Lolitopages

Saturday, March 7, 2009

«Lex Nokia» Πρόσβαση στα email των υπαλλήλων τους αποκτούν οι εργοδότες στη Φινλανδία


Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή της Φινλανδίας. Πρόκειται για το λεγόμενο «Νόμο Nokia» (Lex Nokia), που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των υπαλλήλων τους, με στόχο την αποφυγή της «βιομηχανικής κατασκοπείας».

Όπως γράφει η El Pais, o νόμος συνδέθηκε με την εταιρεία Nokia, καθώς εκείνη πιέζει την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ώστε να υπάρξει αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Ο λόγος απλός: η εταιρεία έβλεπε όλο και πιο συχνά τα «μυστικά» της να διαρρέουν. Τώρα οι εργοδότες θα μπορούν να ελέγχουν το μέγεθος των αρχείων που στέλνονται με email, την ώρα, τη μέρα και τον αποδέκτη. Ωστόσο δεν θα μπορούν να ανοίγουν το περιεχόμενο του μηνύματος.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τους ψήφους των βουλευτών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού. Η Αντιπολίτευση, καθώς και πολλές οργανώσεις πολιτών αντέδρασαν έντονα.

Η υπόθεση με τη Nokia ξεκίνησε το 2005, όταν για πρώτη φορά ο φινλανδικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών ζήτησε από την Αστυνομία να εξετάσει υπόθεση «διαρροής» μυστικών σε κινεζική εταιρεία.

Μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου τάχθηκαν στο πλευρό της Nokia, ώστε η πίεση στην κυβέρνηση να γίνει εντονότερη.

Η εφημερίδα Helsingin Sanomat, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι η Nokia εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι αν δεν περάσει ο νόμος, θα μετακομίσει σε άλλη χώρα. Η ίδια η εταιρεία διαψεύδει την πληροφορία.




O Φινλανδός διευθύνων σύμβουλος της Nokia Όλι Πέκα Κασλάσβουο