο τσιμπημένες. Η κ. Ριάνα Κούνου, ιδιοκτήτρια του «Le Streghe Son Τornate» στο Κολωνάκι, λέει στα «ΝΕΑ»: «Τα ρούχα που έχουμε στο κατάστημα δεν είναι ασήμαντα, αλλά γεννήθηκαν από τους πιο γνωστούς οίκους μόδας του κόσμου». Οι τιμές τους είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με τα ρούχα των γνωστών μόδιστρων που κυκλοφορούν στα πιο ακριβά καταστήματα της πρωτεύουσας- ένα κοστούμι του οίκου Chanel ή ένα ζευγάρι γόβες Ρrada στο κατάστημα της κ. Κούνου κοστίζουν 300 και 100 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στα άλλα καταστήματα 2.500 και 400 ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα, όπως σημειώνει η κ. Κούνου, ανάμεσα στους πελάτες της είναι και πολλοί επώνυμοι που ντύνονται με vintage ρούχα. «Παρ΄όλα αυτά, οι Έλληνες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φοράνε κάτι που το έχουν χρυσοπληρώσει, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς που ντύνονται με αυτού του είδους τα ρούχα».