Lolitopages

Thursday, December 17, 2009

«Αθώα» τα κινητά για όγκους στον εγκέφαλο

Η μακροχρόνια μελέτη διενεργήθηκε σε σκανδιναβικές χώρες

Δεδομένης της ευρείας χρήσης κινητών παγκοσμίως, οι δανοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι απαιτούνται και άλλες μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με το ζήτημα σύνδεσης της ακτινοβολίας των τηλεφώνων με την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια πολύ μεγάλη μελέτη στη Σκανδιναβία, η οποία διήρκεσε 30 χρόνια, «αθωώνει» τα κινητά τηλέφωνα σχετικά με την πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο.

Ειδικοί της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας και συνεργάτες τους ανέλυσαν την ετήσια συχνότητα εμφάνισης δύο διαφορετικών μορφών όγκου του εγκεφάλου, του γλοιώματος και του μηνιγγιώματος, σε ενηλίκους ηλικίας 20-79 ετών από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Οι ερευνητές «σάρωσαν» όλα τα αρχεία των συγκεκριμένων χωρών σχετικά με τον καρκίνο, τα οποία θεωρούνται από τα πιο ενημερωμένα σε παγκόσμιο επίπεδο, για μια πολύ μεγάλη περίοδο, από το 1974 ως το 2003. Οπως φάνηκε, μέσα στις τρεις αυτές δεκαετίες 60.000

άτομα διαγνώσθηκαν με όγκο στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε σημαντικά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο εμείς παρατηρήσαμε μια μικρή, σταθερή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο,η οποία ξεκίνησε από το 1974, πολύ προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα».

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την ανάλυση, από το 1974 ως το 2003 τα ποσοστά γλοιώματος παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 0,5% ετησίως για τους άνδρες και του 0,2% ετησίως για τις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά το μηνιγγίωμα κατεγράφη αύξηση κατά 0,8% ετησίως μεταξύ των ανδρών. Παρ΄ ότι στις γυναίκες μετά τα μέσα του 1990 κατεγράφη αύξηση των ποσοστών μηνιγγιώματος της τάξεως του 3,8% ετησίως, οι ερευνητές τονίζουν ότι η αύξηση αυτή αφορούσε γυναίκες άνω των 60 ετών, οι οποίες θεωρούνται ούτως ή άλλως ομάδα «υψηλού κινδύνου» για όγκους στον εγκέφαλο.

Παράλληλα, από τη δεκαετία του 1990 και μετά η πρόοδος που συνετελέσθη στις μεθόδους απεικόνισης του εγκεφάλου οδήγησε και σε καλύτερη διάγνωση σχετικά με την ύπαρξη όγκων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Νational Cancer Ιnstitute». Και συμπληρώνουν ότι «δεν εμφανίστηκε σημαντική αλλαγήστη συχνότητα εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο από τα μέσα του 1990 ως το 2003,δεδομένου μάλιστα ότι ένας όγκος μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται πέντε ως δέκαχρόνια πριν από τη διάγνωση». Π ρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της σύνδεσης της χρήσης κινητών τηλεφώνων με τον καρκίνο αποτελεί ένα πολύ «καυτό» πεδίο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως υπάρχει τέτοιου είδους σχέση, ενώ τα αποτελέσματα άλλων απορρίπτουν τη σύνδεση. Πάντως και οι ερευνητές από τη Δανία, επικεφαλής των οποίων ήταν η Ιζαμπέλ Ντελτούρ, υπογραμμίζουν ότι δεδομένης της πολύ μεγάλης χρήσης κινητών τηλεφώνων σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούνται και άλλες μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με το ζήτημα, κυρίως επειδή η μεγάλη «έκρηξη» στη χρήση των συσκευών ξεκίνησε σε πολλές χώρες στο τέλος της δεκαετίας του 1990.