Lolitopages

Thursday, December 3, 2009

Μετά από ένα χρόνο προβλημάτων, ο LHC κάνει παγκόσμιο ρεκόρ

Τα προβλήματα με τον Large Hadron Collider κατάφεραν να διορθωθούν και να ξεκινήσουν εκ νέου οι δοκιμές

Μετά από ένα χρόνο τεχνικών προβλημάτων, αρνητικής δημοσιότητας και αργών ταχυτήτων, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων επέστρεψε για την “εκδίκησή” του.

Ο μεγαλύτερος επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων κατέρριψε χτες, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009, το ρεκόρ ισχύος, καταρρίπτοντας την πρωτιά που κατείχε το αμερικάνικο Fermilab.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) σε επίσημη δήλωσή του ανακοίνωσε ότι “ο LHC έγινε σήμερα ο επιταχυντής σωματιδίων με την υψηλότερη ενέργεια σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας επιταχύνει τις δίδυμες δεσμίδες πρωτονίων στην ενέργεια των 1,8 TeV, τις πρώτες πρωινές ώρες”.

Σύντομα με τους ειδικούς, το σημαντικό αυτό επίτευγμα πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση πειραμάτων με απώτερο σκοπό την κατανόηση των συνθηκών που επικράτησαν όταν δημιουργήθηκε το Σύμπαν.

Οι επιστήμονες στο CERN δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αφού κατάφεραν να πετύχουν το νέο αυτό ρεκόρ μόλις 10 ημέρες μετά την επαναλειτουργία του LHC. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι αναμένεται να περάσει πολύς καιρός μέχρι να καταφέρουν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα τους αποκαλύψουν τα μυστικά του σύμπαντος.