Lolitopages

Monday, March 2, 2009

Μυστικά για ψαγμένους… hackers!

Μυστικά για ψαγμένους… hackers! Ή μάλλον ευκολίες…
Ποτέ άλλοτε μία λέξη δεν ήταν τόσο παρεξηγημένη. Αναφερόμαστε στους hackers, οι οποίοι για τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου αποτελούν συνώνυμο της παρανομίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική. Οι hackers είναι εραστές της τεχνολογίας, αναζητούν τα όρια κάθε συσκευής, software και συστήματος, όχι όμως για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη ή να βλάψουν κάποιον. Αντίθετα, στόχος τους είναι η βελτίωση κάθε προϊόντος, ιδανικά χωρίς κανένα κόστος για τον τελικό χρήστη.

Τίτλος τιμής είναι, λοιπόν, ο χαρακτηρισμός “hacker”, ωστόσο για να τον κατακτήσει κάποιος απαιτούνται προηγμένες γνώσεις προγραμματισμού και πολυετής εξάσκηση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας, βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά του hardware, του software αλλά και της εμπειρίας σας στο Internet. Πράγματα τα οποία πολλές εταιρείες δεν θέλουν να τα γνωρίζετε, ωστόσο ούτε παράνομα είναι ούτε βλάπτουν κάποιον. Και σε τελική ανάλυση, αυτός ακριβός είναι ο στόχος ενός hacker…

Hacker vs Cracker
Αν και στα τηλεοπτικά παράθυρα η έννοια “hacker” είναι συνώνυμη της παρανομίας, ο σωστός όρος είναι “cracker”. Οι μέθοδοι των crackers είναι παρεμφερείς με εκείνες των hackers, ωστόσο ο απώτερος στόχος τους είναι εντελώς διαφορετικός. Ενώ οι hackers έχουν… καλό σκοπό, οι crackers αποσκοπούν στο οικονομικό όφελος αλλά και στο να προκαλέσουν ζημιές σε τελικούς χρήστες και επιχειρήσεις. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ακούσετε για… hackers που παραβίασαν τραπεζικούς λογαριασμούς, φιλτράρετε την πληροφορία, καθώς πιθανότατα δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
iPhone Reloaded!
> Δυσκολία:


Υπόδειγμα ευχρηστίας, το περιβάλλον λειτουργίας του QuickPwn κάνει το jailbreak του iPhone (3G)… παιχνίδι.

Αν και εξαρχής τα χαρακτηριστικά του iPhone δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, με την προσθήκη των πραγματικά χιλιάδων διαθέσιμων εφαρμογών τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά προς το καλύτερο. Για να μπορέσετε όμως να εγκαταστήσετε όλες τις εφαρμογές (συμπεριλαμβανομένων και τωνανεπίσημων), είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μία διαδικασία γνωστή ως jailbreak.
Πώς γίνεται το jailbreak; Πολύ εύκολα και με τη βοήθεια του QuickPwn, που μπορείτε να το κατεβάσετε από τη διεύθυνσηhttp://www.quickpwn.com. Μέσα από ένα πολύ εύχρηστο περιβάλλον το jailbreak μιας συσκευής γίνεται πολύ γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεται είναι το αρχείο του firmware 2.0.2 του iPhone και να έχει προηγηθεί αναβάθμιση της συσκευής με αυτό μέσω iTunes. Επίσης, μην αμελήσετε να ζητήσετε την εγκατάσταση των εφαρμογών Installer και Cydia.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η συσκευή σας θα πραγματοποιήσει επανεκκίνηση και θα μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε και ανεπίσημες εφαρμογές μέσω των Installer και Cydia. Σημειώνουμε ότι η διαδικασία λειτουργεί απρόσκοπτα τόσο στο iPhone 3G όσο και στο πρώτο iPhone.

