Lolitopages

Saturday, March 21, 2009

Ο Ομπάμα χαιρέτισε την υπερψήφιση της φορολόγησης των «μπόνους»





Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε χθες, Πέμπτη, την υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των μπόνους των στελεχών επιχειρήσεων, οι οποίες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, λέγοντας ότι «αντανακλά ακριβώς» την οργή που προκάλεσε η καταβολή τέτοιων μπόνους σε στελέχη της ασφαλιστικής εταιρείας AIG, η οποία γλίτωσε από τη χρεοκοπία με κεφάλαια του κράτους.

«Τώρα το σχέδιο νόμου μεταφέρεται στη Γερουσία και ανυπομονώ να φτάσουμε στο τελικό στάδιο, το οποίο θα εξυπηρετήσει ως ένα ισχυρό μήνυμα στα στελέχη που διοικούν αυτές τις εταιρείες ότι τέτοιες αποζημιώσεις δεν θα γίνονται ανεκτές», σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λος Άντζελες.

«Μπορούμε να θυμώνουμε όσο θέλουμε, αλλά (...) πρέπει να εργαστούμε για να βγούμε από αυτήν την τεράστια ακαταστασία που δημιουργήθηκε στο οικονομικό σύστημα», δήλωσε επίσης ο Ομπάμα σε συγκέντρωση στο Λος Άντζελες, στην οποία παρευρίσκονταν 1.100 άνθρωποι.

«Καταλαβαίνω πόσο θυμωμένοι είναι όλοι για αυτό το θέμα των μπόνους της AIG. Εγώ έχω εξοργιστεί. Αλλά η ρύθμιση του συστήματος απαιτεί να κατανοήσουμε ότι αν οι τράπεζες δεν δανείζουν (...) τότε οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να επενδύουν και δεν θα μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

«Ξέρουμε ότι η ρύθμιση της κρίσης αυτής - να σπάσουμε τον κύκλο της πτώσης της αξίας των ακινήτων και της ανόδου των κατασχέσεων - είναι το κλειδί για να ρυθμίσουμε την οικονομία μας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα δουν την αποκατάσταση της οικονομίας τους εντός του επόμενου ή των δύο επόμενων ετών.

«Μόλις αρχίσουμε να βλέπουμε την οικονομία να αποκαθίσταται -και ελπίζω ότι στη διάρκεια του ενός ή των δύο ερχόμενων ετών θα έχουμε ξαναρχίσει να προχωράμε, να ξανανεβαίνουμε- αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το δρόμο για να μειώσουμε τα ελλείμματα», σημείωσε.

«Ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, και σε ολόκληρη τη χώρα», αλλά «θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά. Η χώρα μας θα βγει από αυτό πιο δυνατή και περισσότερο ακμάζουσα, σας το εγγυώμαι. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χρόνο θα πάρει αυτό, ούτε ποια εμπόδια θα αντιμετωπίσουμε, όμως σας υπόσχομαι αυτό: οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας», κατέληξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