Lolitopages

Wednesday, December 2, 2009

Τo CΕRΝ... ξαναζωντάνεψε

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

Τμήμα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRΝ, ο οποίος τέθηκε και πάλι σε λειτουργία ύστερα από 14 μήνες «σιωπής» εξαιτίας βλάβης (ΑΡ/ ΚΕΥSΤΟΝΕ, ΜΑRΤΙΑL ΤRΕΖΖΙΝΙ)

ΓΕΝΕΥΗ Ενθουσιασμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων του CΕRΝ καθώς ετέθη και πάλι σε λειτουργία ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LΗC) ύστερα από 14 μήνες «σιωπής» εξαιτίας βλάβης. Προχθές Δευτέρα δέσμες πρωτονίων κινήθηκαν προς αντίθετες κατευθύνσεις μέσα στη σήραγγα του LΗC, μήκους 27 χιλιομέτρων, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, με αποτέλεσμα να παραχθούν οι πρώτες τυχαίες συγκρούσεις πρωτονίων.

Οι συγκρούσεις αυτές ήταν χαμηλής ενέργειας· οι κατευθυνόμενες συγκρούσεις υψηλής ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου μέσα σε 10 ημέρες, ενώ από τα τέλη του 2010 θα ξεκινήσουν και οι συγκρούσεις πυρήνων μολύβδου αντί πρωτονίων.

Το πρώτο αυτό βήμα χαρακτηρίστηκε σε κάθε περίπτωση «μεγάλο επίτευγμα» από εκείνους οι οποίοι εργάζονται στο μεγαλύτερο πείραμα Φυσικής που έχει διεξαχθεί ως σήμερα. Βέβαια το πραγματικό τεστ για τους επιστήμονες αλλά και για τον Επιταχυντή αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του 2010, όταν θα επιχειρηθεί η αναπαραγωγή των συνθηκών που επικρατούσαν ελάχιστα τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου πριν από το Βig Βang.

Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να λάβουν νέα στοιχεία σχετικά με τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, καθώς και για το αποκαλούμενο «σωματίδιο του Θεού», το μποζόνιο Χιγκς, το οποίο πιστεύεται ότι δίνει την απάντηση σχετικά με το πώς η ύλη αποκτά μάζα.