Mac OS X με… πλάγια μέσα
> Δυσκολία:


Desktop από ένα “αμαρτωλό” notebook, που δάγκωσε το απαγορευμένο… apple! Για την ακρίβεια, τη “χακεμένη” έκδοση iAtkos του Mac OS X Leopard

Τι καλά που θα ήταν να πουλούσε η Apple το ωραίο της λειτουργικό για όλα τα PCs… ειδικά τώρα πια που και τα Mac στηρίζονται σε επεξεργαστές Intel… Η αλήθεια είναι ότι αυτό γίνεται. Μπορείτε, δηλαδή, να εγκαταστήσετε Mac OS X στο PC σας, αλλά όχι χωρίς εμπόδια και φυσικά χωρίς καμία (ή σχεδόν καμία) υποστήριξη, αφού το όλο πράγμα είναι εντελώς ανεπίσημο.
Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν “χακεμένες” εκδόσεις των λειτουργικών και κυρίως των Tiger (Mac OS X 10.4.x) και Leopard(10.5.x), εκ των οποίων το πρώτο και παλιότερο προσανατολίζεται κυρίως σε παλιά συστήματα και notebooks παλιότερης αρχιτεκτονικής Centrino και σε επεξεργαστές Pentium M, ενώ το νεότερο Leopard απευθύνεται σε σύγχρονα PCs.
Ένα κάθετο site για το γλυκό κόσμο των Mac-wannabees είναι το
http://www.osx86project.org, το οποίο περιέχει πολλούς οδηγούς σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε. Βασικά, το ζήτημα είναι φαινομενικά απλό: βρίσκετε σε torrent sites μια “πειραγμένη” διανομή του Mac OS (η έκδοση “Kalyway” είναι η πιο δοκιμασμένη, ενώ αρκετά διαδεδομένη είναι και η “iAtkos”), την εγκαθιστάτε στο PC σας και… voila! Στην πραγματικότητα, έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε notebooks, και μάλιστα σε μοντέλα με hardware παρόμοιο με εκείνο των Mac. Έπειτα, δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κανονικά updates, ούτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά το Boot Camp της Apple, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο περιφερειακό απλώς θα αρνηθεί να δουλέψει - κυρίως κάρτες Wi-Fi και Bluetooth. Για εγγύηση, εάν κάτι πάθει το αγαπημένο σας PC; Χα, χα, καλό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;


Κάντε τη φωτογραφική σας μηχανή Canon να κάνει τρελά κόλπα, χρησιμοποιώντας το απλό προγραμματάκι Card Tricks και τα custom CHDK firmware

Αγαπάμε τις κομψές, γρήγορες και καλές φωτογραφικές μηχανές. Όπως τα μοντέλα PowerShot και Ixus της Canon. Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να τις μετατρέψετε σε… DSLR τσέπης; Και όμως, με το κατάλληλο firmwareμπορείτε: RAW format, χειροκίνητες ρυθμίσεις, “ζωντανό” ιστόγραμμα, bracketing, ακόμη και παιχνίδια που παίζετε στην οθόνη της καμερούλας σας, όλα αυτά μπορούν να γίνουν με λίγο κόπο, αρκεί να προσέξετε και να ακολουθήσετε πιστά την προβλεπόμενη διαδικασία. Κατ’ αρχάς, βεβαιωθείτε ότι η μηχανή σας είναι συμβατή με το hacked firmware: πηγαίνετε στο site http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ και δείτε τη σχετική λίστα. Γενικά, σε αυτό το site μπορείτε να μάθετε τα πάντα γύρω από τη διαδικασία.
Το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσετε το κατάλληλο προγραμματάκι που θα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία:
http://savedonthe.net/download/60/CardTricks143.exe. Το Card Tricksαπαιτεί από εσάς να έχετε έναν card reader στο PC σας με φορτωμένη μέσα του μια κοινή κάρτα SD ή SDHC. Αφού το πρόγραμμα “δει” την κάρτα σας (πατήστε το εικονίδιό της και εντοπίστε τη στον Explorer), πατήστε τα κουμπιά για Format και Bootable. Έπειτα, πατήστε το CHDK->Card για να μεταφέρετε το κατάλληλο “πειραγμένο” firmware που ταιριάζει στο δικό σας μοντέλο. Αυτό ήταν!
Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη… μαγική κάρτα στην Canon σας, αυτή θα προικιστεί με δυνατότητες που ίσως δεν πιστεύατε ότι ήταν δυνατόν να έχει όταν την αγοράσατε. Το καλό είναι ότι το “χακεμένο” σας και ωραίο firmware δεν είναι μόνιμο, αλλά μόνο όσο έχετε τη συγκεκριμένη κάρτα SD στο slot της. Καθαρές δουλειές!

