Lolitopages

Friday, July 31, 2009

Ηλιακό αεροπλάνο θα επιχειρήσει να πετάξει το γύρο του κόσμου

Με την ενέργεια της λιακάδας
Ηλιακό αεροπλάνο θα επιχειρήσει να πετάξει το γύρο του κόσμου

ΑΠΕ
Το Solar Impulse σχεδιάστηκε να πετά αδιάκοπα μέρα και νύχτα

Ζυρίχη

Έχει το άνοιγμα φτερών ενός Boeing 747, ζυγίζει όμως όσο ένα αυτοκίνητο. Το Solar Impulse («ηλιακή παρόρμηση»), το πρωτότυπο ενός ηλιακού αεροπλάνου που θα επιχειρήσει να πετάξει το γύρο του κόσμου το 2012, παρουσιάστηκε την Παρασκευή έξω από τη Ζυρίχη.

Το ελικοφόρο αεροπλάνο αντλεί ενέργεια από 12.00 ηλιακές κυψέλες και μπορεί να πετά μέρα και νύχτα, χάρη σε μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών που αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια.

«Χθες ήταν όνειρο. Σήμερα είναι αεροπλάνο. Αύριο θα είναι πρεσβευτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δήλωσε ο Ελβετός εμπνευστής του Solar Impulse, Μπερτράν Πικάρ, ο οποίος έγινε διάσημος το 1999 όταν έκανε με αερόστατο το γύρο της υδρογείου χωρίς στάση.

Το πρωτότυπο παρουσιάστηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντίμπεντορφ, έξω από τη Ζυρίχη, ενώπιον περίπου 800
προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτο. Η Deutsche Bank, η εταιρεία ρολογιών Omega και η μεγάλη ελβετική εταιρεία χημικών Solvay καλύπτουν μεταξύ άλλων το κόστος των 70 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του αεροπλάνου.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια δουλειάς από μια ομάδα 70 ανθρώπων για να κατασκευαστεί αυτό το αεροπλάνο από ανθρακόνημα, το οποίο έχει κατασκευαστές του άνοιγμα φτερών 63,4 και βάρος 1.600 κιλά. Αποδίδει ισχύ μόλις 40 ίππων και σχεδιάστηκε να πετά με μέση ταχύτητα μόλις 70 χλμ/ώρα.

Έπειτα από μια δοκιμαστική πτήση στην Ελβετία που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του χρόνου, μια πρώτη νυκτερινή πτήση προβλέπεται για το 2010.

Το 2012 το αεροπλάνο θα επιχειρήσει να πετάξει το γύρο του κόσμου με πέντε ενδιάμεσες στάσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press