Lolitopages

Thursday, September 24, 2009

Οι εκβολές του… ΒΙΑΜΥΛ

Tι είναι αυτό πια που ρίχνεται και που φαίνεται και από το διάστημα;;;

ΟΕΟ? αίσχος!

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τις εγκαταστάσεις του- εγκαταλελειμμένου πλέον- εργοστασίου της ΒΙΑΜΥΛ στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τοξικά υλικά καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά και το υπέδαφος. Του Μιχάλη Γουδή, με αποκλειστικές εικόνες από την Ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης, LAOU-LAOU (LL).

Σημειωτέον ότι τα όρια του εργοστασίου αγγίζουν τον αιγιαλό… Άλλο ερώτημα το πώς λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα ένα βήμα από τη θάλασσα…

Το περασμένο Σάββατο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμμανατίδου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, έξω από την είσοδο του εργοστασίου ΒΙΑΜΥΛ, απαιτώντας να διερευνηθεί η υπόθεση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του αρμόδιου Υπουργείου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. «Κατεδαφίζουν Εργοστάσια- Δε Λογαριάζουν ούτε τους Εργαζομένους ούτε το Περιβάλλον», ήταν το κεντρικό σύνθημα στα πλακάτ και τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράζονταν σε οδηγούς και περαστικούς.

«Γεννιούνται πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το τι απέγιναν τα επικίνδυνα, τοξικά, υλικά που υπήρχαν στους χώρους του εργοστασίου, όταν αυτό λειτουργούσε», δηλώνει στο TVXS το μέλος του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Νίκος Νούλας. «Άνθρωποι της περιοχής μας ενημέρωσαν ότι είδαν τοξικά υλικά να απορρίπτονται αλόγιστα στη θάλασσα, ενώ επίσης δεν είδαμε ποτέ τα παραστατικά για το αν και πού μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά», καταγγέλλει ο κ. Νούλας, επισημαίνοντας ότι επιπλέον ανακύπτουν και ζητήματα πολεοδομικού χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν διερεύνησης.

Εργαζόμενοι σε γειτονικές επιχειρήσεις παρότι δηλώνουν ότι τίποτα μεμπτό δεν υπέπεσε στην αντίληψή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο, είναι κατηγορηματικοί ότι βαρέλια και σωλήνες στοιβάζονται για αρκετό καιρό στον αυλόγυρο του εργοστασίου. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και τα όσα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός της ομάδας του TVXS στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να τονισθεί πως η βρετανική, μητρική, εταιρία εισέπραξε ως αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή μεταφορά των επικίνδυνων υλικών το ποσό των 13 εκατομμυρίων Ευρώ!

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008, η ΒΙΑΜΥΛ, μία από τις λίγες επιχειρήσεις που είχαν απομείνει ενεργές στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησε να λειτουργεί «ενισχύοντας» τους ανοδικούς δείκτες της αποβιομηχάνισης της πόλης. Επίσημη αιτιολογία: η αλλαγή στο καθεστώς της ποσόστωσης της ζάχαρης για την Ελλάδα, που έκανε μη ανταγωνιστική την τιμή της παραγόμενης ισογλυκόζης και οδήγησε τη μητρική εταιρία βρετανικών συμφερόντων “Tate & Lyle” στην απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο πολύ οικονομικότερο Ράζγκραντ της Βουλγαρίας.

Οι μαύρες σημαίες, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στην είσοδο του εργοστασίου, θυμίζουν τον αγώνα των εργαζομένων να κρατήσουν το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, όπως και τις δουλειές τους …

Οι εγκαταστάσεις της ΒΙΑΜΥΛ θα δώσουν τη θέση τους μετά από την κατεδάφιση- η οποία εγκρίθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο- σε ένα άκρως... ελκυστικό οικόπεδο μπροστά στη θάλασσα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Αν φυσικά η τελευταία δεν έχει μετατραπεί μέχρι τότε σε δεξαμενή τοξικών αποβλήτων...

Του Μιχάλη Γουδή

Αποκλειστικές εικόνες από την Ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης-
LAOU-LAOU( LL)

source and small video: http://www.tvxs.gr/v11400