Κομμένο το DRM!
> Δυσκολία:

Μπορεί η Αpple να “έκοψε” λίαν προσφάτως το DRM (προστασία ελεύθερης αντιγραφής των τραγουδιών σας σε κάθε PC και φορητό music player) από το iTunes store, αλλά τι γίνεται με τα αρχεία που έχετε ήδη κατεβάσει και τα οποία είναι κλειδωμένα; Και πάλι, θα πρέπει να καταφύγετε σε… χακιές, κατεβάζοντας το ειδικό προγραμματάκι myFairTunes7 από κάποιο torrent site, καθώς και κάποια παλιότερη έκδοση του iTunes, κατά προτίμηση την έκδοση 7.4.1. Επίσης, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τη βιβλιοθήκη C++ και συγκεκριμένα Visual C++ SP1 (find.pcworld.com/61374) καθώς και το .Net Framework 2.0 (find.pcworld.com/61376), χωρίς τα οποία δεν δουλεύει το myFairTunes. Πριν εγκαταστήσετε την προτεινόμενη έκδοση των iTunes, θα πρέπει πρώτα μέσα από το ήδη εγκατεστημένο iTunes να πάτε στην επιλογή Store και να επιλέξετε Deauthorize Computer. Έπειτα, θα πρέπει προσωρινά να αλλάξετε το folder που έχετε εγκατεστημένο το iTunes σε κάτι άλλο, π.χ. “backup-tunes”.
Τώρα εγκαταστήστε την έκδοση 7.4.1,καθώς και τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία που προαναφέραμε. Ανοίξτε το iTunes, εισαγάγετε τη βιβλιοθήκη των προστατευμένων αρχείων σας, παίξτε τουλάχιστον ένα από αυτά και εισαγάγετε στη συνέχεια, μόλις σας ζητηθεί, τον κωδικό του λογαριασμού σας στην υπηρεσία του iTunes. Τώρα τρέξτε το myFairTunes7. Τσεκάρετε τις επιλογές Preserve AAC RAW Stream καθώς και Enable “No Sound” Fast Dump. Μπορείτε να επιλέξετε το format των ξεκλείδωτων αρχείων σας να είναι MP3 αντί AAC, από τη σχετική επιλογή. Τσεκάρετε τα τραγούδια που θέλετε και πατήστε Start Conversion. Στο σημείο αυτό μπορείτε να μεταφέρετε τα τραγούδια σας σε άλλον φάκελο ή σε κάποια φορητή συσκευή, στην οποία θα παίζουν χωρίς κανέναν περιορισμό.
Βρείτε τους παρείσακτους
> Δυσκολία:

Θέλετε να δείτε αν κάποιος μπήκε στο PC σας ενώ λείπατε; Kάντε δεξί κλικ στο My Computer και επιλέξτε Manage. Θα εμφανιστεί η κονσόλα διαχείρισης, ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου κάθε πτυχής του PC. Διαλέξτε Computer Management>Event Viewer>System και θα εμφανιστεί το log (ημερολόγιο) του συστήματος. Ψάξτε για event με log ID 6009 (ο κωδικός εκκίνησης των Windows). Αν κάποιος χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή σας όσο λείπατε, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία αντίστοιχη εγγραφή.

Πληκτρο-κατασκοπία!

> Δυσκολία:



Με ένα πρόγραμμα keylogger μπορείτε να κατασκοπεύσετε και να δείτε τι πληκτρολογεί ένας χρήστης στον υπολογιστή του

