Lolitopages

Wednesday, July 8, 2009

Λάδι και φωτιά στην κουζίνα

Ολοι ξέρουμε ότι όταν πάρει φωτιά κάτι πρέπει να του ρίξουμε νερό για να σβήσει.

Σωστό;

ΛΑΘΟΣ!

Νερό ρίχνουμε μόνο όταν καίγεται κάτι στερεό: κάρβουνο, ξύλο, ρούχα, βαμβάκι, πλαστικά κλπ.

Εάν καίγονται καλώδια μπορεί νά χειροτερέψουμε την κατάσταση ή και να πάθουμε ηλεκτροπληξία.

Και εάν καίγεται πετρέλαιο ή λάδι τότε το να ρίξουμε νερό είναι μία μοιραία κίνηση. Δημιουργούμε μία βόμβα πού γίνεται επικίνδυνη όχι μόνο για το σπίτι αλλά και για εμάς τους ίδιους. Το νερό ερχόμενο σε επαφή με το υγρό, ατμοποιείται και τινάζει τα αναμμένα λάδια ψηλά (θυμηθείτε το τίναγμα που κάνει μία σταγόνα όταν πέσει στο τηγάνι. Τότε το καιόμενο υλικό απλώνει, έρχεται σε ἐπαφή με το οξυγόνο και το αποτέλεσμα είναι μία πύρινη λαίλαπα.

Ο σωστός τρόπος να σβήσουμε ένα τηγάνι που το ξεχάσαμε και άναψε το λάδι του, είναι ο εξής:

- Μένουμε ψύχραιμοι.

- Σβήνουμε το μάτι.

- ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ.

- Παίρνουμε μία πετσέτα, τήν βρέχουμε, τήν στίβουμε καλά και σκεπάζουμε με αυτήν το αναμμένο σκεύος.

- Περιμένουμε για αρκετή ώρα για να σιγουρευτούμε ότι η θερμοκρασία έπεσε αρκετά. Δαφορετικά αν σηκώσουμε την πετσέτα γρήγορα, το λάδι μπορεί να ξανα-ανάψει.

Δείτε στο βίντεο τι θα συμβεί αν ρίξετε νερό, επειδή τα χάσατε.