Lolitopages

Thursday, December 24, 2009

«Εξαφανίστηκαν» 12 ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της Ερυθραίας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ Την περίεργη εξαφάνιση- κυριολεκτικώς... «ομαδική»- 12 ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Ερυθραίας ερευνά τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία της Κένυας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ερυθραίας βρισκόταν την περασμένη Κυριακή στο Ναϊρόμπι, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Cecafa, ποδοσφαιρικού τουρνουά όπου λαμβάνουν μέρος οι εθνικές ομάδες των χωρών από την Ανατολική και την Κεντρική Αφρική. Μετά τον αποκλεισμό της, η αποστολή ετοίμασε τις αποσκευές της για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Οταν, όμως, το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα προσγειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα, διαπιστώθηκε ότι από μια αποστολή που αριθμούσε συνολικά 25 μέλη μόλις 13 άτομα επέβαιναν σε αυτό. Αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό οι αστυνομικές Αρχές της Κένυας, προκειμένου να εντοπίσουν τους 12 αγνοουμένους.

Και ενώ στην αρχή οι περισσότεροι φοβήθηκαν για πιθανή εγκληματική ενέργεια του τύπου «ομαδική απαγωγή», οι εκτιμήσεις των Αρχών συγκλίνουν στο ότι ο λόγος της εξαφάνισης ενδέχεται να είναι πολύ πιο απλός: η παράνομη μετανάστευση. Είναι πολύ πιθανόν, όπως οι Κενυάτες αφήνουν να διαρρεύσει, οι 12 ποδοσφαιριστές να ακολούθησαν το παράδειγμα χιλιάδων νέων συμπατριωτών τους οι οποίοι φεύγουν παράνομα από τη χώρα, ζητώντας πολιτικό άσυλο σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Οι λόγοι της μετανάστευσης είναι κυρίως η φτώχεια που μαστίζει την Ερυθραία, αλλά και η εξαιρετικά σκληρή πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Αμυνας της χώρας σε ό,τι αφορά στους άρρενες πολίτες. Ο πρόεδρος Ησαΐας Αφεβέρκι με νομοσχέδιο που πέρασε εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιβάλει κάτι πρωτοφανές στα στρατολογικά χρονικά: την ισόβια στρατιωτική θητεία(!) για όλους τους άνδρες«μέχρι νεωτέρας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αθλητές της Ερυθραίας, μιας χώρας η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1993, εξαφανίζονται ενώ βρίσκονται σε ξένο έδαφος.

Το 2006 τέσσερις παίκτες της ομάδας «Ρεντ Σι» («Ερυθρά Θάλασσα») εξαφανίστηκαν εξίσου μυστηριωδώς στο Ναϊρόμπι μετά το τέλος ενός αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ της Αφρικής, ενώ το 2008 έξι δρομείς της ομάδας στίβου της χώρας ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Σκωτία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανωμάλου Δρόμου.

Η νιγηριανή αστυνομία πιστεύει πως οι 12 αγνοούμενοι έχουν κρυφτεί στην περιοχή Ιστλι, μια περιοχή κοντά στο Ναϊρόμπι όπου ζουν συγκεντρωμένοι πολλοί μετανάστες από την Ερυθραία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τους ανακαλύψει. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ερυθραίας Αλί Αμπντου δήλωσε στο ΒΒC ότι και οι 12 λιποτάκτες«είναι καλοδεχούμενοι πίσω, παρ΄ όλο που πρόδωσαν την πατρίδα τους».