Με μια κατηγορία κρυφών προγραμμάτων που ονομάζονται keyloggersμπορεί κανείς να βλέπει τι πληκτρολογεί ένα άτομο στον υπολογιστή του, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό: από αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων και αριθμών πιστωτικών καρτών μέχρι υποκλοπή συνομιλιών μέσω chat. Υπάρχουν πολλά εμπορικά αλλά και δωρεάν διατιθέμενα keyloggers, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως ως προς την πληθώρα των δυνατοτήτων αλλά και το βαθμό επιτυχούς απόκρυψης από προγράμματαantispyware. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοφιλούς και ιδιαίτερα εξελιγμένου προγράμματος keylogger αποτελεί το Powered Keylogger(http://www.mykeylogger.com).
To ισχυρό αυτό keylogger μπορεί να μεταδίδει ακόμη και μέσω e-mail τις φράσεις και οτιδήποτε άλλο πληκτρολογεί ο χρήστης, και μάλιστα με σαφή και τακτοποιημένο τρόπο, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό μέσω ποιας εφαρμογής των Windows έγινε κάθε εισαγωγή δεδομένων. Αντίστοιχα, υπάρχουν και οι hardware keyloggers, οι οποίοι έρχονται συνήθως με τη μορφή διαμέσου μεταξύ του βύσματος του πληκτρολογίου και της σχετικής θύρας του PC και καταγράφουν σε ενσωματωμένη μνήμη τα αποτελέσματα των πληκτρολογήσεων του χρήστη, ενώ οι σύγχρονοι software keyloggers μπορούν να αποθηκεύουν τον κατάλογο (log) των πληκτρολογήσεων σε ένα κοινό USB flash drive.

H ευγενής τέχνη του skinning

> Δυσκολία:


Δώστε τον “αέρα” των Windows 7 στα Vista χάρη στο utility VistaGlazz και στο “χακεμένο” theme του (συμπατριώτη μας;!) “giannis”!

Mετά τις πρώτες 100 μέρες με τα Windows το περιβάλλον γίνεται βαρετό, ακόμη και με τα παιχνιδίσματα με τις ημιδιαφάνειες και τα τεράστια εικονίδια των Vista. Πώς γίνεται να αλλάξουμε εντελώς το περιβάλλον, τα χρώματα, την υφή των buttons και, εν γένει, να αλλάξουμε… τα πετρέλαια στο “αγαπημένο” μας λειτουργικό; Δυστυχώς, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η Microsoft έχει κλειδώσει τη δυνατότητα αλλαγής των προκαθορισμένων themes των XP και, ακόμη χειρότερα, των Vista.

Ευτυχώς, οι καλοί hackers, που εισακούν τις επιθυμίες μας, έχουν φροντίσει για την παράκαμψη των ανόητων φραγμών των κυρίων της Microsoft: Στα XP θα χρειαστεί να τρέξετε ένα προγραμματάκι με το όνομα Uxtheme Patcher (http://www.softpedia.com/progDownload/UXTheme-MultiPatcher-Download-2369.html), το οποίο αντικαθιστά την επίμαχη προγραμματιστική βιβλιοθήκη uxtheme.dll των XP. Στα Vista ανάλογο προγραμματάκι είναι το VistaGlazz 1.1 (http://www.softpedia.com/progDownload/VistaGlazz-Download-71188.html). Μόλις εγκαταστήσετε επιτυχώς το κατάλληλο software μπορείτε να δοκιμάσετε την αλλαγή του “look” των Windows,κατεβάζοντας το κατάλληλο theme στο φάκελο C:\Windows\Resources\Themes. Σημειώνουμε ότι, εκτός από ολοκληρωμένα themes (που περιέχουν εναλλακτική εμφάνιση παραθύρων, wallpapers, εικονίδια), υπάρχουν και πολλά ξεχωριστά visual styles, δηλαδή αρχεία που περιέχουν μόνο διαφορετική εμφάνιση παραθύρων, έχουν, δε, κατάληξη .Theme και τα αντιγράφετε κατευθείαν στο φάκελο /Themes. Τα visual styles έχουν κατάληξη .MSStyles και όχι .Theme και πρέπει να φτιάξετε έναν υποφάκελο στο /Themes ακριβώς ίδιο με το όνομα του αρχείου .MSStyles, για να το δείτε στη λίστα των διαθέσιμων στυλ.

Ειδικά αν θέλετε να δώσετε τον “αέρα” των Windows 7 στα Vista, χρησιμοποιήστε το VistaGlazz σε συνδυασμό με το Theme που θα το κατεβάσετε από εδώ: http://giannisgx89.deviantart.com/art/Windows-7-PDC-Style-For-Vista-102269037.

Chrome και ξερό ψωμί!
> Δυσκολία:


Εισάγοντας κρυμμένες επιλογές με το πρόθεμα -disable, μπορούμε να επιταχύνουμε τον Google Chrome, αφαιρώντας κάποιες λειτουργίες που δεν χρειαζόμαστε.

