Lolitopages

Friday, September 25, 2009

Η ενέργεια των αστεριών





Με τη βοήθεια του ισχυρότερου συστήματος laser που έχει κατασκευαστεί ποτέ, μια ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια προσπαθούν να κάνουν ακόμα ένα βήμα προς την πραγματοποίηση του οράματος της παραγωγής άφθονης ενέργειας μέσω της πυρηνικής σύντηξης

Για περισσότερα από 50 χρόνια οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της σχάσης του ατόμου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η παραγωγή της μέσω της πυρηνικής σύντηξης. Αυτό προϋποθέτει την «ανάφλεξη» ενός ειδικού καυσίμου που αποτελείται από τα ισότοπα του υδρογόνου, δευτέριο και τρίτιο.

Βασικός στόχος των επιστημόνων στην εθνική εγκατάσταση ανάφλεξης (National Ignition Facility ή NIF,
https://lasers.llnl.gov) στην Καλιφόρνια είναι να επιτύχουν πυρηνική σύντηξη, κατά την οποία παράγεται περισσότερη ενέργεια απ’ όση απαιτείται για τη δημιουργία της αντίδρασης.


Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός σφαιριδίου NIF μέσα σε μια κάψουλα hohlraum, με τις ακτίνες λέιζερ να εισέρχονται μέσω ανοιγμάτων σε κάθε άκρη της. Οι ακτίνες συμπιέζουν και θερμαίνουν το στόχο, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης (πηγή: https://lasers.llnl.gov)

Το NIF σχεδιάστηκε για να παράγει εξωφρενικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, σαν αυτές που σήμερα απαντώνται μονάχα στους πυρήνες αστεριών, πλανητών και πυρηνικών όπλων. Το φως και η θερμότητα του ήλιου, ένα αστέρι σε απόσταση 152 εκατ. χλμ. από τη Γη, μας υπενθυμίζουν πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας.

Η πιστή αναπαραγωγή των συνθηκών που προκαλούν την πυρηνική σύντηξη είναι μία από τις πιο δύσκολές επιστημονικές προκλήσεις εδώ και μισό αιώνα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σχετική δημοσίευση του moderator 21century (
http://tiny.cc/fusion) και, φυσικά, στο web site του NIF.