Lolitopages

Saturday, December 12, 2009

Αρειανά βακτήρια ταξίδεψαν στη Γη με μετεωρίτη


ΛΟΝΔΙΝΟ Επιστήμονες της ΝΑSΑ πιστεύουν ότι βακτήρια τα οποία προέρχονταν από τον Κόκκινο Πλανήτη έφθασαν στη Γη με έναν μετεωρίτη ο οποίος συνετρίβη στην Ανταρκτική πριν από 13.000 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά τον εντοπισμό απολιθωμένων υπολειμμάτων των βακτηρίων σε τμήματα του μετεωρίτη, ο οποίος πιθανότατα αποκόπηκε από τον Αρη πριν από 16 εκατ. χρόνια, όταν σχηματιζόταν το ηλιακό σύστημα.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης, που ονομάζεται Αllen Ηills 84001, έλαβε περίοπτη θέση στα ΜΜΕ το 1996, όταν βρέθηκαν απολιθώματα βακτηρίων εντός του. Αρχικά οι επιστήμονες πίστεψαν ότι επρόκειτο για γήινα βακτήρια τα οποία επιμόλυναν τον βράχο όταν εκείνος «κοιμόταν» επί μακρόν στην παγωμένη Ανταρκτική.

Ωστόσο σε μια νέα έκθεση της ΝΑSΑ αναφέρεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι τα βακτήρια προέρχονταν από τον Αρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Sun». Οι ερευνητές ανακάλυψαν δίσκους ανθρακικού άλατος και μικροσκοπικούς κρυστάλλους μαγνητίτη μέσα στον διαστημικό βράχο με χρήση ηλεκτρονικών μικροσκοπίων υψηλής ανάλυσης, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα πριν από κάποια χρόνια. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ασυνήθιστες χημικές ιδιότητες στον μετεωρίτη, οι οποίες πιθανόν είναι να αποτελούν ενδείξεις αλληλεπίδρασης με την ύπαρξη νερού στον Κόκκινο Πλανήτη πριν από περισσότερα από 3,5 δισ. έτη. Τα ευρήματα θα ανακοινωθούν από τη ΝΑSΑ μέσα στις επόμενες ημέρες.