Ο Google Chrome κέρδισε τις καρδιές πολλών χρηστών από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του. Το γνωστό hacking site lifehacker.com έχει συγκεντρώσει αρκετά ενδιαφέροντα hacks γύρω από αυτόν το δημοφιλή browser. Θα σταθούμε ειδικά στα σημεία που αφορούν στις επιλογές επιτάχυνσης που έχουμε στη διάθεσή μας: αν στη γραμμή εντολών του Chrome προσθέσουμε μια σειρά από παραμέτρους, μπορούμε να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο το rendering των σελίδων του Web, αλλά ως αντίτιμο θα έχουμε μειωμένη λειτουργικότητα με μερικές από αυτές (π.χ. απενεργοποίηση Java).

Έτσι, αν κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Chrome και επιλέξουμε Properties, θα εμφανιστεί το παράθυρο στο οποίο μπορούμε να δούμε το εκτελέσιμο αρχείο του στο πεδίο Target (συνήθως C:\Users\[όνομα χρήστη]\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe). Αν μετά το chrome.exe συμπληρώσουμε -disable ακολουθούμενο από ορισμένες παραμέτρους, επιτυγχάνουμε αφαίρεση ορισμένων λειτουργιών με αντίτιμο την επιτάχυνση λειτουργίας. Οι διαθέσιμες επιλογές
είναι οι εξής: -disable-dev-tools -disable-logging -disable-metrics -disable-metrics-reporting -disable-hang-monitor -disable-images -disable-java -disable-javascript -disable-plugins -disable-popup-blocking -disable-prompt-on-repost.

Από αυτές θα συνιστούσαμε τις πρώτες τέσσερεις, καθώς οι υπόλοιπες θα υποβαθμίσουν αισθητά τη λειτουργικότητα του browser. Σημειώστε ότι μπορείτε να εισαγάγετε πολλαπλές επιλογές -disable διαχωριζόμενες με space. Μια άλλη όμορφη… χακιά είναι να αλλάξουμε τα χρώματα του Chrome: μπορούμε να κατεβάσουμε θέματα από το sitehttp://chromespot.com/forumdisplay.php?f=19 και κατόπιν να αντιγράψουμε το απαιτούμενο αρχείο default.dll στον κατάλληλο φάκελο: στα XP είναι συνήθως στο C:\Documents and Settings\[όνομα χρήστη]\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\Application\Themes\, ενώ στα Vista είναι στο C:\Users\[όνομα χρήστη]\AppData\Local\Google\Chrome\Application\[αριθμός έκδοσης]\Themes.

Γίνετε… αόρατοι!
> Δυσκολία:


Ένας proxy server μπορεί να διασφαλίσει την ανωνυμία σας στο Internet, κρατώντας τα προσωπικά σας στοιχεία απόρρητα.

Θέλετε να επισκέπτεστε τα αγαπημένα σας sites χωρίς να αφήνετε ίχνη (π.χ. την IP σας); Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους πολυάριθμους δωρεάν proxy servers που αναλαμβάνουν να μπουν ανάμεσα σε εσάς και το site στο οποίο βρίσκεστε. Επειδή αυτοί οι proxy servers έχουν μάλλον… σύντομη ημερομηνία λήξης, δεν έχει νόημα να σας αναφέρουμε κάποιους από αυτές τις σελίδες.

Αν, πάντως, γράψετε “free proxy” στο Google, θα εκπλαγείτε ευχάριστα από το πόσο πολλοί υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, για να χρησιμοποιήσετε έναν τυπικό proxy server, πρέπει να τον δηλώσετε ως μεσάζοντα στον browser που χρησιμοποιείτε - π.χ. στον Firefox διαλέξτε Tools>Options>AdvancedNetwork>Settings>Manual proxy configuration και εκεί εισαγάγετε τα στοιχεία του proxy. Αντίστοιχα, στον Internet Explorer πρέπει να μεταβείτε στα Internet Options και από εκεί να επιλέξετε την καρτέλα Connections και το πλήκτρο LAN Settings.

Δικτυακή παράκαμψη
> Δυσκολία:


Με τη βοήθεια του HTTP Tunnel Client μπορείτε να παρακάμψετε περιορισμούς σε τοπικά δίκτυα. Εάν η δωρεάν έκδοση δεν σας καλύπτει (π.χ. εξαιτίας των περιρισμών στο bandwidth), μπορείτε να… καθαρίσετε με 4€ ανά μήνα.

Πολλά από τα τοπικά δίκτυα των επιχειρήσεων έχουν περιορισμούς, που συνήθως αποσκοπούν στην αποτροπή των εργαζομένων τους από… διασκεδαστικές λειτουργίες (π.χ. chat μέσω instant messaging). Για να ξεπεράσετε αυτούς τους περιορισμούς, πρέπει να παρακάμψετε το εταιρικό firewall χρησιμοποιώντας έναν SOCKS server, o οποίος θα δρομολογεί όλη την κίνηση δεδομένων μεταξύ του υπολογιστή σας και του δικτύου μέσω της θύρας 80 (η οποία “αναγκαστικά” είναι ανοιχτή). Μία από τις καλύτερες εφαρμογές του είδους είναι το HTTP Tunnel Client, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση http://www.http-tunnel.com. Αφού το εγκαταστήσετε, κάντε κλικ στο “Configure”, ενεργοποιήστε την επιλογή “Auto detect” και κάντε κλικ στο “Test”.

Αν το τεστ ολοκληρωθεί με επιτυχία, σημαίνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να επικοινωνήσει με το Internet. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο εισαγωγής του κωδικού συνδρομής σας, όπου απλώς πρέπει να κάνετε κλικ στο “Use Free Service”. Αν συνδέεστε στο Internet μέσω Proxy server, ο οποίος απαιτεί όνομα χρήστη και συνθηματικό, ενεργοποιήστε την επιλογή “Proxy requires authentication” και πληκτρολογήστε το κατάλληλο username και password. Στη συνέχεια, απλώς ρυθμίστε τον browser σας, ώστε να συνδέεται στο δίκτυο μέσω Socks proxy server με διεύθυνση IP 127.0.0.1 και θύρα 1080. Αν, τέλος, θέλετε επιπλέον πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση διαφόρων εφαρμογών, επισκεφθείτε το web site της υπηρεσίας HTTP Tunnel.

Turbo Firefox!
> Δυσκολία:


Αποκτήστε πρόσβαση στις εκατοντάδες κρυφές επιλογές του Firefox, δίνοντας “about:config” στη γραμμή διευθύνσεων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Firefox διαθέτει ένα κρυφό μενού επιλογών, το οποίο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις μπορεί να επιταχύνει το rendering των σελίδων. Ειδικότερα, εάν πληκτρολογήσετε στη γραμμή διευθύνσεων about:config, θα πάρετε μια λίστα παραμέτρων που αφορούν σε διάφορες πτυχές λειτουργίας του Firefox. Σας ενδιαφέρει η καταχώρηση με το όνομα network.http.pipelining, την οποία αλλάζετε από false σε true. Το ίδιο κάνετε και με την επιλογή network.http.proxy.pipelining.

Επίσης, μπορείτε να ρυθμίσετε την επιλογή network.http.pipelining.maxrequests, δίνοντας μια τιμή γύρω στο 30, με αποτέλεσμα ο browser να κάνει πολλαπλές αιτήσεις αποστολής δεδομένων από ένα site, μειώνοντας τις καθυστερήσεις απόκρισης. Επίσης, μπορείτε οι ίδιοι να δημιουργήσετε μια νέα επιλογή: συγκεκριμένα, κάντε δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο της λίστας, επιλέξτε New και κατόπιν Integer και δώστε στη νέα επιλογή το όνομα nglayout.initialpaint.delay και ως τιμή το 0. Και αυτή η επιλογή θα επιταχύνει το χρόνο απόκρισης του browser.

Wii will hack you
> Δυσκολία:


Αν νομίζετε ότι το Wii μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για παιχνίδια, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας.

Χάρη στο πραγματικά πρωτοποριακό χειριστήριό του, το Nintendo Wii έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. ΟΚ, η βασική λειτουργία του είναι να τρέχει παιχνίδια (και μάλιστα εθιστικά), μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για άλλες, πιο προχωρημένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, μπορεί να απεικονίζει φωτογραφίες από κάρτες SD, να έχει πρόσβαση στο Internet, να κρατά σημειώσεις αλλά και να μετατρέπεται σε… FTP server!

Για να απολαύσετε όμως αυτές τις επιπλέον λειτουργίες, θα πρέπει να ξεκλειδώσετε τη συσκευή. Η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες (αρκεί να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες), ενώ στηρίζεται σε ένα exploit του παιχνιδιού Legend of Zelda: Twilight Princess. Για αναλυτικές οδηγίες κάντε κλικ εδώ.

Τρισδιάστατες… χακιές!
> Δυσκολία:


Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το nTune για να δοκιμάσετε την ευστάθεια της κάρτας γραφικών σας ύστερα από απόπειρες… hacking!

Το εργαλείο-Πασπαρτού για να “πειράξετε” την κάρτα σας, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, είναι το RivaTuner (http://www.ixbt.com), που ξεκλειδώνει πολλές παραμέτρους τις οποίες σε κανονικές συνθήκες δεν έχετε τη δυνατότητα να πειράξετε μέσω των control panels των drivers. Εκτός από τις ρυθμίσεις των clock timings σας επιτρέπει να αλλάξετε ρυθμίσεις για τις αναλύσεις και τα refresh rates, ακόμα κι αν αυτό δεν σας επιτρέπεται από τα Windows. Το καλό με το πρόγραμμα είναι ότι έχει μακρόχρονη ιστορία και, παρά την πολυπλοκότητα και τις δεκάδες κρυφές ρυθμίσεις που επιτρέπει, στηρίζεται από ένα εξαιρετικό κάθετο site και forum (http://www.guru3d.com), όπου μπορείτε να “ποστάρετε” τα ερωτήματά σας και να πάρετε απαντήσεις από τους γκουρού του 3D!

Ένα άλλο εξαιρετικό εργαλείο για όσους θέλουν να… αλλάξουν τα φώτα στην κάρτα τους, ειδικά εάν αυτή βασίζεται σε chip Nvidia, είναι το Nvidia BIOS Editor, ένα τρομερό και πολύ ψαγμένο utility που σας επιτρέπει να “μπείτε” στα ενδότερα της κάρτας και να αλλάξετε σχεδόν τα πάντα ή, εν πάση περιπτώσει, ό,τι μπορείτε μέσω software. Κατ’ αρχάς, σας επιτρέπει να διαβάσετε το BIOS της κάρτας σας και να το αποθηκεύσετε στον σκληρό. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για κατόχους διαφορετικών κατασκευαστών, αλλά με το ίδιο chip καρτών Nvidia τις οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν σε SLI: κάνοντας dump, λοιπόν, το BIOS και κατόπιν φορτώνοντάς το στην άλλη κάρτα με ένα πρόγραμμα όπως το Nvflash, λύνεται το πρόβλημα.

YouTube… τοπικό!

> Δυσκολία:


Κατεβάστε εύκολα στο σκληρό σας τα βίντεο του YouTube, εγκαθιστώντας τον RealPlayer.

Πολύς κόσμος αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να αποθηκεύσει τα βιντεάκια που βρίσκει στο YouTube στο σκληρό δίσκο του. Καθόλου δύσκολο, αφού γίνεται πολύ απλά, με έτοιμα προγράμματα. Συγκεκριμένα, για το σκοπό αυτόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το YouTube Downloader, στο οποίο απλώς εισάγετε τη διεύθυνση του βίντεο που σας ενδιαφέρει και αυτό το κατεβάζει στο σκληρό σας.

Μάλιστα, το ωραίο αυτό προγραμματάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να κάνετε transcoding, δηλαδή για να μετατρέψετε το βιντεάκι από μορφή Flash που έχει (κατάληξη FLV) σε κάποιον άλλο αξιοποιήσιμο τύπο αρχείου, όπως MPEG4, αναγνωρίσιμο από το iPod ή το PSP. Για τον ίδιο σκοπό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το media player RealPlayer, που εγκαθιστά ένα plug-in στον browser σας (δουλεύει εγγυημένα μόνο με τον Internet Explorer), με το οποίο προσθέτει στο παράθυρο αναπαραγωγής του YouTube (αλλά και άλλων streaming video sites) ένα κουμπί για άμεσο downloading στο σκληρό σας.

