Lolitopages

Wednesday, September 9, 2009

Το «γλειφιτζούρι» της όρασης



ΛΟΝΔΙΝΟ Στη φωτογραφία εικονίζεται μια υπάλληλος της βρετανικής εταιρείας Wicab η οποία φοράει ένα επαναστατικό σύστημα αποκατάστασης της όρασης που ανέπτυξαν οι τεχνικοί της εταιρείας. Το σύστημα αποτελείται από ένα ζευγάρι γυαλιά που έχουν ενσωματωμένη μια κάμερα και καταλήγει σε ένα ειδικό καλώδιο από δεκάδες ηλεκτρόδια που τοποθετείται στη γλώσσα.

Η συσκευή μετατρέπει τις εικόνες που καταγράφει η κάμερα σε σήματα τα οποία μέσω της γλώσσας φθάνουν στον εγκέφαλο, ο οποίος τις μετατρέπει εκ νέου σε εικόνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης μπορούν να «δουν» τι υπάρχει γύρω τους.

Το «ηλεκτρικό γλειφιτζούρι», όπως ονόμασαν το σύστημά τους οι ερευνητές, επιτρέπει στους πάσχοντες από προβλήματα όρασης να βλέπουν τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω τους ώστε είτε να τα αποφεύγουν είτε να τα χρησιμοποιούν. Μπορεί επίσης να μετατρέπει σε εικόνες γράμματα και αριθμούς. Οπως διαπιστώθηκε στις δοκιμές, είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστεί κάποιος στη λειτουργία του συστήματος και μέσα σε λίγες ώρες να μπορεί να το χρησιμοποιήσει.