Lolitopages

Tuesday, July 14, 2009

econews


Μαντέψατε βέβαια ότι πρόκειται για την Ανταρκτική, την πέμπτη κατά σειρά μεγέθους ήπειρο του πλανήτη μας. Θα θέλαμε όμως να σας δείξουμε πώς φαίνεται σε υπέρυθρες δορυφορικές φωτογραφίες. Το άσπρο στην εικόνα είναι χιόνι, το άσπρο/μπλε πάγος και το μαύρο γυμνοί βράχοι.



ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Οποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι;

Εντάξει, ας μη μας πιάνει πανικός. Αν το αλάτι είναι από θάλασσα και από αλυκή μάλιστα, έχει μείνει τόσο πολύ στην υποχρεωτική αποστείρωση που επιβάλλουν οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου ώστε δεν κινδυνεύεις από αυτή την αυθόρμητη ανθρώπινη... εκτόνωση. Αλλο αν οι συνθήκες αποθήκευσης μετά είναι απαράδεκτες. Υπάρχει όμως κάτι άλλο που ακολουθεί πράγματι έναν τέτοιον ανεπιθύμητο κύκλο. Τα πλαστικά υλικά που ρίχνουμε στη θάλασσα συγκεντρώνονται από τα ρεύματα σε κάποιες περιοχές καλύπτοντας μεγάλες θαλάσσιες επιφάνειες. Το υλικό τους αντιδρά με άλλες ουσίες, όπως DDΤ και νοσοκομειακά απόβλητα, παράγοντας τοξικές ουσίες. Αυτές τρώγονται από μέδουσες και μικρά ψαράκια που γίνονται βορά των μεγαλυτέρων, που καταλήγουν στο στομάχι μας μαζί με τις τοξικές ουσίες που πετάξαμε στη θάλασσα προσπαθώντας να τις αποφύγουμε.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ
12 λεπτά Τόσος υπολόγισαν (με ποιον τρόπο άραγε;) ότι είναι ο χρόνος που κατά μέσον όρο χρησιμοποιούμε μια πλαστική σακούλα γεμισμένη με τα καλά του υπερ-μπακάλικου της αρεσκείας μας. Ο χρόνος για να εξαφανιστεί μετά είναι βέβαια πολλαπλάσιος. Ακόμη και οι βιοδιασπώμενες, που είναι από υλικό εύκολα προσβαλλόμενο από μικροοργανισμούς ώστε να παράγονται τελικά άνθρακας, διοξείδιο του άνθρακα και βιομάζα, πρέπει να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον για να διασπασθούν.

Αντίθετα, αν βρεθούν σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου και μικροοοργανισμών, δίνουν μεθάνιο, ένα αέριο πολύ χειρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα αν αφεθεί στην ατμόσφαιρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ
Βάλε ελιά για τα παιδιά σου και μηλιά για την κοιλιά σου.

Ορθότατη η παροιμία! Η ελιά είναι ένα δένδρο που μπορεί να κληροδοτηθεί όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στα εγγόνια, ενώ αντίθετα η μηλιά έχει διάρκεια επιβίωσης που δεν ξεπερνά τη μία γενιά.

Χρήσιμες διευθύνσεις
Το τυρί έχει τρύπες αλλά τρώγεται, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ενα γράμμα με...

τρύπες μπορεί να διαβάζεται; Φαίνεται πως ναι. Ενα ολλανδικό πρόγραμμα που προσφέρεται δωρεάν κάνει να τυπώνονται κείμενα με 20% λιγότερο μελάνι χωρίς απώλειες στην ευκρίνεια.

Στη διεύθυνση www.ecofont.eu/ecofont-en.html

υπάρχει προσφορά για δωρεάν κατέβασμα και η πρόσκληση για βελτίωση αφού προς το παρόν η γραφή είναι καλή για εσωτερική κυρίως χρήση. Ακόμη περισσότερη οικονομία (σε χαρτί αυτή τη φορά) γίνεται και με το πρόγραμμα που δεν αφήνει να τυπώνονται ολόκληρες σελίδες με μία μόνο γραμμή ή με άχρηστες φιοριτούρες επάνω της. Στη διεύθυνση www.printgreener.com

ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;
Τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών καταστρέφονται με τον βρασμό.

Εξαρτάται από το είδος του λαχανικού και το θρεπτικό συστατικό που μας ενδιαφέρει. Ετσι η βιταμίνη C και το φολικό οξύ, που είναι υδατοδιαλυτά, χάνονται όταν τα πράσινα λαχανικά στα οποία περιέχονται βράζουν σε μεγάλους όγκους νερού. Μπορεί κανείς να περιορίσει την απώλεια αν δεν τεμαχίσει τα λαχανικά και αν τα ρίξει στο νερό όταν αυτό έχει βράσει. Ακόμη καλύτερο βέβαια είναι να μαγειρέψει τα λαχανικά στον ατμό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι προτιμότερα από τα ωμά. Π.χ., το μαγείρεμα αυξάνει τη διαθεσιμότητα του λυκοπένιου που περιέχεται στις ντομάτες, ενώ το ίδιο συμβαίνει με άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα βρασμένα καρότα, στα σπαράγγια, στις πιπεριές, στα μανιτάρια, στο σπανάκι και στο λάχανο. Γενικώς πάντως το θέμα του βρασμού των λαχανικών είναι τόσο μπερδεμένο που οι ειδικοί συνιστούν να τα τρώμε όπως μας αρέσουν καθώς έτσι θα φάμε περισσσότερα!