Lolitopages

Tuesday, December 15, 2009

Τα Windows και η "Μαύρη Οθόνη του Θανάτου"



Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Microsoft, διαψεύδει τους ισχυρισμούς που θέλουν το φαινόμενο της Black Screen of Death να οφείλεται στις πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας της εταιρείας

Μετά από αναρίθμητες αναφορές, η Microsoft προέβη σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη “Μαύρη οθόνη του θανάτου” και τους ισχυρισμούς της βρετανικής εταιρείας Prevx ότι το πρόβλημα οφείλεται στις ενημερώσεις ασφαλείας που διέθεσε η Microsoft στις 10 Νοεμβρίου 2009. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Microsoft διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Prevx χωρίς όμως να δίνει σαφείς διευκρινήσεις.

Μετά το τελευταίο patch που διέθεσε η Microsoft στις 10 Νοεμβρίου 2009, μεγάλος αριθμός χρηστών άρχισαν να κάνουν αναφορές για την τρομακτική μαύρη οθόνη. Η Black Screen of Death προκαλεί μόνιμο πάγωμα στον προσβεβλημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ σβήνει τα πάντα εκτός -σε μερικές περιπτώσεις- από ένα ανοιχτό My Computer παράθυρο.

Όπως ισχυρίζεται η Prevx, το φαινόμενο επηρεάζει τη Registry των Windows πραγματοποιώντας αλλαγές στην Access Control List (ACL), μια λίστα με άδειες ενός logged-on χρήστη. H ACL επικοινωνεί με τα registry keys, δημιουργώντας αντικείμενα στο desktop, όπως μια sidebar. Παρόλα αυτά, τα πιο πρόσφατα patches φαίνεται επηρεάζουν τα συγκεκριμένα registry keys, κάτι που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι ορισμένες εγκατεστημένες εφαρμογές δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τρέξουν κανονικά.

Η Prevx, στις 27 Νοεμβρίου 2009, είχε δημοσιεύσει στο επίσημο bolg της ότι οι χρήστες που εγκατέστησαν στους υπολογιστές τους τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας της Microsoft ή που έτρεξαν προγράμματα αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού –ακόμα και της ίδιας της Prevx- ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της “Μαύρης Οθόνης”. Στη συνέχεια, η εταιρεία –η οποία ήταν η πρώτη που ανέφερε το πρόβλημα- ισχυρίστηκε ότι είχε αναπτύξει η ίδια ένα διορθωτικό, προτρέποντας όσους αντιμετώπιζαν το εν λόγω πρόβλημα να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό της.

Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κένερλι της Prevx, “οι αιτίες για το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να είναι πολλές. Όμως, αν τα προβλήματα της μαύρης οθόνης άρχισαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από μια ενημέρωση των Windows, τότε η λύση μας έχει πολλές πιθανότητες να λειτουργήσει. Συνέχισε λέγοντας ότι “η εταιρεία μας εντόπισε τουλάχιστον 10 διαφορετικά σενάρια που προκαλούν τις ίδιες συνθήκες της ‘Μαύρης οθόνης του θανάτου’”.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το φαινόμενο της “Μαύρης οθόνης” επηρεάζει όλες τις εκδόσεις των Windows, συμπεριλαμβανομένων των XP, Vista και 7.

Από την άλλη, η Microsoft υπογραμμίζει ότι όσοι χρήστες αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν, το συντομότερο δυνατό, στοτμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας.