Lolitopages

Thursday, December 24, 2009

Σύντομα στα ίχνη της «Πανδώρας»

Μια αστρονόμος εξηγεί πόσο εφικτό είναι το σενάριο της ταινίας «Αvatar»


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα εντοπίσουν έναν πλανήτη ικανό να φιλοξενήσει ζωή, όπως η εικονιζόμενη Πανδώρα της ταινίας «Αvatar», η οποία έχει εντυπωσιάσει κριτικούς και κοινό

Μπορεί ο πλανήτης Πανδώρα στον οποίο ζει η φυλή των Νa΄vi να υπάρχει μόνο στο τρισδιάστατο σύμπαν του Χόλιγουντ, μια κορυφαία επιστήμονας όμως υποστηρίζει ότι είναι πλέον θέμα χρόνου για να ανακαλύψουμε και την Πανδώρα που υπάρχει στο πραγματικό Σύμπαν...

Η αστρονόμος (και κυνηγός πλανητών) Λίζα Καλτενέγκερ του Ηarvard-Smithsonian Centre of Αstrophysics θεωρεί ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που θα τεθεί σε τροχιά το 2014 θα καταφέρει πολύ γρήγορα να εντοπίσει πλανήτες που θα έχουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξουν την εμφάνιση, την επιβίωση και την ανάπτυξη της ζωής. «Αν η Πανδώρα υπάρχει, πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία όχι μόνο θα την εντοπίσουμε αλλά θα καταφέρουμε να μελετήσουμε και την ατμόσφαιρά της»δηλώνει η Καλτενέγκερ.

Ως σήμερα έχουμε εντοπίσει πολλούς εξωηλιακούς πλανήτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γίγαντες αερίου σαν τον Δία, στους οποίους δεν επικρατούν συνθήκες που να ευνοούν την ανάπτυξη μορφών ζωής όπως αυτές που υπάρχουν στη Γη. Αν όμως ένας από αυτούς τους γίγαντες βρίσκεται μέσα στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη», δηλαδή ούτε πολύ κοντά αλλά ούτε πολύ μακριά από το μητρικό του άστρο ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, κάποιος βραχώδης δορυφόρος του είναι πιθανόν να διαθέτει ζωή.

«Ορισμένοι από αυτούς τους βραχώδεις δορυφόρους λοιπόν δεν αποκλείεται να έχουν μέγεθος και συνθήκες ανάλογες με της Γης» αναφέρει η επιστήμονας, η οποία θεωρεί ότι οΤζέιμς Κάμερον, δημιουργός της ταινίας «Αvatar», μας δείχνει τον δρόμο για την εκκίνηση της αναζήτησης. Η Πανδώρα βρίσκεται στο ηλιακό σύστημα γύρω από το άστρο Αλφα Κενταύρου Α, που βρίσκεται σε απόσταση 4,37 ετών φωτός από εμάς και είναι το κοντινότερο στο δικό μας αστρικό σύστημα. «Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου James Webb οι επιστήμονες θα καταφέρουν πολύ γρήγορα και να εντοπίσουν την παρουσία μικρών πλανητών και δορυφόρων στον Αλφα Κενταύρου Α αλλά και να αναζητήσουν την παρουσία εκεί στοιχείων που συνδέονται με τη ζωή όπως νερό, οξυγόνο, μεθάνιο κτλ.»καταλήγει η Καλτενέγκερ.