Τηλεφωνήματα χωρίς περιορισμούς
> Δυσκολία:

Θέλετε να τηλεφωνήσετε στον εξάδελφο από την επαρχία ή στη θεία από την Αμερική, αλλά ο εργοδότης σας έχει μπλοκάρει τις μη αστικές κλήσεις; Κανένα πρόβλημα: πληκτρολογήστε 1777 και μετά το νούμερο που θέλετε και κατά 99% τυχόν περιορισμοί θα αρθούν.

Όχι, δεν πρόκειται για μαγικό αριθμό, αλλά για το πρόθεμα προεπιλογής του ΟΤΕ, το οποίο οι 99 στους 100 (για να μην πούμε… περισσότεροι) διαχειριστές τηλεφωνικών κέντρων ξεχνούν να κλειδώσουν. Οπότε, εσείς κάνετε κανονικά τις κλήσεις σας και… προσεύχεστε να μη διαβάσει προσεκτικά την αναλυτική κατάσταση κλήσεων ο προϊστάμενός σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλείτε κάποια υπηρεσία πληροφοριών καταλόγου (118-ΧΧ) και να ζητάτε να σας συνδέουν. Τόσο απλά!

Μεγαλύτερη εμβέλεια
> Δυσκολία:

Αν η εμβέλεια του ασύρματου δικτύου σας δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να αλλάξετε την κεραία του router σας με κάποια μεγαλύτερης ισχύος (αρκεί ο τελευταίος να διαθέτει αποσπώμενη κεραία). Μία κεραία με gain 5dBi είναι επαρκής για τα περισσότερα σπίτια, ενώ η τιμή της είναι περίπου €10.

Στα καταστήματα διατίθενται κεραίες ακόμα μεγαλύτερης ισχύος (π.χ. 8dBi), ωστόσο το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα, ξεπερνώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τα €50 (οπότε, γιατί να μην αγοράσετε έναν expander για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου σας;). Η διαδικασία εγκατάστασης είναι εξαιρετικά εύκολη: ξεβιδώνετε την παλιά σας κεραία, βιδώνετε την καινούργια και… αυτό ήταν. Το ασύρματο δίκτυό σας έχει πλέον σημαντικά αυξημένη εμβέλεια.

Φορητές χακιές
> Δυσκολία:


Κάποια PSP “σπάνε”, κάποια άλλα όμως όχι. Τα πάντα εξαρτώνται από το mainboard της εκάστοτε συσκευής. Στο forum του Dark Alex φιλοξενούνται σχετικοί πίνακες

Μια από τις πλεόν hackable παιχνιδομηχανές είναι το PSP της Sony. Ο λόγος είναι απλός: υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες εφαρμογές φτιαγμένες από ερασιτέχνες προγραμματιστές, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες της συσκευής. Από emulators παλιότερων παιχνιδομηχανών μέχρι utilities κάθε τύπου, υπάρχουν προτάσεις ικανές να καλύψουν ακόμα και την πιο ακραία απαίτηση.

Σε γενικές γραμμές, το “σπάσιμο” του PSP δεν ήταν δύσκολη υπόθεση, αφού απλώς χρειαζόταν η αντικατάσταση του επίσημου firmware από ένα custom. Η έλευση όμως των δύο νέων εκδόσεων της παιχνιδομηχανής έφερε τα πάνω-κάτω, αφού το πιο πρόσφατο μοντέλο 3000 -προς το παρόν- δεν “σπάει”, ενώ στην ενδιάμεση έκδοση τα πάντα εξαρτώνται από το mainboard της συσκευής.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, είναι να επισκεφθείτε τη διεύθυνσηhttp://www.dark-alex.org και να κατεβάσετε το τελευταίο custom firmware (θα έχει κάποια κωδική ονομασία της μορφής “5.00 M33-4”). Ακολουθήστε τις αναλυτικές οδηγίες και, αν είστε τυχεροί, εφεξής θα μπορείτε να τρέχετε όλες τις επιπλέον εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για το PSP.



των Λ. Γεωργογάλα, Ν. Αθηναίου