Lolitopages

Tuesday, December 29, 2009

Τα 7 αμαρτήματα του προϋπολογισμού


Η οριστική μορφή ως προς τους αριθμούς θα δοθεί με την ψήφιση δύο νομοσχεδίων την άνοιξη

Τα 7 αμαρτήματα του προϋπολογισμού

Αναπάντητα μένουν τα 2 ερωτήματα για τους φόρους, τους μισθούς και τις συντάξεις


ΥΣΤΕΡΑ από πέντε ημέρες διαδοχικών μονολόγων η Βουλή υπερψήφισε την Τετάρτη το βράδυ τον προϋπολογισμό του 2010, στον οποίο- για πρώτη ίσως φορά- τα νούμερα και οι πολιτικές αποφάσεις για τους φόρους, τους μισθούς και τις συντάξεις αλλάζουν ημέρα με την ημέρα. Θα πάρουν
την τελική τους μορφή με την ψήφιση δύο κρίσιμων νομοσχεδίων για την οικονομία και την κοινωνία- του φορολογικού και του ασφαλιστικού-, τα οποία ηκυβέρνηση προγραμματίζει να έχει έτοιμα την άνοιξη.
Νωρίτερα, στα μέσα Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φιλοδοξεί να καταθέσει στη Βουλή
το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας 2010-2013, στο οποίο θα αποτυπώνει το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος από 9,1% το 2010 σε 3% του ΑΕΠ το 2013.
Ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία θα ξεκινήσει επί της ουσίαςμετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα μεγάλα θέματα όμως ήδη άνοιξαν:

1 Αφορολόγητο με αποδείξεις: O υπουργός κάλεσε προχθές τους φορολογουμένους να μαζεύουν από την Πρωτοχρονιά αποδείξεις από αγορές ή υπηρεσίες, καθώς στις προθέσεις του είναι το μέτρο αυτό να συνδεθεί με το αφορολόγητο όριο που θα ισχύει για κάθε φορολογούμενο. Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι ποιες αποδείξεις από αγορές, πληρωμές (π.χ. διδάκτρων, γιατρών κτλ.) πρέπει να κρατούν οι φορολογούμενοι. Το σενάριο προβλέπει ότι για να έχεις αφορολόγητο 12.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσεις στη δήλωσή σου ίσης αξίας αποδείξεις εφόσον το εισόδημά σου υπερβαίνει τις 30.000 ή 40.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή η κυβέρνηση ζητεί από τα υψηλά εισοδήματα να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο όριο, διαφορετικά θα το χάσουν.

2 Προκαταβολή ΦΜΑΠ: Παρ΄ ότι η επιστροφή του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) προαναγγέλθηκε, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δώσει κίνητρα (έκπτωση φόρου, προεξόφληση με τις σημερινές χαμηλές αντικειμενικές αξίες) ώστε να προεισπράξει τον ΦΜΑΠ και για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πακέτο μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων που εξήγγειλε μία ημέρα προτού αρχίσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή είπε ότι θα καλέσει τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να προπληρώσουν τον ΦΜΑΠ για τα επόμενα, π.χ., 5 ή 10 χρόνια.

3 Αύξηση εμμέσων φόρων: Η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι η πιο πρόσφορη, άμεση και γρήγορη λύση για κάθε υπουργό Οικονομικών που θέλει να αυξήσει άμεσα τα έσοδά του. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι έμμεσοι φόροι (πλην ΦΠΑ) θα αυξηθούν κατά 5,7% και θα επιβαρυνθούν ποτά και τσιγάρα. Ωστόσο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που θα ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά. 4 Επιστροφή φόρων: Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το Δημόσιο να καταφύγει στη λύση να μην επιστρέφει φόρους που τυχόν δικαιούνται πολίτες και επιχειρήσεις μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων την άνοιξη. Ωστόσο η απορία παραμένει: Οι επιχειρήσεις που είχαν εφέτος μειωμένα κέρδη δικαιούνται επιστροφή φόρου, καθώς πέρυσι είχαν πληρώσει προκαταβολικά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Θα τους επιστραφούν οι φόροι ή θα αυξηθεί και πάλι η παρακράτηση (προκαταβολή φόρου), που σήμερα ανέρχεται στο 80% για τις ΑΕ, έτσι ώστε το Δημόσιο να «ισοφαρίσει» την οφειλή;

5 Περικοπές μισθών: Ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση κατά 1,5% των μισθών και των συντάξεων και του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας κατά 3,5%, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αρχικά από το Λονδίνο, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ, την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, απόφαση που οδηγεί στη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 3%-4% το 2010. Τη δήλωσή του επιβεβαίωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά η εισοδηματική πολιτική θα καθοριστεί τον Ιανουάριο. Η μείωση των επιδομάτων θα συνδυαστεί με περικοπές στα έξοδα για μετακινήσεις και υπερωρίες και συμμετοχή σε επιτροπές.

6 Τι θα γίνει με τις συντάξεις: Το κρίσιμο όμως ερώτημα που δεν απαντήθηκε είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και αν κινδυνεύουν οι συντάξεις και το εφάπαξ. Στους αριθμούς οι επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία περικόπτονται κατά 12,4%, ενώ η κρατική ενίσχυση προς το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένωντον ΟΑΕΕ- περιορίζεται κατά 44,4% σε μια εποχή που οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ υπάρχει η ανάγκη καταβολής ενισχύσεων 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο στον προϋπολογισμό εγγράφηκαν μόλις 550 εκατ. ευρώ.

7 Φόρος για τα Ταμεία: Την απάντηση καλείται να δώσει ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος , ο οποίος στον διάλογο για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος ανήγγειλε την πλήρη ασφάλιση και ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία 100.000 μεταναστών, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων (όπως ο υπολογισμός τους επί του τζίρου) και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου υπέρ των Ταμείων που θα χρηματοδοτήσει αρχικά το Ταμείο Αλληλεγγύης. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το μέτρο αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και του διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, απάντησε ότι ήδη στον προϋπολογισμό προβλέπεται η καταβολή υπέρ των Ταμείων του 4% των συνολικών εσόδων του 2010 από τον ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ.